Fostul presedinte Traian Basescu participa, luni seara, la premiera de gala a filmului "De ce eu?", regizat de Tudor Giurgiu, un lungmetraj inspirat din cazul procurorului Cristian Panait. Traian Basescu a sosit la eveniment insotit de sotia sa, Maria Basescu, fostul presedinte declarand ca nu a mai vazut un film de zece ani. Printre personalitatile care participa la premiera de gala, care are loc la Palatul National al Copiilor din Bucuresti, se numara presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, fostul deputat Sever Voinescu, fostul procuror Alexandru Lele, dar si vedete din industria filmului, precum actrita Oana Pellea, alaturi de echipa lungmetrajului "De ce eu?".

Traian si Maria BasescuFoto: Agerpres

"De ce eu?" a avut premiera mondiala la Festivalul de la Berlin 2015. Thrillerul politic a atras atentia presei internationale la Berlinala, unde a rulat cu casa inchisa. Scenariul scris de Loredana Novak si Tudor Giurgiu este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis in 2002, la doar 29 de ani, in contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, si a presiunilor exercitate asupra sa.

"Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre esecul unei generatii din care fac parte. Care a crezut ca schimbarile politice ale anului 1989, ca despartirea de comunism va insemna o rupere definitiva cu sistemul vechi mafiot si corupt. In 2002 (anul mortii lui Panait), dar si in prezent, realitatea romaneasca e una dura: vechii ofiteri si activisti din Securitate monopolizeaza nu doar afaceri importante, ci si pozitii importante in politica", a declarat regizorul Tudor Giurgiu.

Cristian (Emilian Oprea) este un tanar procuror idealist care incearca sa rezolve un complicat caz de coruptie in tumultuosul context social-politic din Romania anilor 2000. El investigheaza cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mita, fals si uz de fals si sustragere de documente. Ancheta are insa implicatii la nivel extrem de inalt si ii spulbera tanarului magistrat increderea in justitie. Incercind sa descopere adevarul, Cristian intra intr-o zona periculoasa si se expune unor revelatii dureroase si neasteptate.

Protagonistul este Emilian Oprea, actor la Teatrul "Maria Filotti" din Braila, aflat la debut in rol principal intr-un lungmetraj de cinema. Distributia este completata de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucretia Mandric, Sore Mihalache, Ionut Caras si Virgil Ogasanu.

Lungmetrajul "De ce eu?" este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA si SEE Cinema Network, cu participarea HBO Romania. Coproducatori sunt Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers si Cor Leonis Films. In Romania, filmul este distribuit de RO Image 2000, in colaborare cu Transilvania Film.