Kelemen Hunor se intalneste maine la Satu Mare cu premierul Ungariei, Viktor Orban, a anuntat presedintele UDMR pe pagina sa de facebook, unde a publicat si o fotografie in care se afla alaturi de seful executivului de la Budapesta. Intalnirea vine dupa ce vicepremierul Ungariei le-a transmis urmatorul indemn maghiarilor din Transilvania: "In numele guvernului maghiar adresez rugamintea fiecarui maghiar din Ardeal (...) sa participe la vot si sa voteze lista UDMR".

HotNews.roFoto: Hotnews

Kemelen Hunor, presedintele UDMR, a anuntat pe contul sau de Facebook ca maine, 22 mai, se intalneste la Satu Mare cu premierul Ungariei, Viktor Orban. In urma cu doar cateva zile, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a adresat urmatorul mesaj catre maghiarii din Transilvania:

"Este important ca in cadrul unirii natiunii maghiare, in reprezentarea unitara a natiunii maghiare, fiecare parte a natiunii maghiare sa fie reprezentata la Bruxelles unde putem sa reprezentam interesele maghiarimii de pretutindeni. In numele guvernului maghiar adresez rugamintea fiecarui maghiar din Ardeal, indiferent de orientarea sa politica, ca avand in vedere interesul national sa participe la vot si sa voteze lista UDMR".

Mesajul vicepremierului ungar Semjen Zsolt a fost publicat pe contul de facebook al liderului UDMR Kelemen Hunor in urma cu patru zile.

"Spectaculoasa rasturnare de situatie in interiorul comunitatii maghiare", scrie Dan Tapalaga in editorialul publicat astazi. "UDMR-ul lui Kelemen Hunor a incheiat o neasteptata alianta cu FIDESZ-ul lui Victor Orban, desi premierul Ungariei a investit initial energie in ruperea electoratului maghiar din Transilvania. Totusi, vicepremierul Ungariei a indemnat pe fata maghiarii sa voteze UDMR. Liderilor Uniunii li s-a facilitat accesul la presa maghiara (controlata de Victor Orban). Acolo s-a si derulat intreaga campanie, UDMR lipsind practic din media romaneasca. De notat ca Laszlo Tokes, candidat din partea FIDESZ, s-a abtinut sa mai critice UDMR pe durata campaniei. Alianta neoficiala FIDESZ-UDMR ar putea salva Uniunea, amenintata serios cu ratarea intrarii in PE in cazul divizarii electoratului maghiar".

In campania pentru alegerile europarlamentare, UDMR a folosit aproape in exclusivitate canalele de comunicare de limba maghiara si cu precadere pe cele din Ungaria. Kelemen Hunor a fost prezent la posturile de televiziune din Ungaria cu interventii sau interviuri (vezi aici, aici si aici cateva interviuri la televiziunile de la Budapesta), Uniunea a avut o campanie activa pe retelele de socializare, in teritoriile locuite de comunitatea maghiara si cu mesaje concentrate pe importanta reprezentarii minoritatii maghiare in Parlamentul European.

UDMR a facut apel in clipurile electorale la pericolul privind siguranta comunitatii maghiare, precum si la nevoia de "reprezentare unitara a natiunii maghiare".

Unul dintre sloganurile de campanie este: "Miza este mare, Alegerea este clara!". Intr-un clip de campanie, UDMR transmite urmatorul mesaj: "Comunitatea noastra se afla in fata unei decizii importante pe 25 mai: miza este mare, alegerea este clara! Trebuie sa fim prezenti in Parlamentul European si pentru a putea sa ne aparam comunitatea cu intrumentele Uniunii. Dar daca nu mergem sa votam, altii o sa o faca si la Bruxelles vor ajunge doar parlamentari romani! Daca nu suntem prezenti in Romania si acasa va slabi puterea maghiarilor si va fi pusa in pericol siguranta comunitatii noastre! Pe 25 mai vom fi atatia cati vom vota!"

Vom fi atati cati vom vota

Vom fi atati cati vom vota

Foto: Facebook

Mesajul "Vom fi atati cati vom vota" este reluat apoi si in alte afise de campanie ale UDMR.

Intr-un alt clip, Antal Arpad, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, sustine ca "autonomia Tinutului Secuiesc este un interes national". "Am pregatit un material despre autonomia Tinutului Secuiesc. Dupa 25 mai dorim sa transmitem acest document membrilor Parlamentului UE, dar nu prin posta, ci sa-l inmanam prin reprezentantii nostri. De aceea este importanta participarea la vot pe 25 mai - vorbim de un interes national al maghiarilor din bazinul carpatic si din Tinutul Secuiesc", le transmite alegatorilor Antal Arpad.

UDMR foloseste in campanie si ideea "beneficiilor" pe care Uniunea Europeana le-a adus pentru Transilvania, de data aceasta intr-un video si cu subtitrare in limba romana.

Amintim ca premierul Ungariei, Viktor Orban, este un cunoscut sustinator al autonomiei, a provocat iritare in urma cu o saptamana cand a facut apel la o autonomie a minoritatii maghiare din vestul Ucrainei si ramane de vazut care sunt consturile aliantei dintre UDMR si FIDESZ in ceea ce priveste radicalizarea discursului pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc.