Consiliul Judetean Harghita a votat din nou steagul secuiesc ca steag al judetului; nu exista niciun simbol care sa-i reprezinte pe romani
Proiectul de hotarare, initiat de presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a propus cinci variante de steag, prima dintre acestea fiind chiar steagul secuiesc, aprobat ca steag al judetului Harghita in 2009. Pe celelalte patru variante se regaseau culorile albastru si auriu, de pe steagul secuiesc, si/sau simbolurile de pe acesta, respectiv luna si steaua cu opt raze.
Consilierul judetean liberal Ion Proca a depus un amendament la acest proiect si a solicitat aplicarea simbolului frunzei de stejar, care sa-i reprezinte pe romanii din judet, intrucat "aceasta este o frunza-simbol, cu radacini in cultura, istoria si spiritualitatea neamului romanesc".
"Stejarul este unul dintre cei mai importanti arbori sacri la romani. El ocupa un loc important in viata si spiritualitatea poporului roman, fiind considerat un arbore totemic. Vechii locuitori ai patriei noastre isi puneau, de cele mai multe ori, asezarile lor sub pavaza acestui copac mitic", se arata in amendamentul propus.
In cadrul sedintei Consiliului Judetean de vineri, Ion Proca a propus scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului privind steagul, sustinand ca decizia "cu valoare simbolica" trebuie sa fie analizata cat mai bine, pentru ca "prin vot, va reprezenta felul in care intelegem sa ne vedem reprezentati si sa asiguram confortul de care are nevoie fiecare comunitate, fie ea minoritara sau majoritara".
Propunerea consilierului liberal a fost respinsa de consilierii UDMR si de cei ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, motiv pentru care Ion Proca a solicitat acceptarea prezentei motivului frunzei de stejar pe steagul judetului, ca un gest de normalitate, sustinand ca toate comunitatile care traiesc in Harghita trebuie sa se regaseasca pe acest steag. De asemenea, el a cerut insistent sa se faca distinctie intre steagul secuiesc si cel al judetului Harghita.
"Acum vorbim despre steagul judetului Harghita. Si va asigur ca punctul de vedere pe care l-am exprimat in acest amendament nu este o simpla interventie cu caracter personal. In spatele acestei interventii stau multe persoane care asteapta acest gest firesc, de normalitate, si anume aplicarea pe steag a insemnelor tuturor comunitatilor. Nu este un capriciu, este o nevoie absoluta, este vorba de o hotarare care ne va marca pentru mult timp (...) Rugamintea noastra este sa acceptati pe oricare dintre variante sa fie aplicat simbolul propus in acest amendament. Cred sincer ca este un moment in care hotararea noastra de aici va conta foarte mult. Daca nu se poate sa amanam, pentru o vreme in care poate vom fi mai linistiti (...) atunci va rog sa acceptati aceasta propunere care a fost intemeiata pe nevoia absoluta de reprezentare in steagul judetului", a afirmat consilierul Ion Proca.
Amendamentul consilierului liberal a fost respins la vot si a fost supus aprobarii proiectul initial propus de presedintele CJ, Borboly Csaba. Cei 21 de consilieri UDMR si trei de la PPMT au votat prima varianta, respectiv steagul secuiesc, in vreme ce consilierii USL au votat impotriva, iar consilierii Partidului Civic Maghiar (PCM) s-au abtinut.
De altfel, si consilierii PCM au cerut scoaterea proiectului privind steagul judetului de pe ordinea de zi, dar din alte considerente, sustinand ca ar trebui schimbata legea 141/2015, care nu permite arborarea pe sediile unitatilor administrativ teritoriale a steagurilor regiunilor istorice, respectiv a steagului tinutului secuiesc. Consilierul Thamo Csaba a spus ca dupa rezolvarea acestei probleme se va putea discuta si despre steagul judetului, pe care considera ca trebuie reprezentata si comunitatea romaneasca.
"Solicitarea comunitatii romanesti, ca sa apara simbolurile ei pe steagul judetului, cred ca este justa. Eu consider ca este just ca in judetul Harghita si in toate localitatile unde si ei sunt, si majoritari, sa apara simbolurile lor nationale", a spus Thamo Csaba.
La randul sau, consilierul PCM Salamon Zoltan a precizat ca "drapelul secuiesc, ca simbol al comunitatii Tinutului Secuiesc, trebuie separat de steagul judetului si acest drapel secuiesc nu poate fi al nimanui, nici macar al Consiliului Judetean Harghita, nimeni nu poate avea in mod special acest drapel".
La finalul sedintei, presedintele Consiliului Judetean, Borboly Csaba, initiatorul hotararii, a declarat presei ca acest steag ii reprezinta pe toti locuitorii judetului Harghita, la intrebarile legate de faptul ca romanii nu se simt reprezentati de acest steag, raspunsul fiind invariabil acelasi: "A fost votat un steag cu majoritate de voturi care are simboluri care reprezinta toate comunitatile care traiesc in judetul Harghita".
Proiectul de hotarare privind aprobarea steagului judetului, supus dezbaterii publice de Consiliul Judetean, a fost criticat in urma cu doua saptamani de conducerea Forumului Civic al Romanilor din Harghita, Covasna si Mures (FCRHCM) care a acuzat faptul ca acesta are un caracter pur etnic maghiar si a solicitat "includerea in viitorul steag al judetului a unui vestigiu dacic, ca simbol a prezentei romanilor in zona".
Forumul a avertizat ca daca propunerile sale nu vor fi luate in considerare, va contesta toate variantele propuse ca steag al judetului Harghita la Comisia Nationala de Heraldica Genealogie si Sigilografie a Academiei Romane si la toate organismele abilitate ale statului roman.
Steagul secuiesc a fost indepartat, in urma cu cateva zile, de pe cladirea Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc si a fost arborat vineri, imediat dupa votul favorabil dat de consilierii judeteni.
Steagul de culoare albastra, pe care se afla o dunga aurie, alaturi de steaua in opt colturi si luna, a fost votat in 2008 ca steag al viitorului tinut secuiesc de Consiliul National Secuiesc, organizatie care lupta pentru autonomia teritoriala a zonei. Un an mai tarziu, in 2009, steagul a fost votat de Consiliul Judetean Harghita ca steag al judetului, in ciuda opozitiei celor doi consilieri romani de atunci care au cerut insistent ca pe el sa se regaseasca si un simbol care sa-i reprezinte pe romani. In 2010, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, el a fost arborat in mod festiv pe sediul Consiliului Judetean din Miercurea Ciuc si se regaseste pe multe sedii de primarii sau alte institutii din Harghita.
Potrivit Legii 141/2015, hotararea CJ privind arborarea modelului de steag se trimite la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, care transmite documentele Comisiei Nationale de Heraldica, Genealogie si Sigilografie a Academiei Romane. Dupa primirea avizului consultativ al comisiei mentionate, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice elaboreaza proiectul de hotarare si il supune Guvernului spre aprobare.
Citeste mai multe despre consiliul judetean harghita borboly csaba steagul secuiesc
Citeste pe TelekomSport.ro
FOTO | De ce şi-a acoperit Sorana Cîrstea echipamentul cu bandă neagră, în confruntarea din FED Cup


Banuiesc ca pe gratis nu faci .
pe steag ar mai trebui:
- cateva culmi golase( pe unde au fost padurile)
- un gater stilizat ( pentru kerestoy, evident )
- un kurtos kalacs ( bun, bun da' fara mult zahar ca e gretos dupa aia)
- doua burlane in cruce ( buni tinichigii acolo)
pe fundal tricolor evident ( culoarea aia pastel nu da bine de vreo cativa ani buni, cam de prin 1918)
Din 20 milioane cat e populatia Romaniei, nu prea e 10%!
E vreo 6,5%!
In Jud Harghita exista 14% romani, iar maghiarii majoritari sunt 84%!
Oricum, batalia pe semnele astea nu e dovada civilizatiei omenirii la anul de gratie 2015!
Dar asta e irelevant. Eu unul prefer simbolurile consacrate, nu kitschurile nou-create care apar acum foarte des. Vezi stema noua a Clujului, un desen ridicol adoptat de Funar in anii 90, ca sa inlocuiasca stema traditionala cu turnurile de cetate, care a supravietuit din sec 13 pana fix atunci. Alte orase, gen Sibiu si Brasov stiu mai bine sa isi onoreze simbolurile.
Asa ca si in secuime ar trebui adoptate simbolurile traditionale si gata.
"UDMR condamna intentia actului de violenta care, conform informatiilor aparute in presa, urma sa fie pus in practica de catre presedintele filialei din Targu Secuiesc a "Miscarii de Tineret 64 de Comitate" pe 1 Decembrie, sub forma unui atentat. UDMR condamna actele de violenta de orice natura si se delimiteaza ferm de manifestarile extremiste, surse ale relatiilor tensionate dintre comunitati.
Consideram ca doar convietuirea pasnica, respectul reciproc si toleranta pot calauzi Romania pe calea ei spre prosperitate si spre un viitor construit temeinic de comunitatile care o alcatuiesc", a aratat, in comunicat, Kelemen Hunor.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20635236-udmr-condamna-tentativa-atentat-lui-beke-istvan-attila-anunta-acesta-este-presedintele-filialei-din-targu-secuiesc-miscarii-tineret-64-comitate.htm
Asa arata "respectul reciproc" la UDMRisti, mereu cu scandaluri internationale pe tema steagului secuiesc si cu REFUZ categoric cand e vorba despre romanii minoritari din secuime, inexistenti in ochii extremistilor maghiari!
Ce "respect reciproc", ce "convietuire pasnica", ce "toleranta" ?!
Toate astea functioneaza doar spre o singura parte: spre MAGHIARII din zona!
da' marmotele alea care invelesc ciocolata au fost intrebate daca sunt de acord?
puneti mbah mina la munca si lasati fantasmagoriile cu pijamale in varf de bat!
Harghita, Covasna si o parte din Mures formeaza o zona istorica, daca romanii nu sunt reprezentati de un steag regional al unei regiuni din romania ar trebui sa facem steaguri 'etnice' pt fiecare judet.