​Ministrul Apararii Nationale Mircea Dusa, deputat PSD, a depus la Parlament o initiativa legislativa care presupune ca alesii locali sa isi piarda mandatul daca refuza sa arboreze drapelul national sau sa poarte esarfa tricolora la ceremonii.

Mircea DusaFoto: Agerpres

Ce contine proiectul legislativ, care prevede modifiarea Legii 393/2004 privind Statutul Alesilor Locali:

"La articolul 15, alieanul 2 (redat mai jos - n.r.), dupa litera h, se introduce o noua litera, lit. i), cu urmatorul cuprins:

"i) refuzul arborarii drapelului national in conditiile legii sau al purtarii esarfei tricolore la solemnitati, receptii, ceremonii publice si la celebrarea casatoriilor."

Art. 15 alin 2:

"Calitatea de primar si, respectiv, de presedintele al consiliului judetean inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului in urmatoarele cazuri:

a) demisie;

b) incompatibilitate;

c) schimbarea domiciliului intr-o alta unitate administrativ-teritoriala;

d) *** Abrogata

e) condamnarea, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate;

f) punerea sub interdicite judecatoreasca;

g) pierderea drepturilor electorale;

g^1) pierderea, prin demisie, a calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatii nationale pe a carei lista a fost ales;

h) deces. "

"Existenta unor situatii in care unele autoritati si institutii publice nu au respectat prevederile legale mentionate, asumandu-si achitarea amenzii prevazuta de lege, demonstreaza ca masura incriminatorie nu asigura exigenta care sa indrepte comportamentul acestora. Se impune astfel o incriminare corespunzatoare a faptelor, de la masurile pecuniara la masura incetarii mandatului alesilor locali care nu respecta prevederile legale. Simbolurile nationale (…) reprezinta trecutul, prezentul si viitorul poporului roman, fidelitatea fata de acestea fiind sacra", scrie Dusa in expunerea de motive.

Vezi aici expunerea de motive

Vezi aici proiectul de lege

Proiectul a fost depus pe 19 octombrie la Camera Deputatilor si asteapta aviz de la Consiliul Legislativ si punct de vedere de la Guvern.