PSD sustine alegerea primarilor din primul tur iar in ceea ce priveste votul in diaspora doreste ca acesta sa fie organizat de Autoritatea Electorala Permanenta, si nu de Guvern, cu inscrierea alegatorilor pe liste cu sase luni inainte de procesul electoral, a declarat luni premierul Victor Ponta, dupa ce a participat la Palatul Cotroceni la consultarile cu partidele politice cerute de presedintele Klaus Iohannis.

Acesta si-a exprimat speranta ca legea privind alegerile locale va putea fi trimisa spre promulgare pana in 15 mai, cu alegerea primarilor din primul tur. Victor Ponta a precizat ca PSD doreste ca presedintii Consiliilor Judetene sa fie alesi indirect.

Pentru alegerile parlamentare, PSD se pronunta in favoarea sistemului proportional pe liste de partid, cu o "reducere semnificativa a numarului de parlamentari conform normei propuse de presedintele" Comisiei parlamentare de cod electoral, liberalul Mihai Voicu.

Primul ministru a mentionat ca in cadrul consultarilor cu presedintele Iohannis a "ridicat o problema" si a "cerut sprijin" in ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, pe care PSD o sustine, dar "PNL nu are o decizie politica daca mai sustine sau nu" acest proiect.

"Este important sa stim daca o mai putem face sau este un proiect pe care PNL nu il mai considera de actualitate", a spus acesta.

Intrebat ce s-a discutat despre imunitatea parlamentarilor, Victor Ponta s-a marginit sa spuna ca regulamentul privind statutul senatorilor si deputatilor a modificat si va intra in vigoare.

Presedintele Klaus Iohannis are luni la Palatul Cotroceni consultari cu partidele si formatiunile politice reprezentate in Parlamentul, pe teme precum stadiul legislatiei electorale, inclusiv cel al reglementarilor necesare asigurarii dreptului de vot al romanilor care traiesc in afara granitelor si procedurile parlamentare de incuviintare a cererilor de urmarire penala, retinere, arestare sau perchezitie a membrilor Parlamentului.

Intr-o postare pe Facebook de joi, Klaus Iohannis a scris saptamana trecuta: "Finantarea partidelor si a campaniilor electorale trebuie sa fie corecta si transparenta. Romanilor din strainatate trebuie sa li se asigure dreptul la vot. Reforma sistemului electoral trebuie sa garanteze prezenta unor candidati preocupati de buna gestionare a banilor publici si care intr-adevar sa-i reprezinte pe cetateni. De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca viitorul Parlament va coopera pe deplin cu justitia. De luni, incep o noua serie de consultari pe aceste teme, cu partidele si formatiunile politice reprezentate in actualul Parlament."