Senatorul liberal Cristian Bodea a declarat, joi, ca presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu nu are nicio baza legala sa dea hotarare de respingere in cazul Dan Sova si ca PSD incearca sa prelungeasca la nesfarsit aceasta speta. Bodea a anuntat ca PNL va ataca la Curtea Constitutionala o astfel de solutie, la o zi dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Senatul are obligatia sa redacteze si sa publice o hotarare in cazul votului dat in plen pe 25 martie privind cererea de arestare preventiva a lui Dan Sova.

"Asteptam motivarea Curtii Constitutionale, apoi hotararea data de domnul Tariceanu, daca va fi data. Domnul Tariceanu spunea ca va fi trecuta prin Parlament, ca o va supune la vot in plen. E un smen nou politic, se incearca prelungirea la nesfarsit a acestei spete. Vom astepta si vom vedea ce hotarare se va dat", a spus Bodea, citeaza Mediafax.

El a precizat ca, in cazul in care hotararea Senatului va fi de respingere a solicitarii de arestare preventiva in cazul Sova, "vor analiza textul acesteia si vor face o contestatie la Curtea Constitutionala".

Senatorul PNL, membru in comisia juridica, a mai afirmat ca Tariceanu "nu are baza legala pentru care sa se dea o hotarare de respingere".

"Astazi, articolul 173 (din Regulamentul Senatului - n.r.) interpreteaza acel vot ca fiind pentru incuviintarea arestarii. Astazi, Senatul poate redacta o hotarare numai in baza articolului 173, asa cum e scris el astazi".

Bodea a precizat ca decizia Curtii Constitutionale a constatat, miercuri, ceea ce PNL deja anuntase, ca este nevoie de o hotarare in cazul votului privind incuviintarea arestarii lui Dan Sova si ca PSD a incercat sa lase fara obiect sesizarile liberalilor si ale presedintelui Klaus Iohannis, la Curtea Constitutionala, prin modificarea Regulamentului Senatului si a Statutului parlamentarilor.

"Ceeea ce nu a inteles PSD este ca scopul nostru a fost intrarea Parlamentului in legalitate. Noi i-am speriat pe cei de la PSD si i-am fortat sa schimbe Regulamentul si statutul. Daca nu faceam contestatia, mergeau in continuare cu acest Statut si aparau in continuare viitorii penali. PNL a castigat in orice conditii si indiferent de raspunsul Curtii Constitutionale in privinta sesizarii sale", a mai spus senatorul liberal.

Cristian Bodea l-a criticat si pe presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu: "Se dovedeste ca domnul Tariceanu, la comanda PSD, a pus o cutuma parlamentara mai presus de Constitutie, care nu este nici macar lege, este o intelegere intre parlamentari. PSD se ascunde dupa aceasta cutuma, ca in 25 de ani nu s-au dat hotarari de respingere, dar in opinia mea, de nou parlamentar, orice vot dat de Parlament trebuie materializat printr-o hotarare. Parlamentul trebuie sa comunice hotararile prin acte, nu prin fituici semnate de presedintele Senatului", a spus el.

Potrivit lui Cristian Bodea, intentia lui Tariceanu si a PSD-lui de a da hotararea in cazul Sova cu data de 25 martie este "ilegala".

"Cum vor face acest lucru? Vor da peste cap Registratura Senatului. Cum poti sa emiti o hotarare in 9 aprilie, cu data de 25 martie? Hotararea trebuie sa aiba data din ziua in care este adoptata. Aceasta hotarare se bazeaza pe legile in vigoare la acea data, iar in acest moment, Regulamentul si Statutul precizeaza ca deciziile se iau cu majoritate simpla. Deci votul este de incuviintare a arestarii. Nu au cum sa mearga inapoi in timp. Nu pot sa ii comunice ministrului justitiei: Senatul a hotarat acum doua saptamani, ceva. Daca vor face asa, vor fi in ilegalitate", a explicat senatorul PNL.

El a mai spus ca, prin protejarea lui Dan Sova, premierul Victor Ponta "se teme ca, daca acesta va ajunge in inchisoare, va incepe sa vorbeasca".

"De doua saptamani ne batem capul cu salvarea lui Dan Sova, pentru ca premierul Ponta, amicul si protectorul lui Sova, se teme ca daca acest om ajunge in inchisoare, va incepe sa vorbeasa si el despre tablouri, capre, lingouri pe care le-au primit el si altii din gasca lui Ponta, lucruri care se stiu foarte bine in PSD", a mai afirmat Bodea.

Curtea Constitutionala, sesizata de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a admis existenta unui conflict de natura juridica intre Ministerul Public - Parchetul de pe Langa Inalta Curte si Senat, "declansat de refuzul Senatului de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in plen" in cazul cererii privind arestarea preventiva a senatorului Dan Sova. Ca urmare a deciziei CCR, Senatul are obligatia de a redacta hotararea, de a comunica hotararea si de a o publica in Monitorul Oficial.