Parlamentarii vor pensii speciale si pentru personalul operativ din cadrul serviciilor de ambulanta. Le este interzis insa sa "exprime in public opinii contrare intereselor Romaniei"

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 28 decembrie 2015, 19:52 Actualitate | Politic

Personalul profesionist de interventie din cadrul serviciilor de ambulanta ar putea beneficia de pensii speciale, fiindu-le interzis insa sa ''exprime in public opinii contrare intereselor Romaniei'', potrivit unei initiative legislative depuse la Senat de un grup de 82 de parlamentari, scrie Mediafax.

Peste 80 de alesi - apartinand in principal PSD si UNPR, dar la care s-au alaturat si reprezentanti ai PNL, UDMR si ai minoritatilor - au depus pe 22 decembrie la Senat un proiect de lege privind Statutul personalului profesionist operativ de interventie din cadrul Serviciilor de Ambulanta Judetene si al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.

Acesta reglementeaza obligatiile si drepturile personalului profesionist de interventie - medici, asistenti medicali, ambulantieri/soferi de autosanitara si operatori registratori de urgenta. Initiatorii considera ca acestia trebuie sa dobandeasca un regim special avand in vedere ca isi desfasoara activitatea in conditii deosebit de periculoase.

"Proiectul de statut are drept scop eliminarea discriminarii si asimilarea unor drepturi dobandite de personalul operativ militar din cadrul MAI ce indeplineste atributii de urgenta si intervine alaturi de personalul profesionist operativ din cadrul Serviciilor de Ambulanta Judetene si al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov", sustine, in expunerea de motive, senatorul PSD Florian Bodog, in numele initiatorilor.

Astfel, potrivit articolului 18, personalul de interventie ar urma sa beneficieze de "pensie speciala de serviciu, cu reducerea varstei standard de pensionare, fara penalizare, daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: varsta minima de 57 de ani si o vechime de cel putin 20 de ani in activitate ca personal operativ de interventie".

Parlamentarii care au semnat proiectul de lege propun ca pensia sa reprezinte 80% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile legale, corespunzatoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare. La pensie au dreptul si cei cu o vechime de 15-20 de ani, cu o diminuare de 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseste. Daca in urma actualizarii cu valoarea punctului de pensie rezulta o pensie speciala mai mica, se pastreaza pensia aflata in plata.

Aceasta pensie speciala are regimul juridic al unei pensii pentru limita de varsta, mai stipuleaza initiatorii.

Totodata, pe langa salariul lunar (compus din salariul de baza, garzi, indemnizatii, sporuri, premii si prime), cei care fac parte din personalul operativ au dreptul la ajutoare si alte drepturi banesti stabilite prin contracte colective de munca, indemnizatii de instalare, de mutare, de delegare sau de detasare, precum si la decontarea cheltuielilor de cazare si transport in tara si strainatate, dar si la incadrarea activitatii in conditii deosebite, speciale sau alte conditii de munca. Ei beneficiaza, de asemenea, de spor pentru conditii deosebit de periculoase pentru suprasolicitari psihice si nervoase, stres, zgomot intens si de lunga durata, pericol, risc fizic si risc in traficul rutier in timpul deplasarilor in misiune si de ''concediu de odihna suplimentar platit pentru prevenirea imbolnavirii profesionale, asigurat intr-o statiune balneoclimaterica de tratament, asigurat de angajator, inclusiv transportul pe teritoriul Romaniei''. La acestea se adauga vouchere de vacanta, bilete de tratament si recuperare.

Potrivit articolului 14, alineatul 2, "copiii aflati in intretinerea unei persoane ce face parte din personalul profesionist operativ de interventie, decedat sau incadrat intr-un grad de invaliditate ca urmare a ranirii acestuia in timpul ori in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu, precum si sotul sau sotia acestuia pot fi angajati ca personal contractual, fara examen sau concurs, in unitati din cadrul Serviciilor de Ambulanta Judetene si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, daca indeplinesc conditiile legale. Identificarea postului in vederea angajarii se face tinand cont de studiile solicitantului si de cerintele postului".


Proiectul de lege stipuleaza ca personalul "trebuie sa se comporte cu cinste si demnitate profesionala, sa nu prejudicieze in niciun fel imaginea institutiei si sa nu submineze increderea pacientilor".

Angajatilor le este interzis sa incalce normele privind confidentialitatea activitatii desfasurate, sa prezinte in public informatii si date obtinute in exercitarea atributiilor de serviciu sau comentarii referitoare la acestea si sa "exprime in public opinii contrare intereselor Romaniei".

Senatul este prima camera sesizata.

Cei din cadrul Serviciilor de Ambulanta nu sunt singura categorie avuta in vedere de parlamentari la capitolul pensii speciale, dupa ce alesii au fost blamati public pentru ca si-au votat, in anul 2015, mai multe beneficii, printre care si legea privind pensiile speciale, prin care vor putea primi, la finalul mandatului, sume de pana la 16.500 de lei, brut, precum si majorari de indemnizatii de 10%, la un loc cu toti bugetarii.

Astfel, un grup de 15 deputati si senatori, majoritatea de la PSD si doi neafiliati, a depus, pe 21 decembrie, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din invatamantul preuniversitar, invocand "stresul", "uzura psihica si fizica" la care sunt supusi profesorii, a caror munca este, spun ei, la fel de dificila ca cea a magistratilor, care primesc pensii speciale.

2015 a fost anul in care Parlamentul a aprobat o serie de proiecte de lege pentru acordarea pensiilor speciale mai multor categorii de persoane, printre care alesi locali, militari, aviatori, diplomati, personalul auxiliar din justitie.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

3411 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Pareri . (Luni, 28 decembrie 2015, 21:09)

  Marx [anonim]

  Sa nu exageram . Fiecare categorie de salariati este importanta . Domnilor parlamentari ! Daca tot ati luat-o razna , vedeti si de pensiile speciale ale vidanjorilor , ca fara ei , ar trebui sa umblati prin porumbisti .
 • +10 (10 voturi)    
  La o așa țară specială... (Luni, 28 decembrie 2015, 21:23)

  Amad [anonim]

  Eu propun înființarea de zone speciale în care cei speciali să trăiască, iar drepturile speciale să le fie plătite din impozitele speciale din acea zonă. Mai propun si ca vârsta de pensionare sa fie una specială, undeva la 30 de ani, cu maxim 5 ani de cotizare.
  Desigur, la așa oameni speciali trebuie să existe și niște sclavi speciali, cu vârsta de pensionare de minim 70 ani.
  Mai, mai să-i înțeleg pe cei care plâng după comunism.
 • +7 (9 voturi)    
  va rugam pentru cei care muncesc (Luni, 28 decembrie 2015, 22:07)

  rov [utilizator]

  si pentru firmele romanesti care platesc mii de taxe, macar un prezervativ cu sigla ANAF sa le dati si lor... Va rugam !
 • +5 (7 voturi)    
  calus in gura (Luni, 28 decembrie 2015, 22:09)

  cinic [anonim]

  cam asa gandesc parlamentarii ?
  [exemple de declaratii contrare intereselor RO]:
  1. nu avem bandaje/iod/targi
  2. ambulantele au sosit tarziu
  3. Arafat a luat spaga
  4. ambulante prea putine/defecte
  5. motorul barcii nu are benzina
  6. seful e beat

  mai gasesc exemple daca e nevoie si toate vin din presa in relatie cu diverse interventii SMURD
 • +10 (10 voturi)    
  Speciale (Luni, 28 decembrie 2015, 22:28)

  Hariclea Dragne [utilizator]

  In curand toti bugetarii vor avea pensii speciale si atunci va intreb: cu ce vor fi mai speciali unii fata de altii. Eu unul cred ca cu totii suntem utili societatii, de la academician la gunoier. Ei nu merita pensii speciale? Il vedeti pe Nastase carandu-si gunoiul la groapa la Glina? Nu. Deci un gunoier este strict necesar societatii iar ca om trebuie respectat. La fel ca un medic sau profesor.

  Cum? Gunoierii nu salveaza vieti? Haha. Ia sa vedeti o greva a gunoierilor o saptamana! Nu o sa mai iesiti din case!
  • +2 (4 voturi)    
   Acum cati-va (Marţi, 29 decembrie 2015, 11:03)

   kofa [utilizator] i-a raspuns lui Hariclea Dragne

   ani,afost o greva a guionerilor in orasul Napoli, erau munti de gunoaie pe strazile orasului.De aceia eu cred ca toti oameni care muncesc sunt speciali si merita tot respectul.
  • +3 (3 voturi)    
   gunoierul e mai util decat parlamentarul (Marţi, 29 decembrie 2015, 14:16)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui Hariclea Dragne

   in Romania...
 • +6 (6 voturi)    
  Am inteles (Luni, 28 decembrie 2015, 22:34)

  hopshio [utilizator]

  Cred ca e mai simplu sa se spunna de acum cine nu beneficiaza de pensii speciale.
  • +1 (1 vot)    
   e simplu (Duminică, 3 ianuarie 2016, 19:19)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui hopshio

   cei care dau statului 70 din munca lor, cei care nu au pile, cei care nu au apelat la licitatii trucate, contracte cu primariile, cei care mai cred ca legea e facuta pentru a fi corecta.
   Pentru cei care mai cred ca un roman nu poate fi impotriva altui roman...
   Pentru fraieri...
 • +4 (4 voturi)    
  daca (Luni, 28 decembrie 2015, 22:35)

  zigot [utilizator]

  talharii(parlamentarii) erau bine intentionati, incepeau votarea pensiilor speciale cu profesorii, medicii, cei de la Isu, in mod esalonat ptr a nu sufoca bugetul, si nu incepand cu ei.
  DE ce nu au facut aceste favoruri cand erau ei la guvernare?
  In acest mod demonstreaza ca au ramas aceiasi populisti, corupti si fara cel mai mic interes in viitorul Ro.
  asa au procedat si cand ' scula' tariceanu era pm si au bagat toata tara in criza.
  talharii cred ca va merge iar si repeta scenariul
 • +4 (4 voturi)    
  Clientela (Luni, 28 decembrie 2015, 23:05)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Parlamentarii sunt mafioti pusi sa se imbuibe, ei si clientela lor. O adunatura de penali si complici la jaf.
  • +1 (1 vot)    
   Sa nu mai votam nici un parlamentar actual (Marţi, 29 decembrie 2015, 17:46)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Am gresit o data, dar sa dam mereu in aceiasi groapa e deja prostie.
   Rugam ONG-urile sa faca liste cu cei care au votat asemenea legi in parlament si sa urmareasca daca mai candideaza si la ce partid.
 • +3 (3 voturi)    
  Dupa cum zicea un parlamentar mai zilele trecute: (Luni, 28 decembrie 2015, 23:18)

  ty [utilizator]

  Parlamentul este puterea suprema in Romania
 • +7 (7 voturi)    
  dat pensii duble la toti si gata... (Marţi, 29 decembrie 2015, 0:46)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  sau nu?! toti sunt importanti pentru societate.
  Nu gasesc deloc moral eludarea principiului contributitivitatii si ca unii sa ia pensii de 80 % din ultimele salarii!
  Unde mai pui ca dupa ce suntem deja in deficit cronic la bugetul de pensii si acoperim din imprumuturi externe lipsurile cu astfel de pensii "speciale"- indiferent de unde se dau- de la CNPAS sau bugetul de stat, tot pe deficit si datorie se vor da.
  Ajungem mai rau decat grecii in nici 10 ani, o sa vedeti voi! Macar aia acum au ce mai vinde-porturi, insule, aeroporturi, companii nationale dar la noi in 10 ani nu mai ramane nimic nevandut- probabil solutia va fi sa n vindem pe noi -organele noastre- sa dea fiecare roman sanatos cate un rinichi, un ficat, o inima etc...?!
  Lumea chiar nu se gandeste la viitor si la gneratiile viitoare- ca le lasam o tara poluata, vanduta si fara infrastructura dar cu datorii imense pt acoperit deficite pt pensii, salarii bugetare si furaciunea coruptilor+pagubele incompetentilor?

  Cum e posibil ca stat sa tolerezi sa existe pensionari cu nici 800 lei pensie si tu sa acorzi pensii "speciale" de 3000-5000-6000 lei la altii- aia mananca cu 2 guri sau cum?! E strigator la cer si trebuie sa iesim in strada sa le cerem sa se renunte la asemenea rente.

  AAA...sa nu uit si de 'indemnizatiile de revolutionari"- o alta mizerie- la 26 ani de la Revolutie tot platim...ce? revolutionarii adevarati au iesit pt LIBERTATE, DEMOCRATIE etc, nu pentru incasat rente!! Rusine sa le fie ca pretind asa ceva- unde mai pui ca sunt oricum f. multi care nici nu au avut treaba cu Revolutia si s-au strecurat pe langa, profitori!
 • +3 (3 voturi)    
  ! (Marţi, 29 decembrie 2015, 7:44)

  Kpriciu [utilizator]

  Ramaneti voi, specialii, si traiti in tara asta speciala, dar nu pe banii mei si pe munca mea! Adio, Romanie!
 • +3 (3 voturi)    
  Nu era mai corect o lege a pensiilor? (Marţi, 29 decembrie 2015, 9:32)

  mircea [anonim]

  Parlamentarii devin penibili.Incompetența și lăcomia îi fac ridicoli.Vor să se pună bine cu populația,făcându-i speciali la moarte(pensie).Normal că vom spune că tot ce a fost USL a fost ca o ciumă care trebuie izolată pentru a nu contamina România.La următoarele alegeri nici-un parlamentar care a fost pe listele fostului USL,nu va mai fi ales.Să stea speciali la pensie,sau și mai bine,la muncă.
 • +1 (1 vot)    
  PERSONALUL DE PE AMBULANTA, ACUM. SE PREGATESC (Marţi, 29 decembrie 2015, 18:24)

  Susufler0 [utilizator]

  SE PREGATESC DEORATORII DE INTERIOARE SI APOI CURIERII POSTALI SI... ! E jignitor de simplu calculul parlamentarilor pesedisti Au votat cat au avut guvernul lor "pomeni electorale" permanente, sub forma de mariri de salarii si de pensii speciale si nespeciale (pt cele ocazionale, nu e nevoie sa se voteze pt ca indeobste sunt procurate de cei interesati din bani negri), platite de Guvern cu bani albi proveniti din Bugetul de Stat. Cand au pierdut (in mod neasteptat ?) puterea, s-au repliat instantaneu si au trecut la politica "parjolim tot" cu propuneri de pomeni electorale. Acolo unde tine si ele se dau, e ok, lumea stie ca noi le-am propus si votat. Acolo unde nu merge, fie ca Guvernul nu vrea, fie ca se baga Curtea Constitutionala, lumea va afla ca noi am vrut, dar altii nu si ca, daca am fi fost la putere, le-am fi dat ce am promis si chiar mai mult. Cu o propaganda ca a PSD-ului, politica asta va tine la oameni si mai ca PSD se va felicita ca nu este la putere, ca sa deconteze lipsa investitiilor, viscole, inundatii, seceta,export mai mic sau orice alte lucruri negative s-ar putea ivi anul viitor. Cu alte cuvinte : pensii pt cei de pe ambulante cat cuprinde. Sunt bani iar ei merita sa-i primeasca ! VOTAT !


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă