Prefectul de Harghita spune ca romanii din zona sunt dominati de sentimente de neputinta, teama si parasire. Se estimeaza ca pana in 2021 vor mai ramane doar 29.000 de romani in judet

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 13 august 2015, 15:55 Actualitate | Politic


Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a facut joi, la lucrarile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, o analiza a situatiei comunitatii romanesti din Harghita si Covasna si a sustinut ca mentalul acesteia este definit de sentimentele de neputinta, teama si parasire, generat, printre altele, de faptul ca acestia sunt lipsiti de suportul societatii si al statului si ca nu se mai regasesc in proiectia de viitor a zonei, informeaza Agerpres.

'Sentimentul neputintei corelat de teama si parasire sunt elementele fundamentale care definesc astazi mentalul comunitatii romanesti. Romanii, lipsiti de suportul general al societatii si al statului, constata de multe ori ca nu se mai regasesc in proiectia de viitor a zonei, ca s-au intors la situatia de tolerati, ca gresesc cand isi concep viitorul aici', a declarat Adrian Jean Andrei, care a subliniat ca aceste observatii sunt bazate pe recente cercetari sociologice efectuate in zona. 

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a prezentat o evolutie a situatiei demografice a populatiei romanesti din Harghita, din care reiese ca daca la recensamantul din 1992 numarul acesteia era de 48.948 de persoane, in 2021 se va ajunge la 28.926 de romani, ceea ce inseamna o scadere prognozata cu 40,9%. 

Adrian Jean Andrei considera ca marele risc sub care sta populatia romaneasca este nu neaparat cel al scaderii demografice, ci acela ca "isi vede cadrul comunitar distrus, ca nu mai are potential si mijloace de a sustine si proteja idealul etnic romanesc".

El a subliniat ca la realizarea acestei situatii 'au concurat lipsa de viziune si consecventa in activitatea comuniattii locale romanesti, slabirea treptata a autoritatii statului roman in zona din motive politice si datorita formatiunii majoritare din judet'. 

Potrivit prefectului, UDMR si-a consolidat autoritatea in zona si administreaza aproape independent in Covasna si Harghita, 'nesocotind aproape pana la dispret interesele comunitatii romanesti', iar acest lucru s-a intamplat intrucat partidele romanesti, de 25 ani, au bagat soarta acestei comunitati in jocul de cooptare a UDMR la guvernare. 

Adrian Jean Andrei a punctat faptul ca din cauza strategiei gresite din ultimii 25 ani, statul roman asista acum cum o parte natiunii sale este discriminata intr-o zona aflata sub autoritatea sa.

5013 vizualizari

 • -5 (17 voturi)    
  dar (Joi, 13 august 2015, 16:36)

  horatiu [anonim]

  interesant cum s-a ajuns la acel numar fix, si ar mai fi interesant si numarul si evolutia celorlalte populatii din judet si din tara, pentru a avea o imagine mai clara....sa zici ca populatia romaneasca din harghita va scadea cu 40 % nu e neaparat concludent.
 • +8 (14 voturi)    
  spune asta un PSDist?! (Joi, 13 august 2015, 16:47)

  lili [anonim]

  "Potrivit prefectului, UDMR si-a consolidat autoritatea in zona si administreaza aproape independent in Covasna si Harghita, 'nesocotind aproape pana la dispret interesele comunitatii romanesti', iar acest lucru s-a intamplat intrucat partidele romanesti, de 25 ani, au bagat soarta acestei comunitati in jocul de cooptare a UDMR la guvernare.

  Adrian Jean Andrei a punctat faptul ca din cauza strategiei gresite din ultimii 25 ani, statul roman asista acum cum o parte natiunii sale este discriminata intr-o zona aflata sub autoritatea sa."

  De 25 de ani prefectii din Harcov au fost in majoritate de la PSD!
  Unde-ati fost, acum v-ati trezit ca romanii din Harcov sunt asa cum spuneti?!
  Ponta stie, PSD stie asta?!
  Parlamentarii romani de HarCov stiu asta?!
  Stiti ca in vreo 50 de ani romanii vor fi sub 10% dintre locuitorii din Harcov, deoarece tinerii NU se mai intorc, pleaca la studii in afara sau in alte judete pentru locuri de munca mai bine platite si NU se mai intorc!!
  Ipocrizie, vorbe goale, va doare undeva de soarta romanilor din HarCov!
  Sila, o adunatura de hoti, NU va pasa, sa va fie rusine! !
 • +16 (24 voturi)    
  corect (Joi, 13 august 2015, 16:56)

  amanda13 [utilizator]

  Sunt unul dintre cei care a plecat din zona tocmai din cauza acestui sentiment de neputinta si parasire - timp de 25 de ani am fost discriminati si lasati la voia intamplarii n vreme ce UDMR a fost permanent la guvernare. Nu voi uita niciodata umilintele din viata de zi cu zi de acolo si voi vorbi mereu despre ele si despre felul in care am fost tratati.
  • +4 (14 voturi)    
   Trist! (Joi, 13 august 2015, 17:22)

   cititoare [utilizator] i-a raspuns lui amanda13

   Singura solutie pe care o vad este atragerea in zona a unei populatii de romani mult mai mare, ca sa contracareze cu majoritatea maghiara. Niste investitii, ajutoare ceva!! Daca nu se face ceva urgent, ungurii o sa ajunga la 100% si sa te tii atunci la ce ambitii teritoriale o sa aiba.
   • +4 (10 voturi)    
    Nu primesc (Joi, 13 august 2015, 20:01)

    Amanda13 [anonim] i-a raspuns lui cititoare

    Autorizatii. De ani de zile primarii din HarCov au grija sa nu le dea autorizatii si ii sicaneaza birocratic pe toti cei care vor sa deschida companii romanesti sau straine in zona. Exceptie fac doar firmele din Ungaria! De aici si lipsa locurilor de munca si intepenirea din zona.
    • -2 (6 voturi)    
     daca (Joi, 13 august 2015, 22:04)

     baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Amanda13

     nu ziceai matale asta, parca nu prea l-as fi crezut pe prefect. Dar in ochii mei te bucuri de credibilitate, ceea ce inseamna ca asa stau lucrurile.
     In acest caz, e de rau si trebuie sa fim vigilenti. Nu credeam ca ungurii sint atit de timpiti, dar se pare ca totusi asa e.
   • +7 (9 voturi)    
    cum sa vina investitii in zona fara acordul UDMR?! (Joi, 13 august 2015, 21:18)

    lili [anonim] i-a raspuns lui cititoare

    Azi a fost inmormantat fostul primar, Albert Almos, primar timp de 16 ani in Sfantu Gheorghe, intre 1992-2008.
    Acest fost primar, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, a declarat public ca UDMR a refuzat investitori in zona ca sa nu schimbe componenta etnica a zonei:
    "Antal Arpad(actualul primar la Sf Gheorghe) consideră că județul Covasna este un teren propice pentru investitori deoarece se află în centrul țării, oamenii sunt harnici, serioși și conștiincioși, iar forța de muncă este mai ieftină decât în alte zone ale țării.
    Pragmatismul primarului contrastează cu politica fostului primar Albert Almos, care, după patru mandate, a recunoscut că nu a deschis "prea larg porțile investitorilor", de teama de a nu se schimba componența etnică a zonei, respectiv raportul dintre români și maghiari, care sunt majoritari. Albert Almos a mai spus, atunci, că istoria va demonstra dacă a avut dreptate sau a greșit atunci când a ales această cale."

    http://www.agerpres.ro/destinatie-romania/2014/04/08/destinatie-romania-pantaloni-fabricati-in-judetul-covasna-in-magazinele-de-lux-din-europa-11-39-04
   • 0 (6 voturi)    
    Colonizare? (Vineri, 14 august 2015, 11:35)

    banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

    In toata isteria asta PSDista declansata ca sa ne distraga atentia asupra problemelor guvernarii Ponta, nimeni nu vorbeste despre cifre reale. In Transilvania procentul romanilor a crescut in 60 de ani de la 55% la 80%. 3 milioane de romani au venit din Oltenia si Moldova. Din comentariile voastre vad ca se cere colonizarea secuimii la fel cum sa procedat in Targu Mures (romani 1910 - 6,7%, romani 2011- 52,0% sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/T%C3%A2rgu_Mure%C8%99) Cluj Napoca (romani 1910 - 14%, romani 2011 -76% sursa https://ro.wikipedia.org/wiki/Cluj-Napoca) Oradea (romani 1910 - 5.6%, romani 2011 -73.1% sursa: wikipedia) etc... In loc sa creeze probleme false PSD ar trebui sa rezolve problemele din zona si nu sa saraceasca intentionat populatia din cauza ca se cere autonomie!
    • +1 (3 voturi)    
     nostalgie (Vineri, 14 august 2015, 19:10)

     tepes [utilizator] i-a raspuns lui banatul e fruncea

     Da, dar ardealul este mincea.In 1910 romanii nici nu aveau voie sa voteze,votau doar intelectualii,si fa bine nu mai prosti postacii,pt.ca tu sti ca minti cu nerusinare.Daca ati fost in stare sa schimbati si numele de pr cruci in cimitire si numele din cartile funduare maghiarizindu-le si vi acum cu neobrazare sa-mi spui tu-mie de recensamant din 1910? Nu stiu daca ma posteaza,dar ar fi pacat,lumea trebuie sa stie si alta versiune,dar daca ziarul are alta politica.....
     • +2 (2 voturi)    
      Recensământ 1930 (Vineri, 14 august 2015, 22:40)

      banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui tepes

      În primul rand nu-mi place cum vorbești cu mine. Dacă te uiți pe linkuri vezi cifrele din 1930 care sunt cam aceeași cu toate ca după tratatul de la Trianon toți funcționarii din Ardeal care nu vorbeau romana au fost dati afara. În loc sa ma jignești aștept cifre.
  • 0 (4 voturi)    
   din mosi stramosi (Vineri, 14 august 2015, 12:07)

   arabu [utilizator] i-a raspuns lui amanda13

   Ma gandesc ca ai toti bunicii nascuti in secuime... Ai plecat fiindca zona e distrusa economic intr-un mod sistematic, si nu mai merita sa stai acolo. Am multi cunoscuti romani care au plecat nu pentru ca nu se intelegeau cu ungurii ci din cauza ca in alte orase mai mari sunt mai multe oportunitati. PSD creeaza o isteria pentru a declansa o romanizare fortata, in loc sa gaseasca solutii economice.
 • -2 (14 voturi)    
  ungurii isi bat joc de romani la noi in tara (Joi, 13 august 2015, 17:19)

  gogu [anonim]

  iar guvernantii ii lasa de izbeliste.
 • +10 (12 voturi)    
  Prețul plătit (Joi, 13 august 2015, 17:23)

  charlie [utilizator]

  Probabil că ăsta a trebuit să fie prețul plătit de românii din acea regiune pentru a fi (oarecum) liniște și pace în zonă... Mai cred și că ungurii au o coeziune de grup, ca popor, ca etnie, pe care noi, românii, n-o avem. Și asta nu ține de "vina" unui partid (românesc) sau altul, pur și simplu așa suntem noi. Până și țiganii sunt mai uniți decât noi, cu oricare partid la guvernare. Mai avem de lucrat la capitolul ăsta, nu prea suntem uniți, găsim, mai mereu, mai multe motive pentru a nu fi împreună, iar alții au profitat din plin de hiba asta istorică. Păcat...
 • +4 (12 voturi)    
  ratiune (Joi, 13 august 2015, 17:27)

  calm [anonim]

  Inainte de '89 erau in tara 23 de milioane de romani. In 2015 sunt circa 20 de milioane. Numarul lor a scazut cu 3 milioane. Si pentru asta sunt de vina ungurii din Harghita?
 • +3 (9 voturi)    
  :D (Joi, 13 august 2015, 17:32)

  Fericit [anonim]

  Cea mai buna veste pentru astazi!
 • +10 (16 voturi)    
  nu numai romanii sufera (Joi, 13 august 2015, 18:26)

  banatul e fruncea [utilizator]

  Anul asta au fost alocati 0(zero) RON pentru drumurile din Harghita. Toate investitiile strategice au fost redirectionate catre zonele majoritar romanesti din judetele vecine tocmai pentru a saracii zona in asa hal ca ideea de autonomie sa nu mai fie viabila. Asta afecteaza si romanii din zona, majoritatea veniti in anii 60-70-80 adusi din Moldova pentru a lucra in fabricile nou deschise si armata. (In 1910 procentul populatiei maghiare in M-Ciuc fiind 97%). Acesti oameni neavand radacini in aceste zone pleaca mai usor in cautarea unui trai mai bun, pe cand secuii sunt mult mai atasati locului raman. Poate domnul prefect sustinut de PSD ar trebui sa ajute la rezolvarea problemelor economice ca sa fie mai bine si pentru romani si pentru maghiari... dar ne-am obisnuit deja cu practica psdista de a acoperii incompetenta si hotia dansilor cu slogane nationaliste.
 • +3 (5 voturi)    
  mutati (Joi, 13 august 2015, 18:33)

  gopo111 [utilizator]

  acolo pe aia din psd, cine e psd-ist sa mearga acolo ca din cauza lor e tara unde e, fosti comunisti sub nume nou, poate asa se dezvolta zona
 • +2 (4 voturi)    
  la fel (Joi, 13 august 2015, 18:52)

  e.o. [utilizator]

  Cam la fel se intampla si cu populatia maghiara din judetele unde este in minoritate puternica.

  Diferenta o face sustinerea mai buna. In primul rand politica in al doilea rand baneasca (prin tot felul de proiecte si ONG-uri) in al treilea prin biserica Catolica sau Reformata.
 • -4 (8 voturi)    
  Nu este permis (Joi, 13 august 2015, 19:05)

  Kepler [utilizator]

  ca o minoritate la nivelul tarii sa discrimineze majoritatea care este minoritara in cele 2 judete.
  Luati masuri urgente de repopulare.

  De exemplu, daca Ungaria nu accepta emigranti din afara Europei, acestia trebuie sa fie bineveniti in Harcov. Atunci sa vedem ce vor face ungurii (ma refer atit la cei din Ungaria cit si la secuii din Romania).
  • +7 (7 voturi)    
   mai (Joi, 13 august 2015, 22:06)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   bine unguri decit arabi musulmani, nu cred ca stii ce spui.
   • -6 (8 voturi)    
    dar poate ca (Vineri, 14 august 2015, 2:05)

    Kepler [utilizator] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

    niste kurzi n-ar fi chiar atit de rai si sint obisnuiti cu muntii si vaile montane... (si oricum ma refer la conditia de refugiati).
 • 0 (0 voturi)    
  Ce nume??? (Vineri, 14 august 2015, 18:48)

  Stef_and [utilizator]

  O mai fi si asta Adrian JEAN Andrei??


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version