Presedintele Basescu a avut joi consultari cu doar trei partide politice pe tema votului uninominal. Discutiile nu par sa fi rezolvat dilema uninominalului, tinand cont ca democratii si liberal-democratii au facut referire la un alt proiect de lege pe aceasta tema, depus la Senat in urma cu doua zile de PD. La iesirea de la consultarile cu seful statului, PD a propus negocieri intre partidele parlamentare pentru adoptarea uninominalului majoritar in doua tururi, varianta respinsa la referendum din cauza absenteismului. Liderul PD, Emil Boc a declarat ca propunerea se adreseaza in special PSD.

"In cazul nostru, avem mai putini parlamentari decat in proiectul PSD. In cazul PSD - care propune tot 2 tururi de scrutin - alegerea se face cu majoritatea celor prezenti la vot. In cazul nostru, cu majoritatea celor inscrisi pe listele electorale", a explicat presedintele PD, Emil Boc.

UDMR, care anuntase ca accepta invitatia presedintelui Basescu din politeţe, a sustinut ca uninominalul propus de seful statului este o " varianta sinucigasa". Aflat la guvernare, UDMR si-a asumat - alaturi de PNL - raspunderea in Parlament pentru proiectul de vot uninominal proportional, initiat de Asociatia Pro Democratia.

" Nu putem susţine o varianta sinucigasa. Nu pentru UDMR ci pentru comunitatea maghiara din România. Consideram ca voturile exprimate trebuie transformate in mandate. Deocamdata, 15 milioane de cetateni romani nu s-au dus la vot. Pozitia lor trebuie luata in considerare", a spus Kelemen Hunor, presedinte executiv al UDMR.

Liderul PLD, Theodor Stolojan, a anuntat dupa consultari ca partidul sau va depune luni modificarea la legea referendumului ce vizeaza eliminarea majoritatii calificate pentru validarea plebiscitului, subliniind ca Romania va trebui sa recurga mai des la consultarea poporului.

Tot joi dupa-amiaza la Palatul Cotroceni a ajuns si ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, pentru o intrevedere cu seful statului.

Presedintele Traian Basescu a anunţat, chiar dupa referendum, ca doreste să discute cu partidele parlamentare despre schimbarea sistemului electoral din Romania.

Seful statului a explicat atunci ca politicienii trebuie sa tina cont de parerea celor 25 la suta dintre alegatori, care s-au prezentat la urne, si care au votat in proportie de peste 80 la suta in favoarea propunerii sale.

Presedintele Basescu urmeaza sa ia o decizie in privinta retrimiterii in Parlament a legii guvernamentale, pe care a contestat-o, indiferent de hotararea Curtii Constitutionale. Iar retrimiterea pare probabila, din moment ce PD s-a grabit sa depuna la Senat, imediat dupa referendum, un proiect de lege privind votul uninominal majoritar in doua tururi de scrutin. O astfel de decizie ar putea ingropa, insa, atat initiativa PD, cat si proiectul guvernamental.

Solutia PD - PSD:

Pentru a trece prin Parlament, proiectul democrat are nevoie de sustinerea PSD, refuzata. Totusi, pe parcursul dezbaterilor din Senat PD spera sa obtina sprijinul macar a unei parti a social democratilor, mai ales ca refuzul lor pare legat mai degraba de chestiuni de orgoliu decat de fond. PSD este foarte nemutumit, potrivit liderului Mircea Geoana, ca democratii ar fi dat dovada de “ipocrizie propunand introducerea unei legi identice cu legea PSD-ului din 2005, in condiţiile în care în Comisia de Cod Electoral PD-ul a votat împotriva legii PSD”.

Soarta variantei guvernamentale:

In privinta proiectului guvernamental, daca ajunge din nou in Parlament, atat ca urmare a unei decizii de neconstitutionalitate sau in urma retrimiterii de catre presedintele Basescu, este foarte posibil sa fie blocat. Si aceasta pentru ca rezultatul referendumului nu mai pune o presiune electorala si nici macar morala asupra partidelor pentru a promova uninominalul.