Angel Tilvar, ministrul delegat pentru Relatiile cu romanii de peste hotare, a discutat online cu cititori HotNews.ro

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Miercuri, 17 iunie 2015, 19:00 Actualitate | Politic


Angel Tilvar
Foto: Agerpres
Cand va fi adoptata legea votului prin corespondenta, devenita prioritate declarata a politicienilor dupa votul din 16 noiembrie, cand mii de romani din afara tarii nu au apucat sa-si exprime optiunile? Cu ce alte probleme se confrunta romanii din afara granitelor? Angel Tilvar, ministrul delegat pentru Relatiile cu Romanii de peste Hotare, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.


 • Pune intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Nu adresati mai mult de doua intrebari
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care contin mai mult de doua intrebari, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2364 vizualizari

 • repatriere (Miercuri, 17 iunie 2015, 20:36)

  RăzvanRădulescu1 [anonim]

  Bună ziua! (Răzvan - momentan doctorand în Irlanda)

  O observație înainte: mi se pare normal ca răspunsurile să fie cât mai pragmatice și la obiect, punctuale și cu exemple, fără uzualele generalizări cu care ne compleșesc politicienii! Altfel nu se demonstrează decât incapacitatea sau lipsa unei strategii guvernamentale.

  Context: mulți români pleacă peste hotare să își găsească un loc mai bun în viață, însă astfel se ajunge, iată, la diminuarea forței active de muncă încât pensiile sunt puse în mare pericol.

  Întrebare: ce program (concret) are guvernul pentru a motiva românii din afara granițelor să se întoarcă în țară pentru a munci?

  Mulțumesc
  • raspuns (Joi, 18 iunie 2015, 13:09)

   Angel Tilvar [hotnews.ro] i-a raspuns lui RăzvanRădulescu1

   Vorbim de un ansamblu de reglementari si de masuri clare care pot avea ca rezultat si incurajarea romanilor din afara hotarelor tarii sa se intoarca in Romania. Printre acestea, admitand ca sunt enorm de multe lucruri de facut, as vrea sa amintesc finantarea pe programul operational pe competitivitate care se intinde pana in 2020, vorbesc de accesare de fonduri europene, program care isi propune pe trei variante de abordare sa incurajeze deschiderea de afaceri in Romania, calificarea si pregatirea profesionala, tinand seama de realitatile romanesti si, nu in ultimul rand, grija pe care trebuie sa o aratam celor aprox. 84.000 de familii in care traiesc copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Am inceput cu acest program pentru ca el afecteaza pozitiv si copiii celor care lucreaza in strainatate, problema pe care o consider de mare actualitate, si care se manifesta cu mare intensitate, tinand seama de incidenta efectelor negative inregistrate la nivelul acestei categorii. Sunt masuri care, prin impactul pe care il au, pot genera efecte benefice si asupra celor care doresc sa se intoarca, tin de reducerea somajului (231.000 de locuri de munca recuperate din cele 700.000 pierdute), cresterea salariului minim de la 975 la 1050 de la 1 iulie si, speram, 1200 in 2016. Nu in ultimul rand, este de interes faptul ca pensiile, conform regulamentului european, 884/ 2004 pot fi platite pentru orice stat european, la care se adauga programul prima casa, preocupare pe care directiile judetene pentru munca (abordarea regionala si locala) o au pentru reinsertie si nu in ultimul rand contributia pe care departamentul pe care il conduc o are prin sprijinirea si finantarea numeroaselor cursuri de limba romana si care sa aiba la baza programa scolara din Romania, lucru ce permite reintegrarea cu mai mare usurinta a copiilor care vor veni acasa.
  • raspus 2 (Joi, 18 iunie 2015, 13:12)

   Angel Tilvar [hotnews.ro] i-a raspuns lui RăzvanRădulescu1

   Programul oficial de internship al guvernului Romaniei a facut ca in primii doi ani peste 180 de tineri sa lucreze in sediul central dar si la ministere. In 2015, 300 studenti si absolventi lucreaza in cadrul institutiilor centrale, multi dintre ei cu studii in strainatate care doresc sa se intoarca in Romania.
 • romani cu domiciliul stabil in strainatate (Miercuri, 17 iunie 2015, 21:27)

  Roman stabilit in strainatate [anonim]

  Buna ziua!

  Domnule Angel Tilvar,
  Am o intrebare legata de votul prin corespondenta. Doresc sa ma refer doar la romanii cu domiciliul in strainatate, cei care au pasaport romanesc de rezidenti in alte tari decat Romania, care si-au predat buletinul romanesc si au doar acest pasaport - act romanesc cu care sa se identifice, si al caror numar este in evidenta ministerului de externe, pentru ca se stie exact cate pasapoarte de acest tip s-au eliberat. Intrebarea mea este cum s-ar putea face incat acestor cetateni romani stabiliti in strainatate sa li se poata trimite la cererea lor, prin posta, buletinul de vot, asa incat sa nu fie nevoiti sa conduca pe drumuri cu orele pana la un consulat unde sa-si poata exercita dreptul de a vota? Inteleg ca exista o frica teribila de posibile fraude, dar cand vorbim de o categorie stabila de cetateni domiciliati in afara tarii, a caror evidenta este cunoscuta, poate ca lucrurile ar trebui sa fie mai simple si verificabile, nu credeti? Multumesc pentru raspuns.
  • raspuns (Joi, 18 iunie 2015, 13:21)

   Angel Tilvar [hotnews.ro] i-a raspuns lui Roman stabilit in strainatate

   Legea care reglementeaza speta semnalata de dvs se afla in parcurs legislativ. Pasaportul, dupa stiinta mea, tine loc de act de identitate. Iar vis a vis de votul prin corespondenta (a doua parte a intrebarii dvs), aceasta lege speciala inca nu a intrat in dezbaterea parlamentara dar cu siguranta, tinand seama de vointa politica pe care am remarcat-o la toti membrii comisiei speciale, isi va gasi reglementarea intr-o maniera clara si coerenta. Votul prin corespondenta reprezinta o preocupare legitima, care trebuie sa ocupe un loc important pe agenda politica a Parlamentului Romaniei, intrucat momentul noiembrie 2014 trebuie sa fie un element de reflexie din care cred ca democratia romaneasca a tras concluziile care se impun, concluzii care devin imperative de abordare.
 • DIALOG LA DISTANTA ! (Miercuri, 17 iunie 2015, 21:30)

  nicola269 [utilizator]

  ASOCIATIA "ROMENI DI PADOVA"
  1.Jumatate din populatia romaniei aflata in pribegie ,rezultatul politicii duse la Bucuresti timp de 25 de ani .
  CM VA FII DIASPORA REPREZENTATA IN PARLAMENT SI INSTITUTIILE CE NE PRIVESC (ambasade, consulate ,drp ,ect.).
  2.CUM VA FII RESPECTAT (CONCRET ) ,de catre guvern , DREPTUL CONSTITUTIONAL AL EMIGRANTILOR ROMANI ,DE A VOTA .
  Multumesc anticipat .
  ing. Die Nicolae Alexandru-Presedintele Asociatiei "Romeni di Padova"
  • raspuns (Joi, 18 iunie 2015, 13:27)

   Angel Tilvar [hotnews.ro] i-a raspuns lui nicola269

   Diaspora este reprezentata in Parlament prin parlamentarii de diaspora, alesi in circumscriptii speciale. Totodata, Parlamentul Romaniei a creat atat la nivelul Camerei Deputatilor cat si a Senatului comisii speciale care reglementeaza problematica extrem de complexa a romanilor aflati in afara hotarelor tarii. Mi-as dori ca din congresul romanilor de pretutindeni pe care vreau cu orice pret sa-l organizam sa rezulte un instrument de lucru care sa promoveze interesele romanilor aflati in afara hotarelor tarii. In ceea ce priveste votul prin corespondenta, pe langa lucrurile mentionate in raspunsul anterior, vreau sa subliniez faptul ca, in opinia mea, ne aflam pe un drum ireversibil si ca aceasta forma de vot va capata consistenta.
 • Romanii aflati temporar in strainatate (Joi, 18 iunie 2015, 0:08)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  In situatia in care se va prevedea inscrierea in prealabil pe liste speciale la Ambasade, in vederea exercitarii votului, care va fi situatia romanilor aflati temporar in strainatae, de ex. in vizita la rude sau ca turisti? Am inteles ca inscrierea respectiva ar urma sa se faca cu cateva luni inainte de alegeri, ori o vizita nu poate fi programata chiar cu luni de zile inainte.
  • raspuns (Joi, 18 iunie 2015, 13:34)

   Angel Tilvar [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Dat fiind faptul ca votarea actualului proiect de lege a fost amanata pentru saptamana viitoare, raspunsul la intrebarea dvs va face trimitere, asa cum se cuvine, la legea 35/ 2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, in forma aflata in vigoare si pe baza careia s-a votat la ultimele doua scrutine a alegerilor parlamentare. Legea limiteaza exercitarea dreptului de vot la sectiile de votare din strainatate la cetatenii romani domiciliati sau rezidenti in statele care compun colegiile uninominale aferente.
 • Calatoria in strainatate a minorilor (Joi, 18 iunie 2015, 1:27)

  _tudor_ [utilizator]

  Conform legislatiei "liberei" circuatii minorii nu pot calatori in strainatate neinsotiti de parinti. Nu exista nici o posibiliate prin care parintele / parintii sa-si dea acordul cu privire la circulaita minorilor pana la 18 ani, fiind una dintre putinele tari din Europa care impune astfel de limitari.
  Astfel, un minor de 17 ani nu poate intra si iesi din tara pentru a-si vizita prietenii sau bunicii.
  Aveti in vedere o modificare a legii "liberei" circulatii?
  • raspuns (Joi, 18 iunie 2015, 13:37)

   Angel Tilvar [hotnews.ro] i-a raspuns lui _tudor_

   Conditiile impuse de legea nr 248/ 2005 privind regimul liberei circulatii a romanilor din strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt prevazute doar pentru iesirea din tara. La intrarea in Romania, aceeasi lege reglementeaza un regim simplificat care faciliteaza accesul pe propriul teritoriu (ex: intrarea cetatenilor romani poate avea loc si in absenta unui document de calatorie valabil, daca politia de frontiera identifica cetatenii romani prin verificari specifice). Dupa cum prevede legea, initiativa legislativa in materie apartine la nivelul guvernului Romaniei ministerului afacerilor interne si nu departamentului pe care-l conduc.
 • Absurd (Joi, 18 iunie 2015, 8:36)

  Sebi [anonim]

  Locuiesc de 12 ani in SUA, am familie, locuinta ,lucrez si platesc asigurare de sanatate ,taxe si impozite aici. Am cateva actiuni pe bursa din Bucuresti si platesc impozit pe castig , atunci cand am de 16% . De ce mai platesc si asigurare de sanatate, cand eu am mai fost in tara doar ocazional si de ce o platesc chiar si cand inregistrez pierderi ?
  Puteti sustine modificarea acestei legi absurde ? O veti face ?
  • raspuns (Joi, 18 iunie 2015, 13:38)

   Angel Tilvar [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sebi

   Am retinut intrebarea dvs, trebuie sa recunosc ca nu pot sa va dau un raspuns pe loc, dar voi incerca sa obtin informatiile pe care le solicitati de la institutii cu abilitati in domeniu si sa vi le transmit daca va veti lasa datele de contact colegilor de la HotNews.ro
 • atragerea romanilor inapoi in romania (Joi, 18 iunie 2015, 10:49)

  Laurentiu COMSA [anonim]

  Pentru romanii din diaspora care au pleacat definitiv din romania, de multi ani (10+) nu mai puteti rezolva deplasarea minorilor, pentru ca au dubla cetatenie, si nu circula cu pasaportul romanesc. incet, cu trecerea timpului toti vor ajunge in aceasta situatie. dar intre timp au o mare problema cu iesirea minorilor din romania. Legislatia nu este clara pentru cat timp procura de parasire a teritoriului este valabila, procura se poate face numai la ambasada/consulat care in marea majoritate a cazurilor nu este la indemana, si costul este complet afara din zona normalitatii. Portugalia are de exemplu aceeasi legislatie in vigoare, costul la consulatul lor din manchester pentru procura este de 7.5 GBP, costul la consulatul de la londra de 53 GBP.
  Legislatia aceasta nu trebuie schimbata, dar trebuie facut un sistem online unde omul intra da declaratia cu 24 ore inainte de iesirea minorului din tara, eliminand intreaga birocratie a unei simple hartii.

  Cand rezolvati situatia pasapoartelor facute prin posta, ca in lumea civilizata, si nu la ghiseu, cum au tarile dezvoltate din UE?

  Daca reusiti sa lasati diaspora sa voteze electronic, sau prin posta, atunci dispare PSD. Dar ca sa se intample acest vot electronic trebuie ca PSD sa nu mai are majoritate. deci cercul e cumva inchis.
  Nu cred ca depinde de dumneavoastra personal, dar ce puteti face in acest sens?

  Ing. Laurentiu COMSA, UK.
 • Pensie pentru anii in care am lucrat in strainatat (Joi, 18 iunie 2015, 10:50)

  Diana [anonim]

  1. Va rog explicati CU EXEMPLE diferenta intre a) sumele acumulate in fondurile de pensii din strainatate si b) dreptul la pensie pe care il au romanii care au lucrat in strainatate in sectorul privat si vor sa revina in Romania. Adica, daca in fondul pe pensie din strainatate s-au acumulat 30,000 EUR, cat din acestia se transfera in Romania si cum vor fi esalonati?

  2. Concret, ce trebuie sa faca romanii care au lucrat in strainatate pentru a-si transfere in Romania dreptul la pensie, asa cum este el prevazut de Directiva 2014/50/UE. Va rog sa explicati simplu si concret, fara trimiteri la legislatie, care este adesea mult prea stufoasa si redactata neinteligibil pentru multi dintre cei cateva milioane de romani care lucreaza peste hotare.
 • Legea cetățeniei... (Joi, 18 iunie 2015, 11:39)

  Paganelis [utilizator]

  ... pentru românii din apropierea României (state vecine+Peninsula Balcanică) a picat în Parlament cu o majoritate clară. Aveți, ca dovadă, link-ul de mai jos:
  http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/politic/17383-trdtorii-intereselor-naionale-128-deputai-psd-i-82-deputai-pnl-12-udmr-14-pc-plr-i-12-minoriti-au-mai-dat-o-lovitur-romanilor-din-balcani-dar-i-celor-din-regiunea-transnistrean-ucraina-sau-ungaria.html

  1. În aceste condiții, ce face, concret, Statul român, ca să repare această nedreptate?
  2. Când și mai ales dacă, România va cere Greciei, Republicii Macedonia, Albaniei, Bulgariei și Serbiei, retrocedarea școlilor și bisericilor din Balcani, realizate cu banii statului român și ai comunităților românilor de acolo, în perioada 1864-1948?
  3. Ce eforturi CONCRETE întreprinde România pentru ca românii din Timoc (zona Vidin - Bulgaria și cea cuprinsă între râurileTimoc și Morava - Serbia) să fie recunoscuți ca etnici români și să aibă acces la școli și biserici ÎN LIMBA ROMÂNĂ (nu vlahă, cum au „scornit” sârbii!)?
 • umilinta votului din diaspora (Joi, 18 iunie 2015, 12:16)

  catalin [anonim]

  Stimate domn,

  1.Din punct de vedere politic, considerati ca zecile de mii de romani care la alegerile prezidentiale din noiembrie au suportat din partea guvernului dvs umilinte greu de acceptat pentru a-si exercita un drept fundamental elementar , au primit in lunile urmatoare o minima satisfactie sau reparatie morala ?
  2.In acest context strict, cum apreciati dvs, ca simplu cetatean cu drept de vot , mentinerea (cramponarea ) la putere a premierului Ponta dupa acel imens scandal ?
  • raspuns (Joi, 18 iunie 2015, 13:47)

   Angel Tilvar [hotnews.ro] i-a raspuns lui catalin

   Mi-ar placea sa cred ca intreaga clasa politica din Romania are capacitatea de a invata din experientele negative pe care le-a avut. Asa se explica si preocuparea pentru legile electorale, unde vreau sa subliniez, ca cel putin pana acum am asistat la multe elemente de consens, asa se explica si interesul pe care toti politicienii din Romania l-au acordat, il acorda si-l vor acorda. romanilor aflati in afara hotarelor tarii. Abordarea prin perspectiva politica a unei teme care ar trebui sa nu sufere de politizare nu cred ca este o maniera constructiva de rezolvare. Cat despre ramanerea la putere sau nu, asta tine intr-un context democratic de vointa cetatenilor.
 • Comunicarea si vocea romanilor de pretutindeni (Joi, 18 iunie 2015, 12:57)

  T_Diaspora [anonim]

  Domnule Ministru, care este planul ministerului pentru doua elemente (ilustrate mai jos) extrem de importante pentru romanii aflati acum in strainatate?

  1. Lipsa unui sistem coerent de comunicare si organizare a comunitatilor din strainatate (exista LSRS, GRASP si alte mici organizatii, plus ICR-ul, insa impactul e limitat si paleta de evenimente/canale redusa)

  2. Lipsa unei voci consistente a comunitatilor din diaspora in politica locala a tarii gazda, respectiv in relatia cu autoritatile si legiferatorii
  • raspuns (Joi, 18 iunie 2015, 13:57)

   Angel Tilvar [hotnews.ro] i-a raspuns lui T_Diaspora

   1. Statul roman si-a propus ca intr-o maniera institutionala sa abordeze relatia cu romanii de peste hotare in scopul pastrarii identitatii romanesti, inclusiv din punct de vedere cultural, educational, religios, din punct de vedere al traditiilor, al obiceiurilor si elemente care fac romanii sa fie atat de speciali. Despre eficacitatea activitatii depuse de diferitele institutii, incepand cu departamentul pe care-l conduc, continuand cu ICR, Institutul Limbii Romane, Ministerul Educatiei, Institutul Hurmuzachi, dar si alte institutii care au atributii si in acest domeniu reunite in consiliul consultativ interministerial, se poate vorbi daca tinem seama atat de proiectele de etapa dar si de strategia pe termen lung. Pe termen scurt, sunt multe proiecte care si-au capatat concretete, dintre care mentionez: deschiderea, ieri, a centrului cultural de la Comrat, pe 30 iunie deschiderea taberei ARC, in care 2000 de copii proveniti din familii care traiesc in strainatate vor veni in Romania, numeroasele proiecte din domeniul educational, din domeniul incurajarii mass-media de limba romana, din domeniul agregarii mediului asociativ, a pastrarii traditiilor si obiceiurilor romanesti sau a sprijinirii serviciului religios in limba romana. Pe termen lung, avem de-a face cu un proces continuu, care poate fi imbunatatit, care este criticat, poate cu indreptatire, dar care trebuie sa continue pentru ca romanii merita acest lucru.

   2. Am salutat de curand public faptul ca doi romani au fost alesi in consilii locale din tara in care traiesc. Aceasta este o forma de implicare dar si de a face mai bine auzita vocea romanilor si mai bine reprezentate interesele lor. Cat despre nevoia de agregare a comunitatilor de romani, este un deziderat pe care mi l-am propus si eu, si echipa mea si pe care il incurajam de cate ori putem.
  • raspuns 2 (Joi, 18 iunie 2015, 13:58)

   Angel Tilvar [hotnews.ro] i-a raspuns lui T_Diaspora

   Trebuie insa sa tinem seama de faptul ca diaspora de migratie este relativ tanara, dar am speranta ca, tinand seama de calitatile romanilor, forta pe care le-o da maniera concertata de actiune va deveni o realitate iar un numar tot mai mare de romani vor fi vectori de promovare ai romanismului si ai romanilor.
 • GENEVE (Joi, 18 iunie 2015, 13:01)

  SRA [anonim]

  Contactati-ne aici SVP !

  https://www.facebook.com/groups/834894843223575/members/

  Bien Cordialement

  GIVT
 • Model elvetian (Joi, 18 iunie 2015, 13:12)

  SRA [anonim]

  Medicii se reintorc in tara daca se aplica Reforma in sistem, adica case de asigurare de sanatate private, liberalizarea profesii de medic si activitatea para medicala, intoducerea tarifului medical, facturarea prestatiei medicale si decontarea de casele de asigurare, Preferam modele ca in afara cel elvetian cel mai usor de implementat ! Acreditarea sagrearea sa fie facuta de casele de asigurare si nu de ministerul sanatati !
 • o intrebare simpla: (Joi, 18 iunie 2015, 13:14)

  mee [anonim]

  Stim cu totii dezastrul de la votul din diaspora. Toti v-ati laudat cu votul prin corespondenta, dar pana acum nu am vazut nimic (eventual si fala legatura pensiile speciale). Deci... vom vace acest vor inainte de alegerile de anul viitor sau din teama de a nu pierde niste procente va fi aceeasi bataie de joc?!
 • Votul pt. diaspora (Joi, 18 iunie 2015, 15:05)

  Mircea Popescu [anonim]

  Domnule Angel Tilvar,
  Veti cere modificarea Legii Electorale, astfel incat sa existe o reala reprezentare parlamentara a catorva milioane de romani prin candidati alesi din cadrul comunitatilor, nu doar a cca. 400.000 romani cat prevede actuala Lege, adica 1 deputat la 78.000 locuitori? Iar acel deputat este ales exclusiv din mediul politic.

  In cazul in care sunteti interesat, un astfel proiect legislativ exista deja pe blogul "Diaspora si Reintregirea" (http://mipopescu.wordpress.com) sau pot fi contactat la 076-056-2833
 • Certificat de nastere diaspora (Joi, 18 iunie 2015, 15:23)

  Andrei [anonim]

  Vi se pare normal ca un cetatea roman care traieste in strainatate sa plateasca o taxa de 90€ Consulatului roman pentru un certificat de nastere romanesc ? In plus, se adauga inca 40€ traducerea lui in limba romana ...
  Ce se intampla cu cei care traiesc in strainatate si nu beneficiaza de acesti bani pentru a-si declara copilul la Consulat ? Vor avea copiii apatrizi ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by