Ministerul de Externe informeaza ca doi cetateni romani au fost evacuati in cursul noptii de duminica spre luni din portul yemenit Al Hudaydah. MAE mai precizeaza ca, in afara celor doi cetateni romani, pe lista de evacuare de luni s-au aflat inca 4 cetateni romani,insa acestia au refuzat, din motive personale, imbarcarea si evacuarea din portul yemenit.

Potrivit sursei citate, operatiunile pentru evacuarea cetatenilor romani s-au finalizat cu succes, cei doi aflandu-se in prezent pe o nava maritima apartinand Republicii Islamice Pakistan, cu destinatia Djibouti.

MAE ramane in legatura cu cetatenii romani care au refuzat imbarcarea propusa luni.

Totodata, membrii Celulei de Criza au avurt o inatlnire luni dimineata cu seful biroului din Romania al Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), ocazie cu care "a fost reiterata necesitatea continuarii eforturilor conjugate pentru evacuarea in conditii de siguranta a tuturor cetatenilor romani aflati in prezent in Yemen".

Tot in cursul zilei de luni, consulul onorific al Republicii Yemen, acreditat de curand in Romania, a fost invitat la o discutie cu conducerea Departamentului Consular, ocazie cu care i s-a solicitat sprijinul in cadrul demersurilor de evacuare a cetatenilor romani. Potrivit MAE, acesta si-a exprimat intreaga disponibilitate pentru continuarea implicarii in actiunile aflate in derulare.

MAE precizeaza ca mentine legatura permanenta, prin intermediul misiunilor diplomatice din regiune, cu toate autoritatile implicate in actiunile de evacuare.

"Pana la acest moment, numarul cetatenilor evacuati din Yemen ca urmare a deteriorarii severe a situatiei de securitate, este de 24 de cetateni romani, la care se adauga 2 cetateni ai Republicii Yemen si 1 cetatean al Republicii Moldova, care sunt membri de familie", mai arata ministerul.