Deputatul PNL de diaspora, Ovidiu Raetchi, a propus ca turul al doilea al alegerilor prezidentiale sa se desfoare timp de doua zile, sambata si duminica, pentru a se evita disfunctionalitatile majore remarcate in primul tur in sectiile din afara tarii.

"Capacitatea reala de vot a Diasporei este de 1.000.000-1.500.000 de voturi. Oameni care, in mod normal, ar dori sa mearga la urne. Din acestia voteaza efectiv doar 10% , fie pentru ca sunt cozi interminabile, fie pentru ca orasele lor sunt prea indepartate de centrele de vot. In aceste conditii, vorbim, in fapt, de o distorsionare majora a vointei populare prin proasta organizare", declara deputatul, intr-un comnicat remis HotNews.ro.

In opinia saa, "n zonele cu mare aflux electoral, precum Anglia, Franta, Spania - numarul de voturi s-ar dubla".

"In alte zone ar exista posibilitatea unei deplasari de o zi pana la consulat sau ambasada. Cazul cel mai elocvent este in Orientul Mijlociu, unde duminica este zi de lucru si foarte putini romani isi pot exercita dreptul la vot. Sambata, in schimb, ar putea sa o faca", a mai declarat deputatul Ovidiu Raetchi.