Programul economic al PNL: Plafonarea unor impozite si a TVA la 16%, renuntarea la un nou acord cu FMI
PNL propune ca nivelul mai multor taxe si impozite sa fie plafonat la 16%.
Astfel, potrivit programului economic, impozitarea muncii ar urma sa ajunga de la 45% cat este in prezent - platit de angajat si angajator - la 16% platit de angajat si 16% platit de angajator.
De asemenea, liberalii au in vedere reducerea TVA de la 24% la 16%.
Totodata, nivelul de 16% ar urma sa fie aplicat atat impozitului pe profit, cat si impozitului pe venit si impozitului pe dividende.
O alta masura priveste "revizuirea sistemului de impozite si taxe introduse in afara Codului Fiscal, asa numite taxe parafiscale, si diminuarea numarului acestora cu cel putin 50% in decurs de 3 ani".
In plus, liberalii insista asupra introducerii insolventei persoanelor fizice.
Proiectul PNL precizeaza ca "are in vedere o consolidare a rezultatelor macroeconomice de pana in prezent, dar si asigurarea dezvoltarii Romaniei fara un alt acord cu FMI".
"In anul 2014, Romania se afla in fata unei optiuni decisive: fie continua politicile graduale, minimale, care o vor tine pe linia de plutire, dar o condamna sa ramana la periferia Europei; fie asuma o viziune curajoasa si are un cuvant de spus in politica europeana", se mai arata in document.
Programul economic sustine ca in prezent statul este perceput si se comporta ca un adversar la mediului privat, pozitionat mai presus de cetateni.
"In viziunea pe care o propunem individul scapa de ᅡumilinta statuluiᅡ (fie ca aceasta se traduce prin birocratie, incorectitudine, abuzuri, fie prin incurajarea deliberata a asteptatului cu ᅡmana intinsaᅡ si a comportamentului de asistat) si este stimulat sa castige din propria munca si sa-si valorifice calitatile", mentioneaza programul PNL.
Liberalii sustin ideea unui "program de reindustrialziare pe baze private". "Schimbarea de abordare in cazul unui asemenea triumvirat tine tocmai de stimularea investitorilor autohtoni pentru participarea la marile proiecte si rolul acestora in dezvoltarea Romaniei", se precizeaza in document.
Alte masuri mentionate in program privesc crearea unei banci de dezvoltare si infrastructura, crearea unui fond suveran, crearea de fonduri regionale urbane, crearea si dezvoltarea de fonduri cu capital de risc pentru diferitele faze de dezvoltare a afacerilor care sa acopere anumite sectoare economice, specializarea CEC-ului pe finantarea IMM-urilor si agriculturii.
De asemenea, PNL sustine ca unul dintre obiectivele sale economice priveste dezvoltarea clasei de mijloc, care sa ajunga la peste jumatate din populatia Romaniei.
Programul PNL mentioneaza ca masurile propuse ar trebui sa aiba ca efect "cresterea economica sustenabila cu un ritm mediu de 5% pe an in urmatorii 10 ani".
"Aceasta crestere presupune 6,5 miliarde de euro in plus in economie in fiecare an, fapt care se va reflecta in mod concret in cresterea nivelului de viata al fiecarui individ si in majorarea consumului", precizeaza liberalii.
PNL mai are in vedere o crestere a veniturilor bugetare din PIB in decurs de 5 ani (de la circa 28% la circa 38-40%) si crearea unui numar de aproximativ 800.000 de locuri de munca in sectorul privat in primii 3 ani, inclusiv prin scoaterea la suprafata a unei parti din economia subterana urmare a schimbarilor importante din sistemul fiscal.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Ca d-aia nu taie nici Pontanocchio TVA-ul marit de Boc, oricat de mult ar vrea: pen'ca n-ar mai avea buget din care sa fure =))
Apropo, bre peneleilor, cu lovitura de stat din vara lui 2012 cum va mai impacati? Tot in negare sunteti? hai pa.