Premierul Victor Ponta a sustinut luni seara, la Romania TV, ca pensiile vor creste anul viitor cu un procent superior ratei inflatiei, avand in vedere faptul ca incasarile la buget au fost usor superioare previziunilor din 2014. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, invitata si ea in studio, a afirmat ca procentul de crestere va fi de 5%, in conditiile in care indexarea ar fi trebuit sa conduca la un procent de 4,4%.

"Anul 2014 este primul an in care am incasat putin mai mult decat previziunile", a spus Ponta, iar acest lucru permite viitorului guvern "sa pastreze doua angajamente fundamentale: nu se va mai taia niciodata niciun leu din pensia cuiva si se va aplica in fiecare an cel putin legea care prevede indexarea pensiilor cu inflatia".

Dar, "in baza incasarilor din acest an putem sa acordam ceva in plus" peste coeficientul prevazut de lege, a precizat acesta.

Ministrul Muncii a precizat ca acest proces de majorare a pensiilor ar urma sa fie de 5%, in conditiile in care "calculele dau 4,5%".

Rovana Plumb a mentionat ca se cauta impreuna cu Ministerul Finantelor "posibilitatea de a face o majorare mai mare" pentru pensiile mai mici de 500 lei.

Si Victor Ponta a pledat pentru majorari diferentiate ale pensiilor, in conditiile in care exista in sistem "pensii suficient de mari", precum cele ale magistratilor si ale militarilor, "unde nu mai trebuie sa cresti cu 5%".

Premierul Victor Ponta a anuntat ca intentioneza sa majoreze norma de hrana pentru copii institutionalizati, care este in prezent de 8 lei. "Sper dl prim ministru ca macar o dublati", a comentat moderatoarea emisiunii, ceea ce primul ministru a confirmat imediat. Masura va intra in vigoare de la 1 decembrie.

In plus, alocatia pentru sprijinul familiei din partea guvernului se dubleaza de la 42 de lei la 84 de lei, de care vor beneficia 500.000 copii din familii cu venituri reduse (sub 530 lei pe membru de familie). Ponta si-a exprimat speranta ca aceasta masura nu va fi respinsa de Curtea Constitutionala. Aceasta masura va intra in vigoare de la 1 noiembrie.

Pentru persoanele cu dizabilitati se vor asigura in 2015 "cresterea indemnizatiilor pentru 700.000 de persoane cu 16%", a continuat Rovana Plumb, care a spus ca acest procent "acopera pe perioada 2009 - 2012 indicii cresterii pretului de consum".

Despre cazul Lukoil

  • Dincolo de isteria politico-electorala, eu am facut un lucru pe care o sa-l fac in continuare
  • Am spus foarte bine felicitari, procurori, ANAF, daca ati prin evaziune fiscala luati masuri dar nu veniti sa spuneti ca vineri 3.500 de oameni nu isi iau salariile. L-au luat si sunt foarte fericiti
  • Cand vorbim de mari contribuabili orice mare rafinarie plateste 100 mil dolari la buget pe luna
  • Eu cred ca dl Basescu a facut, probabil din inconstienta, cel mai mare cadou pe care cei de la Lukoil si-l doreau: sa le dea un motiv sa plece si sa le si platim rafinaria
  • Atata ignoranta si stupidiate, sa le spui ba baieti, ia plecati ...
  • Genul asta de declaratii iresponsabile ... din fericire nu prea il mai ia lumea in serios pe dl Basescu
  • Justitia cand il prinde pe cel vinovat il pedepseste, dar nu ii pedepseste pe cei care lucreaza acolo

Despre 'ofiterul acoperit' anuntat de Traian Basescu

  • Probabil ca o sa spuna, o sa stea cu doamna Udrea si o sa se gandeasca: E bine sa zicem de Ponta, zicem de Ponta, e bine sa zicem de Iohannis, zicem de Iohannis, e bine sa zice de Macovei, zicem de Macovei
  • Vor juca un tintar in care functie de interesul strict electoral al doamnei Udrea il vor indica pe cel de la care cred ca vor lua ceva voturi doamna Udrea
  • Probabil il va indica pe cel pe care il considera dusman