Liderul partidului extremist maghiar Jobbik vine maine in Romania, la nici o jumatate de an de cand premierul si ministrul de Interne spuneau ca Vona Gabor trebuie declarat persoana indezirabila, potrivit Digi24.

In 2013, Vona Gabor a declarat ca Ungaria ar trebui sa isi asume un eventual conflict cu Romania pentru a forta acordarea autonomiei teritoriale Tinutului Secuiesc. In martie, a fost in centrul tensiunilor de la Targu Mures, dupa un miting autonomist organizat de Consiliul National Secuiesc.

In urma acestuia, Victor Ponta a anuntat ca Vona Gabor ar putea fi declarat persoana indezirabila. Tot atunci, seful statului a afirmat ca statul roman nu tolereaza mesaje care contravin Constitutiei.

Contactati de jurnalistii de la Gandul, cei din Ministerul de Interne refuza sa spuna daca a fost declarat sau nu indezirabil. Vona Gabor vine la o tabara de vara din judetul Harghita.

Presedintele Traian Basescu le-a transmis, in 13 martie, un mesaj politicienilor maghiari care se anunta in numar mare in Romania in urmatoarele zile, ca "oricine poate fi cu usurinta expulzat in plin sejur de pe teritoriul Romaniei, daca nu respecta legile si Constitutia".

Seful statului i-a avertizat pe politicienii maghiari "sa aiba in vedere ca statul roman nu va tolera mesaje care sa contravina Constitutiei Romaniei".

"Obiectivul nostru este ca oamenii politici maghiari sa nu utilizeze perioadele de campanie electorala pentru a face declaratii care contravin Constitutiei Romaniei, statului de drept si comportamentului unui oaspete pe teritoriul altor tari", a mai spus Traian Basescu.

Presedintele i-a transmis un mesaj si liderului Jobbik, Vona Gabor: "Sa fie convins domnul presedinte al Jobbik ca ii stim foarte bine activitatea politica".

Tot Traian Basescu declara, la 11 martie, ca cere Guvernului si Parlamentului emiterea unui act normativ prin care sa se interzica prezenta membrilor partidului Jobbik in Romania, pe care l-a catalogat drept "extremist".

"Cred ca e timpul sa punem capat actiunilor acestui partid pe teritoriul Romaniei, si cer public Guvernului si Parlamentului sa se emita act normativ prin care prezenta pe teritoriul Romaniei a membrilor si liderilor acestui partid sa fie interzisa. Este un partid extremist", a spus Basescu.

Ministerul de Interne il poate declara miercuri pe liderul Jobbik drept persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei daca presedintele Traian Basescu, ca sef al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, avizeaza procedura, declara premierul Victor Ponta.