Comisia Juridica din Senatul Romaniei a adoptat marti raportul prin care se ia act de demisia lui Horia Georgescu din functia de presedinte al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), ca urmare a scrisorii transmise in acest sens de presedintele Consiliului National de Integritate (CNI), Ciprian Ciucu. Dupa ce aceasta va fi publicata in Monitorul Oficial (MO) se poate pune capat blocajului instutional care a impiedicat alegerea unui nou presedinte in fruntea ANI, desi acest lucru nu se va putea intampla mai devreme de luna iunie, a explicat Ciucu pentru HotNews.ro.

"Dupa ce apare in MO, noi la CNI vom anunta vacantarea postului si organizarea concursului. Astazi sau maine vom publica si modificarile la Hotararea nr. 2 a CNI privind regulamentul de concurs, care va trebui sa stea dezbatere 30 de zile" potrivit procedurii, a explicat Ciucu.

Modificarile necesare se refera la numarul de comisii si numarul de membri in comisii, intrucat sunt 10 membri in prezent la CNI, insuficienti pentru toate comisiile. In prezent sunt patru comisii: organizare, subiecte, evaluare, contestatii, urmand ca subiectele si evaluarea sa fie comasate, iar numarul de membri intr-o comisie sa scada de la cinci la trei, pentru ca, potrivit sefului CNI, calitatea de membru intr-o comisie este incompatibila cu calitatea de membru in alta.

Presedintele CNI a declarat ca isi doreste ca un nou presedinte ANI sa fie ales inainte de vacanta parlamentara, cel mai devreme putandu-se intampla in luna iunie.

Ciucu declarase pentru HotNews.ro ca "2016 este an electoral, vom avea alegeri locale si parlamentare. ANI va avea mult de lucru in aceasta perioada in sensul verificarii declaratiilor de avere si identificarea posibilelor conflicte de interese. Presedintele si echipa sa au nevoie de timp sa se cunoasca si sa lucreze impreuna".

Horia Georgescu se afla in arest preventiv, fiind trimis in judecata dosarul ANRP. Fostul sef al ANI este acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave.

Citeste si: Blocajul birocratic din Senat impiedica alegerea unui nou presedinte al ANI