Plenul Senatului a adoptat, marti, proiectul de lege pentru acceptarea jurisdictiei obligatorii a Curtii Internationale de Justitie, in urma insusirii obiectiilor formulate in cererea de reexaminare a actului normativ solicitata de presedintele Klaus Iohannis, scrie Agerpres.

Proiectul, initiat de Guvern, are ca obiect de reglementare recunoasterea de catre Romania, printr-o declaratie, a jurisdictiei Curtii Internationale de Justitie ca obligatorie si fara acord special, in relatia cu orice alt stat care accepta aceeasi obligatie, adica sub conditie de reciprocitate, in legatura cu orice diferend referitor la fapte sau situatii aparute dupa data formularii declaratiei, fiind exceptate de la aceste dispozitii unele diferende expres stabilite.

Adoptat de Senat pe 2 februarie si trimis spre promulgare, proiectul a fost retrimis Parlamentului de seful statului cu mentiunea ca "art 4 al legii (n.r. in forma trimisa spre promulgare) prevede ca Guvernul poate decide, prin hotarare, asupra modificarii sau retragerii declaratiei, cu informarea Parlamentului" ceea ce "poate conduce la interpretarea potrivit careia Guvernul, printr-un act cu forta juridica inferioara legii, respectiv printr-o hotarare, poate sa modifice sau sa lipseasca de obiect aceasta lege".

"Astfel nu este respectat principiul ierarhiei actelor normative", se mentioneaza in cererea de reexaminare trimisa de presedintele Iohannis Parlamentului.

Senatul, in calitate de Camera decizionala, a aprobat, cu 61 de voturi pentru si un vot impotriva, proiectul, in forma adoptata de Camera Deputatilor, eliminand astfel art 4 din actul normativ.