Parlamentul ar urma sa voteze la vedere, cu publicarea optiunii fiecarui senator sau deputat, in cazul cererilor adresate de procurori pentru incuviintarea arestarii preventive a parlamentarilor sau urmarirea penala a actualilor sau fostilor ministri-parlamentari, potrivit unei initiative legislative a unor parlamentari PNL si PDL, au informat, miercuri, grupurile parlamentare liberal si democrat-liberal.

Propunerea legislativa depusa de PNL si PDL la Parlament vizeaza modificarea si completarea art. 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala.

Potrivit sursei citate, initiativa parlamentara simplifica procedurile si scurteaza termenele in situatia in care ministrul Justitiei, pe baza unei cereri a procurorilor, se adreseaza presedintelui Camerei Deputatilor sau, dupa caz, presedintelui Senatului, cu privire la retinerea, arestarea sau perchezitia unui parlamentar sau cu privire la urmarirea penala a unui parlamentar membru sau fost membru al Guvernului.

Parlamentarii PDL si PNL sustin ca propun o "procedura parlamentara transparenta si rapida", care sa nu interfereze cu atributiile autoritatii judecatoresti, sa nu influenteze anchetele si procesele si nici sa opreasca investigatiile.

Astfel, pe langa scurtarea termenelor si simplificarea procedurilor, parlamentarii PDL si PNL propun ca votul asupra cererii ministrului Justitiei sa fie deschis, electronic, cu inregistrarea numelor celor care voteaza si cum voteaza, abandonandu-se astfel votul secret, se mai arata in comunicatul grupurilor liberal si democrat-liberal.

Parlamentarii PDL si PNL au depus initiativa legislativa cu solicitarea procedurii de urgenta.

Ei isi motivea cererea invocand atat "necesitatea realizarii principiului constitutional al separatiei puterilor in stat", cat si "cele 8 cereri formulate de Ministerul Justitiei in ultimii ani, dar care au fost respinse de catre Parlament", privind arestarea preventiva sau urmarirea penala a unor parlamentari, respectiv ministri-parlamentari.