Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a declarat sambata, la Bistrita, ca ordonanta care va permite alesilor locali ca, intr-un termen de 15 zile, sa decida apartenenta lor politica ar putea fi adoptata pana la sfarsitul acestei luni.

"Pana la sfarsitul acestei luni, in opinia mea. Noi putem sa fim ipocriti, sa ne fandosim la televizor si sa discutam la modul teoretic si deontologic despre asa-zisa migratie a alesilor locali. Am putea sa fim ipocriti fara sa vedem ce se intampla in realitate in tara aceasta acum, in aceasta perioada, de vreo cateva luni de zile. Scena politica a fost tulburata profund in acest an. S-a desfiintat USL, din pacate, la initiativa colegilor de la PNL, au aparut partide noi - PMP, PLR, a aparut o alianta, ACL cred ca se numeste. In administratia locala, de cateva luni de zile, destui alesi locali au iesit chiar in conferinte de presa langa lideri de la alte partide decat partidele pe listele carora au fost alesi, spunand ca sustin acel partid. (...) Au inceput de vreo doua saptamani sa apara aceste idei, si anume sa ne aducem aminte de anul 2006, cand a fost adoptata tot o asemenea lege", a afirmat Dragnea, citat de Agerpres.

El a mentionat ca scena politica a fost "tulburata" de liderii politici nationali si ca nu este vina primarilor si a consilierilor locali ca nu se mai regasesc intr-un partid sau altul, motiv pentru care i s-ar parea "nefiresc" sa se continue cu aceasta situatie.

Intrebat daca se asteapta ca aceasta lege sa fie atacata la Curtea Constitutionala, vicepremierul Dragnea a raspuns ca astfel s-ar ajunge la un blocaj in tara.

"Exista multe institutii. Si in lume exista institutii, poate fi sesizat si la Dumnezeu acest normativ, pentru ca, nu?, important este sa blocam tot in tara asta. Dar noi plecam de la o realitate, dincolo de actele normative, dincolo de posibilitatile de blocaj in care s-au specializat foarte multi asa-zisi politicieni din Romania. Noi traim intr-o realitate, buna, rea, traim in ea, si, daca avem intelepciunea, curajul si deschiderea sa o constatam, sa luam act de starea de fapt, sa incercam sa o insanatosim, atunci putem sa o scoatem. In opinia mea, nu trebuie sa mai treneze foarte mult aceasta situatie si o sa-i prezint primului-ministru aceasta optiune. In masura in care aproba si este de acord, noi suntem capabili sa prezentam acest proiect de ordonanta pana la sfarsitul acestei luni si poate fi adoptat ca ordonanta pana la sfarsitul acestei luni", a precizat Dragnea.

Viceprim-ministrul a subliniat ca 90% dintre primarii care se gandesc sa se inscrie in alt partid "deja sunt trecuti" si ca nu se asteapta ca toti edilii sa vina spre PSD.

"90% dintre primarii care se gandesc sa plece deja sunt trecuti la unii sau la altii. Au probleme cu consilierii locali din localitatea respectiva, deja cetatenii au inceput sa simta asta. Cui foloseste perpetuarea acestei stari extrem de complicate si confuze? Nimanui. Eu sunt sigur ca vor fi destui primari care se vor duce la PMP, la PLR, primari care s-ar putea sa vina la PSD, sunt primari care s-ar putea sa se duca la PNL, la PDL. Este o forfota foarte mare in randul primarilor si nu este vina lor, dar trebuie sa le dam aceasta posibilitate", a spus Liviu Dragnea.