Europarlamentarul Cristian Busoi, copresedinte PNL Sector 1, s-a inscris joi in competitia interna a partidului pentru desemnarea candidatului la functia de primar al Bucurestiului, intr-un eveniment la care a participat si copresedintele PNL Alina Gorghiu. Busoi, in varsta de 37 de ani, a fost deputat in parlamentul Romaniei, apoi europarlamentar, presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ulterior revenind in Parlamentul European, unde este membru in Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară. Numele lui Busoi a aparut in dosarul DNA al lui Adrian Duicu, baronul de Mehedinti, in perioada in care a fost seful CNAS.

Cristian BusoiFoto: cristianbusoi.eu

Studii: de la Medicina la Colegiul National de Informatii

Potrivit CV-ului sau, Busoi este absolvent al Facultatii de Medicina (in 2003), iar doi ani mai tarziu al Colegiului Naţional de Apărare, Bucuresti. Busoi si-a continuat insa studiile, absolvind si Dreptul in 2007, apoi Institutului Diplomatic Roman (2008) si in 2013 Colegiul National de Informatii. In 2010, Busoi si-a luat doctoratul in sănătate publică şi management sanitar, Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara.

Activitate politica

Buşoi a intrat în politică în 1996, iar prima functie ocupata a fost cea de vicepreşedinte fondator al Organizaţiei Tineretului Naţional Liberal (TNL) Mehedinţi, pana in 1998. Intre octombrie 2005 – ianuarie 2007 a fost vicepreşedinte PNL Mehedinţi, iar din iunie 2009, este vicepreşedinte PNL Timiş, organizaţie care l-a propulsat şi în Parlamentul European. Potrivit Gandul, Busoi face parte din generaţia de tineri liberali promovaţi de Călin Popescu Tăriceanu fiind consilier al lui Călin Tăriceanu la partid, postură din care a fost promovat în 2004 pe un loc de deputat pe listele Alianţei DA.

Busoi a fost deputat in Parlamentul Romaniei din 2004 pana in 2007, cand a devenit prima data eurodeputat. A revenit in tara pentru a ocupa functia de presedinte al Case Nationale de Asigurari de Sanatate, pe care a detinut-o pana in 2014, cand a candidat si castigat un nou mandat in Parlamentul European.

Scandalul Duicu

Cristian Busoi a fost interceptat de procurori in dosarul baronului de Mehedinti Adrian Duicu. Potrivit interceptarilor, Cristian Busoi ar fi oferit foarte multi bani Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Mehedinti. "Nu mai stiu de ce m-am intalnit cu Duicu, trebuie sa ma uit in agenda", a spus Cristian Busoi in aprilie 2014, intr-o interventie telefonica la postul de televiziune Realitatea TV, in context. Acesta a precizat ca in perioada in care era presedinte al CNAS multi presedinti de consilii judetene ii cereau suplimentarea bugetelor CJAS. "Nu stiu daca am reusit sa multumesc pe cineva, cert este ca in perioada in care am condus Casa, lucrurile au mers mai bine in sistemul asigurarilor de sanatate", a mai afirmat europarlamentarul PNL.

Convorbirea dintre Cristian Busoi si Adrian Duicu a fost interceptata pe 18 iunie 2013, dupa ce liberalul fusese numit in fruntea CNAS, scrie Ziare.com.

Mai mult, Adrian Duicu ar fi detinut o clinica privata in judetul Mehedinti, mai transmit procurorii. Potrivit acestora, cei doi s-ar fi intalnit la sfarsitul anului 2013, iar bugetul CJAS Mehedinti a fost depasit doar de cel al Bucurestiului, dupa suplimentare, anul trecut fiindu-i alocata o suma totala de 6 milioane de lei.

Busoi si Duicu s-ar fi intalnit in parcarea unui fast-food din Bucuresti, in luna noiembrie 2013, iar la putin timp dupa bugetul CJAS Mehedinti a fost suplimentat.

Vezi aici fragmente din stenogramele interceptarilor.

"Cu Busoi sunt in relatii foarte bune, fiind tot din Turnu Severin, suntem de o varsta, dar nu i-am cerut bani pentru RMN. Nu am nicio legatura cu incheierea contractului dintre RMN si Casa de Sanatate.

Pe Carla Nenu am vazut-o o singura data in biroul lui Badescu. Nenu m-a sunat ca sa ma intrebe daca il cunosc pe Busoi pentru a o ajuta sa ramana la casa de sanatate, dar i-am spus ca nu ma intereseaza, iar dupa o saptamana a si plecat", spunea Duicu procurorilor despre acest fapt.

Citeste mai multe aici

Declaratia de avere

Busoi are o avere impresionanta, potrivit celei mai recente declaratii de avere depusa (iunie 2014). Impreuna cu sotia sa Georgiana detine 9 terenuri in Mehedinti, Baile Herculane si Bucuresti, doua apartamente in Bucuresti, unul in Bruxelles si o casa in Drobeta Turnu Severin, insa nu are masina.

De asemenea, intre 2005-2012, Busoi a achizitionat bijuterii si ceasuri de circa 27.000 euro si tablouri de 6.000 euro, pe langa bjitueriile si tablourile sotiei, in valoare de 14.000 euro.

Busoi are si un numar impresionat de conturi bancare şi 1.200.000 de lei investiţi în firma proprie: CSB European Business Target.

Consulta aici declaratia de avere sau in documentul atasat