Peste 120 de cereri de inregistrare de partide politice au fost formulate in ultimele circa zece luni, 18 formatiuni au fost inscrise in Registrul partidelor politice, a precizat managerul de proiect al Centrului pentru Inovare Publica, Adelin Dumitru, potrivit Agerpres.

"Au fost 129 de cereri de inregistrare (dupa noile reglementari aprobate anul trecut - n.red), nu au fost a 129 de comitete de initiativa, pentru ca unele au preferat sa aplice de mai multe ori. Sunt vreo sase sau sapte partide care, dupa ce au fost respinse in prima instanta, decat sa isi prelungeasca termenele sau sa faca apel, au preferat sa porneasca un nou dosar. Doua dintre ele au avut succes si dosarele au fost admise la aceasta a doua incercare. 78 dintre cereri au fost solutionate, 44 admise si 34 respinse. Dintre acestea doar 18 au fost inscrise in Registrul partidelor politice, adica au personalitate juridica si pot participa la alegerile locale, celelalte inca asteapta sa capete personalitate juridica", a spus Adelin Dumitru, marti, la o dezbatere. El a mentionat ca 51 de cereri sunt in curs de judecare.

"Unele nu au primit termene, unele sunt la al doilea, al treilea, al saselea termen, au ajuns chiar pana la opt termene, trei au fost initial admise, dar s-a facut apel, la doua dintre ele nu avem informatii, iar la unul apelul a fost facut din partea Ministerului Public, sase au fost respinse, dar petentii au contestat decizia si astfel inca se judeca", a mentionat reprezentantul ONG. Potrivit Centrului pentru Inovare Publica, modificarea legii partidelor si posibilitatea inregistrarii unei formatiuni politice cu cel putin trei membri nu au produs "schimbari notabile" pana la aceasta data.

"De ce nu e atat de usor sa-ti faci partid? Toate dosarele se depun la Tribunalul Bucuresti si se judeca la Bucuresti. Indiferent unde au resedinta cei minim trei cetateni care vor sa inregistreze un partid, dosarul trebuie sa ajunga la Tribunalul Bucuresti", releva sursa citata. In plus, durata inregistrarii poate fi de patru ori mai mare decat prevede legea. "Cresterea exponentiala a numarului de zile este cauzata de judecarea dosarelor la Bucuresti, unde instantele sunt supraincarcate", mentioneaza reprezentantul ONG citate. Centrul pentru Inovare Publica si Fundatia pentru o societate deschisa au organizat, marti, dezbaterea "Bariere si oportunitati dupa schimbarea legii partidelor", la care au fost invitati, printre altii, consilierul prezidential Laurentiu Stefan, presedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, Codru Vrabie, reprezentant al Funky Citizens si Nicoleta Chirita, coordonator program la Centrul de Resurse pentru Participare Publica.