Scrisoare deschisa adresata lui Victor Ponta: IMM-urile care au semnat in 2014 acorduri de finantare nerambursabila in cadrul schemei de minimis acuza Guvernul ca nu le-a alocat "nici un leu in 2015"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 14 august 2015, 16:08 Actualitate | Politic


Sute de IMM-uri care au semnat in 2014 acorduri de finantare nerambursabila de la Buget in cadrul schemei de minimis se revolta acum din cauza a ceea ce firmele numesc "lipsa de interes a Guvernului", aratand ca Executivul nu le-a alocat nici un leu in anul 2015. "Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de afaceri da vina pe Ministerul de Finante, Ministerul de Finante trimite IMM-urile la Ministerul Energiei si al IMM-urilor. Multe dintre firme, in baza promisiunilor guvernamentale, au facut credite, au demarat investitii si au facut angajari. Sperantele ca Guvernul va rambursa cheltuielile aproape s-au naruit la rectificarea bugetara, cand nu li s-a repartizat nici un leu", arata reprezentatii IMM-urilor, care i-au trimis o scrisoare deschisa primului ministru.

Reprezentantii IMM-urilor ii transmit lui Victor Ponta ca "Afirmati atunci: <daca n-am auzit niciun scandal si nicio plangere inseamna ca lucrurile s-au realizat correct>, referindu-va la procesul de selectie a IMM-urilor pentru finantare. Nu credem ca puteti afirma acelasi lucru si despre modul in care se deruleaza acest program de minimis, in special in 2015. Sau, mai bine zis, cum nu se deruleaza. Zeci de plangeri au formulat IMM-urile beneficiare catre autoritati, toate au primit acelasi raspuns: facem toate demersurile sa primiti banii promisi, asteptati rectificarea de buget!"

Redam integral scrisoarea deschisa adresata de reprezentantii IMM-urilor premierului Victor Ponta:

Stimate domnule Prim Ministru,
Anul trecut, pe data de 15 aprilie, erati prezent  la semnarea primelor 30 de acorduri de finantare in cadrul Schemei de ajutor de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii  instituita prin H.G. nr. 274/2013 si va exprimati incantarea ca acest program se deruleaza, dupa incercarea nereusita de lansare din 2013.
Afirmati atunci: "daca n-am auzit niciun scandal si nicio plangere inseamna ca lucrurile s-au realizat correct", referindu-va la procesul de selectie a IMM-urilor pentru finantare. Nu credem ca puteti afirma acelasi lucru si despre modul in care se deruleaza acest program de minimis, in special in 2015. Sau, mai bine zis, cum nu se deruleaza. Zeci de plangeri au formulat IMM-urile beneficiare catre autoritati, toate au primit acelasi raspuns: facem toate demersurile sa primiti banii promisi, asteptati rectificarea de buget!
Stimate domnule Prim Ministru, afirmati cu aceeasi ocazie, in 2014, urmatoarele: "Nu spun ca este suficient, cei 250 de milioane pe care ii alocam anul acesta, 250 de milioane anul viitor, insa cred ca e un bun inceput si un semnal de sprijin pentru intreprinderile mici si mijlocii".
Stiti cati bani au primit IMM-urile din cele 250 milioane promise pentru 2015? Poate totusi nu stiti, noi am vazut ca nici un ministru nu se declara nemultumit in urma rectificarii de buget din iulie 2015. NU s-a primit nici un leu si, mai grav, nu se stie ce se va intampla cu acest program. Acesta este raspunsul pe care ni-l dau acum angajatii ministerului si directiei responsabile de acest program.
Poate unii considera pretentiile noastre prea mari, sunt probleme mult mai grave in aceasta tara, nu sa li se dea bani unor IMM-uri ca sa isi achizitioneze utilaje, sa construiasca spatii de productie sau sa angajeze oameni. Le amintim insa ca IMM-urile reprezinta 99% din companiile existente pe piata locala si genereaza doua treimi din cifra de afaceri a Romaniei si peste 60% din locurile de munca. Care sunt avantajele, inlesnirile sau ajutoarele pe care le primesc de la statul roman?
Nu dorim decat sa ni se dea ceea ce ni s-a promis, mai ales ca am fost fortati prin contracte sa incepem investitiile, iar unele firme au contractat credite bancare pentru a le realiza. Cum este posibil ca Guvernul sa ne oblige sa facem cheltuielile si apoi sa ne spuna ca nu sunt bani alocati in buget? Nici macar un leu, dupa ce ni se promiteau 250 de milioane, domnule Prim Ministru?
Este aceasta o lipsa de preocupare din partea functionarilor responsabili de acest proiect? Este vorba de lipsa de fonduri? Ce se va intampla cu firmele care au inceput investitiile si au intrat in datorii bazandu-se pe banii promisi in aceste Acorduri cu statul? Sunt intrebari pe care si le pun cel putin 600 de firme din Romania, semnatare ale unui acord valabil numai in conditiile in care Guvernul Romaniei, prin Ministerul de Finante, aloca fondurile promise.
Va rugam, domnule Prim Ministru, sa ne prezentati, asa cum ati facut-o si la lansarea programului, pozitia Guvernului fata de situatia actuala a Schemei de ajutor de minimis instituita prin H.G. nr. 274/2013, precum si propunerile pentru deblocarea acestui program guvernamental.
 

Semnatarii scrisorii:
SC GUV ELECTRONICS PROD SRL ￯ Reprezentat legal  Gavrilescu Costin
SC ELECTRIC S.R.L. RUE 2568 ￯ Reprezentat legal  Toni Buzaianu
SC MARCONFPOP SRL ￯ Reprezentant Demian Dana-Elena
SC ALMIMOB SRL ￯ Reprezentant Demian Dana-Elena
SC RALOM SRL - RUE 1088 - Reprezentat legal  Vasile Birla
SC RODNA DONTEL SRL - RUE 2317 ￯ Reprezentat Mihalache Adrian
SC DIAMANT MED SRL - RUE 789 ￯ Repezentant legal Amnasan Cornel
SC AGROPAN SERV SRL RUE 688 - - Reprezentant legal Cristina Anghel
SC IMPERIAL PG SRL - RUE 2115 ￯ Reprezentant legal  Craciunescu Petre Bogdan
SC FAVI MOB SRL-  RUE 1772 ￯ Reprezentant legal SENCIUC AVRAM
SC PRO DENY CONSTRUCT SRL - RUE 450 - Repezentant legal Petre Tiberiu Ionut
SC M.H.S. BEARINGS SRL - RUE 1731 - Repezentant legal Motoc Ioan
SC VIT TRACE LINE SRL  - RUE 1516 ￯ Reprezentant legal Bortoi Vasile
SC VESTHERM TM SRL - RUE 1732 ￯ Reprezentant legal Doia Ioan Calin
SC CARASCO IMPEX SRL ￯ Reprezentant legal Carasel Ciprian Mihai
SC CHEILE GRADISTEI SRL RUE 2134 ￯ Reprezentant legal Bucsoiu Alin
SC FICIU COM PROD S.R.L  RUE 2304 - Reprezentant  Narcisa Podeanu
SC PAN ADAMI S.R.L. RUE 2499 - Reprezentant  Narcisa Podeanu
SC Pol Consulting&Development srl ￯ CONSULTANT
SC ONDUCARTON SRL RUE259 - Reprezentant legal Ulici Gheorghe IliesSC FORTZA-RO SRL  - Reprezentant legal  ACCANELLO GIULIANO
SC RETURPACK SRL -  RUE 2495  - Reprezentant legal Vadadi Lorand
SC MIRDATOD PROD SRL -  CONSULTANT - Reprezentant legal Todoran Mircea
SC MIDAROM ABRASIVES SRL ￯ RUE128 - Reprezentant legal Mehelean Dan
SC SCORZA  SRL   RUE 1478 - Reprezentant legal Scortanu Ion
SC MESTA MARMURA SI TRAVERTIN SRL   - Reprezentant legal Gur Bilal
SC SILVER SERVICE SRL - Reprezentant legal Ilas Gabriel
SC SPLASH DAS AUTO SRL RUE 702 - Reprezentant legal Dascalu Alina Georgiana
SC ROZMARING SRL - Reprezentant legal SZEKELY DIONISIE
SC AS.SEB COMPANY S.R.L.  RUE 1740 SRL - Reprezentant legal Ciornei Marius
SC CERESERV CONSULTING SRL - Reprezentant legal Agop Gheorghe
SC FEROX SRL  RUE 1211 - Reprezentant legal Murvai Csaba
SC ROMBIS SRL - Reprezentant legal Lazurca Nicu
SC BEST PLATE SRL RUE 1723 - Reprezentant legal Mihaela Costache
SC EUROAMCON SRL - RUE 312 - Reprezentant legal Males George
SC SC NORDINOVA SRL - Reprezentant legal  Vajna Emi|
SC IMPERIAL PROCONSTRUCT SRL - RUE 309
SC MASTER CONSULT PROJECT SRL - RUE 2466
SC ART INFOMARK SRL - RUE-743  - Reprezentant legal Davidescu Nicoleta
SC PADMA TRADING SRL - RUE 2359  - Reprezentant legal Dan Turturea
SC UV ELECTRONICS PROD SRL , - RUE 141 - Reprezentant legal
SC AQUILA CONSULTING TRADING SRL - RUE 1949 - Reprezentant legal Anva Buleandra
SC LEVI LUX   SRL  - RUE 1696 - Reprezentant legal Ghengiamet Levent
SC DINAMIC  BMP SRL - RUE 1748 - Reprezentant legal Sorin Paval
SC  MAXIM DESIGN  SRL  - RUE 1657 - Reprezentant legal Gaidau Viorel
SC ARCOS SRL - Reprezentant legal Laura Sima
SC TES MEDIA GROUP SRL - Reprezentant legal Dana Ioana Spirea
SC MAGNATECH SRL- RUE 1598 - Reprezentant legal Tatar Adrian
SC CONFERO FINANCE SRL - Reprezentant legal Mihaela Stanescu
SC ANALKO ALUMINIUN INDUSTRY SRL - RUE 2239 - Reprezentant legal Dana Ioana
SC LACTATIM SRL NR.RUE 1907 Reprezentant legal  Timis Maria
SC FAR EST WINDOWS RUE 2196 Reprezentant legal CRISTIAN ZAMFIR3542 vizualizari

 • -1 (11 voturi)    
  Fapte . (Vineri, 14 august 2015, 16:17)

  Moneda [anonim]

  Totusi , sa fim seriosi ! Ca guvernul nu se tine de cuvant , stim . Stim de asemenea ca politicienii tin pentru ei caimacul si toti stim ca o multime de IMM-uri paraziteaza economia , taie frunza la caini si se uita cu disperare la ciolanele aruncate de mediul politic . Una peste alta , este asa cum poate fii . Prost .
  • +4 (6 voturi)    
   Minimis (Vineri, 14 august 2015, 18:48)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui Moneda

   Intrebarea este: Ce firma va mai aplica in viitor la programele de minimis atat timp cat guvernul nu e parolist si exista riscul sa nu i se ramburseze sumele promise ?

   Sunt tot felul de scheme de minimis in derulare: Comert si Servicii, Start, Femeia Manager, Locuri de munca subventionate - si altele.
  • +7 (9 voturi)    
   ??? (Vineri, 14 august 2015, 18:52)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Moneda

   Explica-ne, cum paraziteaza IMM-urile economia? Fura comenzi de la multinationale? Fac concurenta firmelor straine? Angajeaza someri? daca e asa, e grav si submineaza economia noastra de partid si de stat, ar trebui interzise. La canal cu ei.
   • -1 (5 voturi)    
    Exemple. (Vineri, 14 august 2015, 20:16)

    Moneda [anonim] i-a raspuns lui ipolitic

    Am sa fac o referire la modul cum se poate parazita economia . Stim toti ca grosul studiilor de fezabilitate care se depun la banci , la banii pentru fonduri , se intocmesc de catre oameni din firme mici . Cele mai multe din aceste studii sunt eronate , tendentioase , facute doar sa faca punctaj clientul si de aici , nenorocirile care urmeaza . Coboram mai in adancul exemplului si mentionez ca studii de acest fel au fost facute pentru puzderia de parcuri eoliene ( sau falsificat cu buna stiinta datele privind viteza vantului si randamentele ) si care acum sunt in faliment . Paguba este de milioane de euro . Nerecuperabila Pot continua cu numeroase ex. .
    • +2 (4 voturi)    
     parazitare (Sâmbătă, 15 august 2015, 11:20)

     Dan [anonim] i-a raspuns lui Moneda

     Probabil in orice domeniu exista unele firme care nu isi fac bine treaba, dar regula pietei este ca incet, incet isi vor pierde clientii si vor disparea.

     Nu mi se pare justificat sa spui ca firmele mici paraziteaza ecomomia fiindca sunt unele care nu fac treaba bine. Daca nu o fac bine dispar si gata, nu le tine statul in viata pe banii lui.

     Daca e sa dau exemple de firme care cu adevarat paraziteaza economia acestea pot fi:

     - din categoria firmelor de stat care sunt tinute artificial in viata ca sa nu se piarda locuri de munca. Li se sterg datorii etc.
     - din categoria companiilor media cu simpatii politice care au datorii imense la stat insa nimeni nu le blocheaza conturile
  • +7 (9 voturi)    
   MINIMIS (Vineri, 14 august 2015, 19:38)

   davidf [utilizator] i-a raspuns lui Moneda

   Va rog sa aveți curajul sa îmi spuneți asta și în fata ca ma număr printre cei care taie frunza la câini și așteptă ciolane aruncate politic. Va rog sa îmi spuneți același lucru și când îmi este greu sa plătesc taxele către stat pentru firma care o administrez (dar o fac luna de luna și an de an pana pe data de 25 ale lunii) și atunci când scot bani din banca pentru a achita salariile angajaților și în nopțile în care stau sa muncesc pana la 2 -3 fiindcă nu am moștenit averi și nici nu am o leafa buna și stabila la stat, ci doar încerc sa duc o viata mai buna și sa las ceva în urma mea asa cum am fost învățat de părintii mei care sunt și ei antreprenori ca și mine (sau mai degrabă eu ca și ei)
   • 0 (4 voturi)    
    Raspuns . (Vineri, 14 august 2015, 20:20)

    Moneda [anonim] i-a raspuns lui davidf

    Daca sunt exceptii - si sigur sunt - si daca faceti parte din aceasta categorie , imi cer scuze . Analizati daca aveti timp , problematica IMM din agricultura si o sa vedeti nenumarate cazuri care se supun teoriei mele .
    • +4 (4 voturi)    
     IMM-uri (Sâmbătă, 15 august 2015, 13:27)

     costing [anonim] i-a raspuns lui Moneda

     Stimate Domn,
     Si eu sunt unul dintre cei care au crezut ca poate sa se dezvolte putin cu ajutorul acestui Minimis.
     Poate tai ceva frunza la caini dar destul de rar (in concediu si daca nu aflu ca este vreo problema de rezolvat si trebuie sa ma "conectez" rapid la treburile firmei). In rest am grija sa am bani pentru impozite, pentru salariile angajatilor, sa aiba firma de lucru, sa fie clientii multumiti, etc, etc.
     Eu zic ca fara IMM-urile astea economia romaniei s-ar duce de rapa.
     Sunt si unele care nu au activitate sau pierd bani insa spre deosebire de firmele de stat care daca au pierderi, pierd din banii bugetului (si ai nostri), la IMM-uri pierderile sunt suportate de proprietarul firmei si atat.

     Dar sa revenim la oile noastre.
     Daca guvernul propune si deschide un program, semeneaza un contract prin care te obliga sa faci cheltuieli in schimbul unor rambursari partiale a cheltuielilor, este normal sa isi achite si el obligatiile conform intelegerii. Nu l-a obligat nimeni sa propuna proiectul si nu conteaza ce ratiuni l-au indemnat sa faca acest lucru, deci cu atat mai mult nu e normal sa se razgandeasca la jumatatea drumului.
     Mai ales ca noi am cheltuit niste bani iar daca nu vin banii de la guvern, nu putem nici finaliza investitia (deci inutilizabila) si ramanem si cu banii dati...
  • +3 (3 voturi)    
   Da' (Duminică, 16 august 2015, 0:28)

   gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui Moneda

   bine ca multinationalele nu paraziteaza deloc mediul economic, da' deloc.

   Pai numai daca luam OMV-ul cu afacerile lui si, brusc, acoperim de vreo 500 de ori toate IMM-urile care paraziteaza mediul economic din fanteziile tale.
 • +7 (9 voturi)    
  Ati fost fraieri ca v-ati bagat cu Guvernul! (Vineri, 14 august 2015, 17:36)

  Jos_Dictatura_Dragnea [utilizator]

  Tot ce atinge Guvernul Ponta-P$D se transforma in praf.

  Oameni buni, mai bine nu lucrati cu tzeparii de la stat.

  Imnul zice "desteapta-te romane [...] croieste-ti alta soarta" prin strainatate.
 • -3 (3 voturi)    
  Scrisoare deschisa (Sâmbătă, 15 august 2015, 6:04)

  alegator000 [utilizator]

  Mai bine i-ar fi scris lui Liviu Dragnea, ca acolo e problema.
 • +3 (7 voturi)    
  Viorel pe stil nou " tehnocrat "? Varza si ca "dr" (Sâmbătă, 15 august 2015, 9:29)

  Plagarus [utilizator]

  Ce stie Viorel cel MsTO ?
  Scade artificial dobânzile, încurajând în acest fel îndatorarea și afacerile băncilor, chipurile pentru a stimula economia.
  Ce ar trebui să facă statul?
  Să încurajeze economisirea, nu să o penalizeze cu dobânzi real negative
  Ponta vrea să reducă TVA de la 24% la 19 %, adică cu aproximativ o cincime. Dat fiind că anul trecut încasările din TVA la buget s-au ridicat la 7,5% din PIB, micșorarea acestei taxe ar echivala cu încasări mai mici cu 1,5% din PIB.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri