Liviu Dragnea, presedintele interimar al PSD, s-a declarat "foarte suparat" pe deputatii social-democrati pentru ca au absentat de la votul final din plenul Camerei Deputatilor de miercuri, unde a fost respins un proiect de lege privind sectorul de irigatii intrucat nu a intrunit numarul suficient de voturi "pentru", fiind vorba de o lege organica.

"A dat foarte prost, e vorba de o lege de importanta extraordinara, un prilej prin care agricultura romaneasca, fermierii romani si economia sa primeasca un sprijin serios. Se vorbeste in fiecare an de irigatii, fermierii se plang ca-i afecteaza seceta, politicienii plang laolalta cu ei si cand venim in Parlamnt cu o masura pentru refacerea sistemului de irigatii....Faptul ca parlamentarii nostri au absentat este vina noastra, a conducerii PSD, conducerii grupurilor, comisiilor. Se impune o randuiala in grupul parlamentar al PSD.

Mi-e foarte greu sa ma abtin, dar daca astazi era plen votul privind pensiile speciale, mai erau absenti?

Sunt foarte suparat. Sunt mii de fermieri care asteptau acest proiect de lege intreaga agricultura astepta acest proiect de lege, economia romaneasca, si noi ne-am jucat" a declarat Dragnea inaintea inceperii sedintei Comitetului Executiv National.

In plen, ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat ca prin respingerea acestui proiect a fost "ingropata" agricultura.

Premierul Victor Ponta a afirmat la randul sau ca in plen a fost o "disputa politica destul de stupida".

"Imi pare rau ca nu a trecut astazi legea cu irigatiile. E un program foarte important - un miliard de euro pentru irigatii. Disputa politica destul de stupida ca sa va spun sincer, credeam ca pe lucrurile importante putem sa lasam politica deoparte. Probabil ca o sa trebuiasca sa intervenim tot noi prin ordonanta de urgenta, apoi o sa fim criticati ca dam ordonante, dar chiar avem nevoie de irigatii si chiar aveam bani de dat. Ne trebuia baza legislativa. Cred ca nu s-a gandit nimeni ca PNL nu o sa voteze", a spus Ponta, la Palatul Parlamentului.

***

Proiectul, ce prevedea alocarea unui miliard de euro, in urmatorii cinci ani, pentru modernizarea infrastructurii primare a sistemului national de irigatii, in vederea reducerii costurilor, a intrunit 181 de voturi pentru, 98 de abtineri si trei voturi impotriva, in conditiile in care o lege organica, cum este si aceasta initiativa legislativa, se adopta cu jumatate plus unu din voturile tuturor deputatilor, informeaza Agerpres.

Imediat dupa vot, presedintele interimar al PSD, deputatul Liviu Dragnea, a mentionat ca Guvernul ar trebui sa ia in serios adoptarea unei ordonante de urgenta pe acest subiect important.

"Este pacat ca ati folosit acest prilej, dincolo de faptul ca este vina noastra si a liderilor de grup ca membrii din coalitie sa fie prezenti, dar dumneavoastra ati fost in sala. In aceste conditii, rog Guvernul sa ia in serios posibilitatea de a adopta o ordonanta de urgenta, pentru ca acest subiect este deosebit de important", a spus Liviu Dragnea.

In acelasi registru a fost si interventia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care a spus ca este probabil ca Guvernul sa adopte o astfel de ordonanta de urgenta. 'O sa facem tot posibilul sa cautam alte cai - ordonanta de urgenta - pentru acest proiect', a precizat ministrul.

El si-a exprimat regretul pentru neadoptarea acestui important proiect de lege care, pe langa stabilirea regimului juridic al infrastructurii principale si secundare de irigatii, aloca cel mai important buget pentru modernizarea ei pe care l-a avut Romania dupa 1989, si anume un miliard de euro pe o perioada de cinci ani.

"Sunteti astazi responsabili pentru faptul ca jumatate din infrastructura secundara de irigatii, din pacate, nu mai este in sistemul de irigatii. S-au scos toate infrastructurile de acolo. Astazi nu ati vrut sa corectati aceste lucruri pe care le-ati gresit in trecut. Regret acest lucru", a spus Constantin.

In context, presedintele de sedinta, Valeriu Zgonea, a spus ca proiectul de lege, fiind un act normativ de aprobare a unei ordonante de urgenta, se intoarce in plen sesiunea viitoare. "Nu este initiativa parlamentara la Camera decizionala, este proiect de lege de aprobare a ordonantei, deci noi il avem in sesiunea viitoare, pe 1 februarie, pe ordinea de zi. Daca pana atunci, Guvernul va da o ordonanta, nu e nicio problema", a explicat Zgonea.

Vice-liderul grupului parlamentar PNL, Tinel Gheorghe, a afirmat ca programul pe patru ani, de investitii de un miliard de euro in sistemul de irigatii, prevazut in proiect, trebuia insotit de un proiect de reabilitare, de o viziune a actualei puteri privind implementarea acestui proiect.

"Al doilea lucru, infrastructura secundara din domeniul privat al statului, care se preda unor institute de cercetari in agricultura se refera cumva si la Institutul Baneasa? Preiau ele in proprietate aceasta infrastructura, sa beneficieze ulterior de bani bugetari si europeni? Pentru ca infrastructura privata a statului a avut un singur proprietar: dupa 1990, Administratia de Imbunatatiri Funciare si Agentia de Imbunatatiri Funciare. Lucrurile acestea nu ni s-au explicat si ne-am abtinut, nu am votat impotriva. Datoria dumneavoastra era sa va treceti legea daca o considerati atat de importanta astazi", a mai precizat Tinel Gheorghe.