Liviu Dragnea a cerut miercuri ca PSD sa desemneze direct un candidat pentru alegerile prezidentiale, presedintele executiv al partidului contrazicandu-l astfel pe seful social-democratilor, premierul Victor Ponta, care se exprimase pentru o selectie preliminara interna, cu mai multi "doritori", proces in urma caruia sa fie desemnat candidatul pentru Cotroceni, pe model american.

Victor Ponta si Liviu DragneaFoto: Guvernul Romaniei

"Cel mai important lucru, din punctul meu de vedere, si nu numai ca presedinte executiv, ci si ca membru de partid si ca vechi combatant in partidul asta si participant la atatea campanii electorale si dupa ce am vazut toate greselile facute de-a lungul anilor in aceste campanii electorale, mai ales la cele prezidentiale, cel mai important ar fi ca partidul asta sa se reuneasca in jurul unui singur candidat, asta daca vorbim serios de sanse reale de castig", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

El a criticat varianta unei selectii interne spectaculoase.

"Daca ne intereseaza un spectacol, sigur, atunci nu ne mai intereseaza alegerile prezidentiale. (...) Cel mai mare risc pentru noi ar fi ca acest partid sa se divizeze intr-o competitie interna pe care stim dinainte cine ar putea sa o castige. Deci, stim dinainte cine ar putea sa castige o competitie interna", a mai spus Dragnea, intr-o conferinta de presa.

Presedintele executiv al PSD a mai aratat ca deja in 30 iunie, cand se reuneste Comitetul Executiv, partidul ar trebui sa stie ce candidat va avea la alegerile prezidentiale, pentru ca apoi sa fie convocate Consiliul National si Congresul PSD pentru validarea finala a candidaturii.

"Trebuie sa stabilim la CEx, in momentul in care ne hotaram sa sustinem un candidat, cand, cum si unde sa o facem - Consiliu National, Congres sau amandoua - cam care sa fie datele clare pentru aceste doua evenimente si locatiile respective", a adaugat Dragnea.

Tot in CEx liderii PSD trebuie sa aiba "discutii cu fiecare sef de organizatie judeteana, privind nivelul de determinare si de implicare in campanie a fiecarei organizatii judetene", a mai spus vicepremierul.

Ideea organizarii unui proces intern de selectie a candidatului PSD pentru prezidentiale, cu mai multi doritori care sa-si depuna in partid candidaturile, a fost invocata de senatorul Mircea Geoana, candidatul perdant al social-democratilor la alegerile prezidentiale din anul 2009.

Ironic, Liviu Dragnea a spus ca nu a "ajuns la nivelul atat de mare" incat sa poata comenta propunerea lui Geoana.

In schimb, presedintele PSD, Victor Ponta, a sustinut ideea unui proces de selectie intern pentru desemnarea candidatului social-democrat la prezidentiale.

Intrebat, marti, cum comenteaza afirmatiile lui Geoana privind necesitatea organizarii unor alegeri preliminare, dupa modelul american, Ponta a afirmat: "Categoric, da".

"Aici eu nu vorbesc de Mircea Geoana sau de mine sau de altcineva. Eu sunt cel care a propus Congresului si avem in Statut acest lucru. Daca exista mai mult de un singur candidat care doreste sa candideze din partea PSD-PC-UNPR la functia de presedinte al Romaniei, avem prevazut in Statut un lucru pe care-l consider foarte bun si pe care l-au facut alte partide de centru-stanga din Europa - nu doar in America se intampla, s-a intamplat in Italia, s-a intamplat in Franta -, si anume, alegeri preliminare", a completat Ponta, citat de Agerpres.

Prim-ministrul a invocat si un calendar al alegerilor interne, pana la 1 august, la momentul Consiliului National al PSD, urmand sa se depuna pre-candidaturile social-democratilor.

"In septembrie, la congres, sa ajungem, practic, cu o decizie luata de catre toata lumea. Nu intamplator, chiar daca il deranja pe domnul presedinte Basescu, la toate ultimele intalniri ale mele cu colegii mei din toata tara spuneam: voi candida la functia de presedinte daca ma sustine si Buzau sau Satu Mare sau... La acest lucru ma refeream. Ma gandesc ca o sa fie mai multi doritori care vor sa candideze. Vorbim pe 1 august, cand e data limita de depunere a candidaturilor pentru cei care vor. O sa fie unu, doi, trei, cinci, nu e nicio suparare. Important este ca dupa aceea cel care candideaza sa aiba sansele cele mai mari sa castige. Certitudinea nu o are nimeni ca va castiga, dar sansele cele mai mari si sprijinul cel mai mare, asta este esential', a mai spus presedintele PSD, la Palatul Parlamentului.

Atat presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, cat si aliatii social-democratilor, seful UNPR Gabriel Oprea si liderul PC Daniel Constantin, si-au exprimat sustinerea pentru ca Victor Ponta sa fie candidatul comun al Uniunii Social Democrate (USD) in alegerile prezidentiale din toamna.

Cu toate acestea, Ponta a evitat, pana acum, sa anunte clar daca va candida sau nu pentru Cotroceni, anul acesta, desi inainte de alegerile europene din 25 mai el sustinuse ca dupa acest scrutin urma se ia o decizie privind candidatul defunctei Uniuni Social Liberale (USL) pentru prezidentiale.

  • Liderii PSD se retrag intr-o fosta baza militara pentru sedinta in care se va discuta candidatura PSD pentru prezidentiale

Sedinta Comitetului Executiv al PSD programata in 30 mai pentru discutarea candidatului la prezidentiale va avea loc intr-o fosta baza militara secreta din zona Orastiei, dupa cum a relatat Mediafax.

Reuninea se va desfasura in absenta presei, in complexul turistic Arsenal Park, construit in perimetrul fostei fabrici de armament din Orastie, judetul Hunedoara.

Fabrica de munitie a fost scoasa la vanzare in 2003 si achizitionata de societatea timisoreana Timco, membra a Bega Grup, detinut de oamenii de afaceri Marius si Emil Cristescu.

"Din cand in cand, fiecare partid, sau ma rog, partidul nostru, simte nevoia sa aiba o discutie foarte profunda, foarte asezata. O astfel de discutie nu poate fi organizata numai in cadrul unui Comitet Executiv National, asa cum s-a organizat tot timpul in sala Constantin Stere (la Palatul Parlamentului-n.r.), in doua-trei ore. Nu. E nevoie de o zi sau doua zile in care fiecare sa isi poata spune punctul de vedere, sa spuna cum vede el actiunile pe care trebuie sa le intreprindem pentru alegerile prezidentiale. Orice partid are nevoie de genul acesta de actiuni si asta e un moment foarte bun la inceputul verii", a explicat Liviu Dragnea de ce a ales PSD fosta baza militara, ferita de ochii presei, pentru sedinta in care ar urma sa se decid candidatul PSD la prezidentiale.