Integritate pe 17 martie 2015, la doar o zi dupa retinerea sa de catre procurorii DNA pentru acuzatii de abuz in serviciu. De mai bine de o luna, Senatul nu reuseste sa ia act de demisia acestuia. Ca urmare, Consiliul National de Integritate (CNI) nu poate incepe procedurile de concurs si selectie pentru un nou presedinte.

Palatul ParlamentuluiFoto: USER UPLOADED

„Senatul nu trebuie sa faca nimic special, e vorba doar de o procedura birocratica. Senatul trebuie sa ia act de demisia lui Horia Georgescu si sa trimita o comunicare in acest sens la Monitorul Oficial spre publicare. Nu inteleg de ce a trebuit sa treaca mai bine de o luna pentru o astfel de formalitate si tot nu se intampla nimic”, spune pentru HotNews.ro presedintele CNI, Ciprian Ciucu.

In prezent, Agentia Nationala de Integritate (ANI) este condusa de vicepresedintele Bogdan Stan. Desi, deocamdata, nu au aparut probleme de functionare „este normal ca un nou presedinte, cu un nou mandat, sa preia conducerea ANI in conformitate cu legea”, mai spune Ciucu intr-o declaratie pentru HotNews.ro.

Stenogramele sedintei care a lasat „integritatea goala”

In data de 23 martie 2015, Biroul Permanent al Senatului a luat in discutie scrisoarea venita de la CNI prin care se transmitea demisia lui Horia Georgescu. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a spus in sedinta ca „Biroul permanent ia act de demisie şi hotărăşte transmiterea acesteia la Comisia juridică pentru a constata vacantarea şi trebuie să pornim procedurile pentru…”

Si urma formalitatea. Redam integral discutiile conformstenogramelor sedintei Biroului Permanent al Senatului.

+++ Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Scrisoarea domnului Ciprian Ciucu, preşedintele Consiliului Naţional de Integritate, prin care transmite demisia domnului Horia Georgescu din funcţia de preşedinte al ANI. Biroul permanent ia act de demisie şi hotărăşte transmiterea acesteia la Comisia juridică pentru a constata vacantarea şi trebuie să pornim procedurile pentru… Vedeţi că propunerea o face tot CNI-ul, n-o facem noi. Da?

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Dar să dăm un termen.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Să dăm un termen. Până...

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

O lună de zile, nu?

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Ei, o lună! E mult. Vreţi să rămână integritatea goală? Hai să dăm... După Paşti. Nu, nu, nu... E mult o lună.

Domnul Ioan Chelaru:

Sunt trei săptămâni până la Paşti.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

După Paşti. În săptămâna după Paşti.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

După Paşti înseamnă 25 aprilie.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Nu... Aprilie, 12, 13, 14... Când avem noi şedinţă? Pe 16 aprilie. Pe 16 zic eu să dăm termen. Pe 16 aprilie, termen, da? Bun. +++

Cu alte cuvinte, pana pe 16 aprilie, Comisia Juridica a Senatului Romaniei trebuia sa redacteze un raport prin care sa ia act de demisia lui Horia Georgescu si sa il trimita spre publicare in Monitorul Oficial.

Contactat de HotNews.ro, presedintele Comisiei Juridice, Catalin Boboc (PNL) a declarat ca „adresa venita de la Biroul Permanent catre Comisia Juridica de constatare a vacantarii postului a venit fara termen. Toate cele care sunt fara termen sau fara grad de urgenta solicitat de BP sunt discutate in sedintele cu agenda mai putin incarcata”.

De ce este importanta formalitatea Senatului?

CNI functioneaza cu un numar redus de oameni in componenta sa. In acest moment, 10 membri ai CNI au fost audiati, confirmati si numiti in functie de Senatul Romaniei. Comisia Juridica din Senat nu a audiat si numit insa restul de 6 membri ai CNI. Lipsesc, in prezent, reprezentanti din grupurile parlamentare ale PMP, PC+PLR, al Ministerului Finantelor, ai Uniunii Consiliilor Judetene din Romania, ai asociatiilor de magistrati si ai Asociatiei Municipiilor din Romania. Catalin Boboc explica pentru HotNews.ro ca a „trimis adrese catre institutiile respective si nu au raspuns la solicitari. Saptamana asta am primit o propunere, dar oricum nefiind toti nu am avut timp din cauza agendei. Daca nu primim propuneri, noi nu avem ce face”.

In aceste conditii, CNI este in imposibilitate de organizare a concursului de ocupare a functiei de presedinte al ANI pentru ca regulamentul sau de functionare prevede organizarea mai multor comisii, compuse din membrii sai (comisiile de organizare, de subiecte, de corectare si de contestatii), iar fiecare comisie trebuie sa aiba 5 membri. „Dat fiind numarul insuficient de oameni, CNI a decis modificarea numarului de comisii si reducerea numarului de membri in componenta lor”, explica Ciprian Ciucu, presedintele Consiliului.

Intarzierea actelor formale din partea Senatului impinge toate aceste proceduri catre un termen indepartat. Hotararea emisa de CNI de modificare a regulamentului trebuie sa stea in dezbatere publica timp de 30 de zile. Apoi, vacantarea postului de presedinte trebuie si ea anuntata cu 30 de zile inainte de organizarea concursului. Acesta din urma va dura si el cateva saptamani.

Vine vacanta parlamentara

In perioada scursa de la demisia lui Horia Georgescu, CNI a trimis „trei adrese Senatului Romaniei, care au ramas toate fara raspuns”, declara Ciucu pentru HotNews.ro. Date fiind constrangerile legale descrise mai sus, CNI risca sa nu poata propune Senatului un nou presedinte al ANI pana la inceputul vacantei parlamentare. In consecinta, audierea candidatului propus la sefia ANI ar putea avea loc cel devreme in toamna acestui an, in urmatoarea sesiune parlamentara.

„Anul 2016 este an electoral, vom avea alegeri locale si parlamentare. ANI va avea mult de lucru in aceasta perioada in sensul verificarii declaratiilor de avere si identificarea posibilelor conflicte de interese. Presedintele si echipa sa au nevoie de timp sa se cunoasca si sa lucreze impreuna”, mai spune Ciprian Ciucu pentru HotNews.ro.