Guvernul intentioneaza sa "premieze" prin strategii legate de fondurile europene pe cei care-si asociaza zone metropolitate in jurul lor, se asociaza mai multe orase din zona, a afirmat vicepremierul Vasile Dincu, care a precizat ca programele cu cat sunt mai complexe pot primi mai multe resurse, potrivit Mediafax.

"Urmatoarele programe POR, ghidurile pe care le vom lansa foarte repede in viitor, vor pune accent fata de 2007-2014 pe asociere, pe interconexiune si pe programe care sa serveasca unor zone din ce in ce mai largi. Prin aceste modalitati prin care vom premia, ca sa zicem asa, de la Guvern prin strategiile legate de fondurile europene pe acei oameni care-si asociaza zone metropolitate in jurul lor, se asociaza mai multe orase din zona, acesti oameni pot sa primeasca mai multe resurse si pot sa gestioneze programe mult mai complexe", a spus vicepremierul, luni, la sedinta Asociatiei Municipiilor din Romania. Vasile Dincu a spus ca sapte ghiduri sunt finalizate si deja discutate si cu Ministerul Fodurilor Europene si cu partenerii sociali.

"Problema este programul MySmis, care in noua formula va trebui sa integreze toate aceste programe, sa formeze o baza pentru introducerea datelor. Conform discutiilor pe care le-am avut saptamana trecuta, pana la 1 martie era termenul sa se termine acest program. In momentul acela deja putem sa dam drumul. In caz ca nu se termina programul la timp, vom da drumul pe hartie", a explicat vicepremierul.

Comparativ cu ghidurile emise in perioada de finantare 2007-2014, cele care vor fi emise in perioada imediat urmatoare pentru ca, potrivit vicepremierului, si programele si-au schimbat caracteristica. "Este o alta faza de planificare a dezvoltarii europene. Si noi am ajuns la niste concluzii, destul de multe pe fiecare program, legat de blocaje care au existat din cauza noastra, nu Bruxelles-ului, asa cum se pasa cateodata responsabilitatea. Cred ca aceste noi ghiduri vor fi mai pragamatice si cred ca vor fi mai usor de aplicat, mai usor de inteles si pentru asta nu vom mai pierde bani, nu vom mai suporta corectii sau alte lucruri", a spus vicepremierul Dincu.