La Palatul Cotroceni au avut loc azi primele negocieri ale presedintelui Klaus Iohannis cu partidele in vederea nominalizarii unui nou candidat pentru functia de premier. PSD a venit cu solutia unei noi runde de negocieri, cu toate partidele de-odata, liberalii au insistat cu ideea alegerilor anticipate, la fel ca si UDMR, care a enuntat insa si posibilitatea unui guvern tehnocrat in urma unui consens politic.

Consultari la CotroceniFoto: Presidency.ro

La randul lor, reprezentantii Minoritatilor au anuntat ca isi pun "sperante in intelepciunea presedintelui pentru gasirea unei solutii in spiritul democratiei".

De notat ca nici un partid nu a avansat astazi vreun nume pentru postul de premier.

Maine au loc consultari ale presedintelui cu UNPR si ALDE (anuntate deja in programul oficial al presedintelui), dar si posibile consultari cu reprezntanti ai societatii civile si ai strazii. Eventualele consultari cu societatea civila nu sunt insa anuntate in programul oficial postat la aceasta ora pe site-ul Presedintiei.

Cele mai importante momente ale zilei de joi la Cotroceni:

Declaratiile lui Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale:

  • Nu putem sa punem ca s-a degajat o solutie. Probabil ca la inceputul saptamanii viitoare va exista o a doua intalnire, in urma careia lucrurile vor fi mai cristalizate
  • Noi ne dorim sa avem o solutie care se fundamenteaza pe pilonii democratiei, care sa fie realizata sub auspiciile Presedintiei Romaniei
  • Am avut, evident, discutii in grup. Exista o parte importanta a colegilor care doreste alegeri anticipate, chiar daca pe noi nu ne afecteaza. Un alt punct comun este ca trebuie gasita o solutie de consens, care trebuie sa fie nu atat negociata politic, cat in principiul democratiei
  • Rezumand, ne punem mari sperante in intelepciunea presedintelui pentru gasirea unei solutii in spiritul ideilor fundamentale ale democratiei - un guvern tehnocrat sau de uniune nationala pana la alegeri, fie ca sunt anticipate sau la termen

Din delegatia grupului minoritatilor nationale au facut parte Varujan Pambuccian, Ovidiu Gant, Dragos Zisopol, Aurel Vainer si Gheorghe Firczak.

18.40 Kelemen Hunor, liderul UDMR, la finalul consultarilor:

"Pana la sfarsitul lunii noiembrie trebuie sa avem un nou guvern. Noi propunem declasanarea alegerilor anticipate, daca se paote gasi o solutie constitutionala.

Un guvern tehnocrat condus de un om care are libertatea de a-si alege ministrii, care pot fi si politicieni."

Hunor a precizat ca in prezent "cadrul legislativ nu permite alegeri anticipate si alegeri inainte de data de 24 iulie, cand intra in vigoare legea promulgata anul trecut."

"Nu credem ca un guvern de uniune nationala ar fi un raspuns cinstit la toate problemele care s-au exprimat in ultima per, dar un guvern henocrat da. Daca se poate ajunge la un consen politic, si daca se poate gasi si o solutie constitutionala, atunci un guvern tehnocrat ar fi o solutie cinstita."

17:40 Alina Gorghiu, la finalul consultarilor: Propunerea cu care a venit PNL e acea de dizolvare a Parlamentului si de organizare de alegeri anticipate

"Nu putem sa optam decat pentru ideea de dizolvare a Parlamentului si organizarea de alegeri anticipate", a spus Gorghiu, intr-o conferinta alaturi de Vasile Blaga si Mircea Ionescu Quintus.

El a adaugat ca se bucura ca "delegatia PSD a avut o pozitie echilibrata, nuantata, care un excludea organizarea de anticipate".

Vasile Blaga a respins ideea ca, daca s-ar face alegeri acum, viitorul Parlament ar avea tot aproape 600 de membri, precizand ca este vorba despre o intoxicare.

Mircea Ionescu Quintus, intrebat daca presedintele Iohannis a fost de acord cu propunerea de anticipate, a raspuns: "Sigur ca da, a spus ca e solutia cea mai rezonabila in momentul de fata. Cat de greu e de realizat, se va vedea"

El si-a nuantat insa pozitia, ulterior, precizand ca "dl presedinte, inainte de a termina toate consultarile, are aceasta prudenta si intelepciune sa nu agreeze o propunere sau alta".

17:00 Delegatia PNL a intrat la Consultari

"Este o etapa grea, dificila, care a rezultat dintr-o tragedie care a declansat aceste schimbari politice si sper sa gasim solutiile cele mai potrivite", a declarat Iohannis, la inceputul discutiilor.

16:23 Mircea Ionescu Quintus a declarat joi, la plecarea de la sediul PNL spre Palatul Cotroceni, ca PNL sustine varianta alegerilor anticipate, dar a avertizat ca, atat timp cat "mai sunt niste parlamentari, cateva zeci, care nu demisioneaza", Parlamentul nu poate fi dizolvat.

Iar "grupul minoritatilor altele decat UDMR nu pleaca de acolo", a spus el.

Intrebat daca Predoiu mai este varianta sustinuta de PNL pentru functia de premier, Quintus a raspuns: "Sigur ca da, pentru un alt guvern".

15.35 "Am propus o noua runda de consultari, cu toti liderii de partide, si sa mergem in Parlament cu o solutie deja stabilita", a declarat seful PSD, Liviu Dragnea, la finalul discutiilor.

Declaratii Liviu Dragnea:

  • Nu este suficient sa discutam despre o persoana sau alta, noi am propus o alta abordare a modului in care se desfasoara aceste consultari, sa stabilim de comun acord partidele care vin la aceste discutii, tinand cont de cerintele romanilor care ies in strada si, plecand de la aceste lucruri, care ar fi obiectivele economice, sociale si politice care trebuie atinse in perioada urmatoare (...) ca e vorba de guvern de tehnocrati, alegeri anticipate cu mentinerea unui guvern interimar pana in aprilie, cu problema neadoptarii bugetului de stat...
  • I-am propus presedintelui ca dupa aceasta runda de consultari sa avem o noua serie de consultari, cu toti liderii de partide care ar imbratisa aceasta idee, sa adunam obiectivele de viitor de la toate partidele (...) in asa fel incat sa mergem in Parlament cu o solutie deja discutata si stabilita.
  • Presedintele nu respinge aceasta propunere, a spus ca o va analiza, asteptam cu interes concluziile presedintelui. Am inteles ca nici presedintele nu vrea decizii pripite

15.00 Delegatia PSD, formata din Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea, Georgian Pop a ajuns la Palatul Cotroceni.

"Dupa parerea mea este mult mai mult decat o schimbare de guvern, este o schimbare de paradigma politica, sa incercam sa gasim cele mai bune solutii", a spus seful statului.

Langa Klaus Iohannis sunt consilierii prezidentiali Dan Mihalache, Andrei Muraru si Laurentiu Stefan

-----------

Seful statului a trimis miercuri o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei, prin care ii invita la consultari, la Palatul Cotroceni, in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de Prim-ministru. Fiecare delegatie poate fi formata din maxim 5 persoane.

Programul consultarilor va fi urmatorul: Joi, 5 noiembrie 2015:

- Ora 15.00 - Partidul Social Democrat (PSD);

- Ora 17.00 - Partidul National Liberal (PNL);

- Ora 18.00 - Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR);

- Ora 19.00 - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

Vineri, 6 noiembrie 2015:

- Ora 11.30 - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR);

- Ora 12.30 - Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE).