Fostul presedinte Traian Basescu a scris, luni, pe pagina sa de Facebook, cu referire la scandalul privind Codul silvic si defrisarile, ca "Clauza de salvgardare prevazuta la art. 191 din Tratatul de la Lisabona, la capitolul mediu, este solutia pentru protejarea padurilor noastre. Impresia mea este ca nici unul din protagonistii disputei legata de Codul Silvic nu vrea sa atinga fondul cauzei, care este incetarea defrisarii salbatice a padurilor. In timp ce domnul Ponta vrea limitarea la 30 la suta a cotei de piata pentru firma austriaca Schweighofer, domnul Iohannis nu vrea aceasta limitare, motiv pentru care a retrimis legea inapoi in Parlament. Si de aici taraboiul si acuzele reciproce. Problema reala o reprezinta defrisarile irationale, si nu cota de piata a firmei austriece Schweighofer, iar disputa dintre Ponta si Iohannis este ca si cum ai da unuia care moare de sete in desert o bucata de piine", afirma Traian Basescu.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Problema nu este cum se împarte prada rezultată din defrişarea sălbatică a pădurilor, ci cum eliminăm defrişările şi trecem la exploatarea raţională a pădurilor statului şi, în mod egal, a celor private. Clauza de salvgardare prevăzută în Tratatul de la Lisabona la art. 191, prin care România va avea ca aliat Comisia Europeană, este cea care poate pune capăt defrişărilor iraţionale şi închide apetitul de procese cu care ameninţă austriecii. Copacul aflat în picioare este pădure şi este protejat de Uniunea Europeană. Copacul tăiat din pădure este marfă şi comerţul nu poate fi îngrădit. România trebuie să îngrădească defrişările şi nu comerţul", subliniaza fostul sef al statului.

El adauga insa ca "Iohannis şi Ponta trebuie să vrea acest lucru. Pricepeţi, domnilor, Iohannis şi Ponta că nu ne puteţi prosti pe toţi cu o dispută falsă legată de împărţirea prăzii între români şi străini, cînd, de fapt, problema este să nu se mai defrişeze sălbatic pădurea indiferent de cine o face ?"