Emil Boc si Theodor Stolojan le vor prezenta maine liderilor de filiale PD si PLD variante privind modul de organizare al viitorului partid, dupa ce astazi conducerile celor doua partide au avut o prima discutie. Surse din cele doua partide afirma ca s-a convenit ca viitorul partid sa fie condus, pana in 2009, cand vor avea loc alegerile prezidentiale, de o asa numita structura administrativa. Partidul Democrat-Liberal va fi condus, cel mai probabil, de un presedinte si doi prim-vicepresedinti.

Sefia PDL va fi asigurata, pana in 2009, de Emil Boc, iar posturile de prim-vicepresedinte ar urma fie ocupate de Theodor Stolojan si Vasile Blaga. Ar exista si alte variante in discutie, care includ o pozitie de presedinte executiv pentru ca Theodor Stolojan sa nu fie coborat de la pozitia de sef de partid la cea de vicepresedinte.

Surse din cele doua partide ne-au declarat ca fiecare platforma din viitorul partid, democrata si liberala, va candida la viitoarea conducere in baza unei motiuni. “Vor fi motiuni care vor reflecta curentele din partid si nu se va merge pe sistemul castigatorul ia totul, ci pe principiul reprezentarii proportionale”, ne-au declarat surse din PLD.

PLD ar putea conduce cel putin 7 filiale

La discutia de maine, liderii PLD vor avea misiunea sa-i convinga pe sefii de filiale ca isi vor pastra identitatea liberala in viitorul partid si ca nu este vorba de o fuziune prin absorbtie cu PD. La discutiile de astazi s-ar fi convenit ca minim 7 filiale aleviitorului partid sa fie conduse de reprezentanti PLD, restul urmand sa revina PD. Liderii de filiale vor vota maine daca sunt de acord sau cu cu decizia de principiu, privind infiintarea viitorului partid.

Liderii PD si PLD, Emil Boc si Theodor Stolojan au anuntat luni ca vor forma Partidul Democrat Liberal, viitoarea formatiune urmand sa fie afiliata la Partidul Popularilor Europeni. Oficial, liderii celor doua partide au fost retinuti in declaratii in urma discutiilor de marti. Emil Boc a spus ca discutiile au vizat aspecte organizatorice care vor fi prezentate mai intai colegilor de partid la sedintele de maine, si apoi opiniei publice.

La randul sau, liderul PLD, Theodor Stolojan a spus ca nu este vorba de o fuziune, ci de formarea unui nou partid. Stolojan a precizat ca nu se pune problema sa candideze la sefia PDL pe motiv ca este o discutie prematura. El sustine ca discutiile privind formarea noului partid ar fi avut loc de multa vreme dar ca au fost oprite pe durata campaniei electorale.

Structurile de conducere PD si PLD care se vor reuni maine ar urma sa convoace si congresele celor partide, in luna ianuarie. La intalnirea PD-PLD de marti au participat din partea PLD Theodor Stolojan, Gheorge Flutur, Florin Popescu, Raluca Turcan, Gabriel Sandu, iar din partea PD, Emil Boc, Adriean Videanu, Elena Udrea, Cezar Preda si Radu Berceanu.