Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a comentat duminica afirmatiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin postate sambata pe Twitter referitoare la Romania, declarand ca oficialul rus "a gresit fundamental" si ca acesta "vrea sa-si arate muschii", potrivit Agerpres.

"Din punctul meu de vedere, cred ca domnul viceprim-ministru al Rusiei a gresit fundamental avand aceasta abordare, cunoscand povestile domniei sale de pe Facebook si din Twiter pe care nu le recunoaste dupa cateva luni de zile sau spune ca a fost o gluma. Cred ca s-a ajuns prea departe. (...) Rusia este un partener al structurii euroatlantice si al Uniunii Europene si trebuie sa inteleaga ca, daca vrei sa fii partener, asta inseamna sa-ti respecti partenerul", a spus Zgonea, la finalul sedintei de plen a Sesiunii inaugurale a Adunarii Parlamentare a SEECP.

Intrebat daca afirmatiile lui Rogozin la adresa Romaniei pot fi considerate o amenintare, presedintele Camerei Deputatilor a raspuns ca nu crede acest lucru: "Mai mult este un joc de cuvinte si, daca vreti, este un viceprim-ministru care vrea sa-si arate muschii. Pana la urma, in loc de Tupolev am inteles ca s-a suit intr-un avion de linie si a plecat acasa, la Moscova, de fapt asa cum fac si eu ca presedinte al Camerei Deputatilor. Cand merg peste tot in lume, merg cu un avion de linie. (...) Cred ca este mai mult o dorinta de vizibilitate a unui cetatean care (...) are interdictie de a survola spatiul aerian al Uniunii Europene si gasit niste modalitati foarte simple de a crea vizibilitate", a aratat oficialul roman.

Valeriu Zgonea a mai spus ca, in acest moment, Rusia are nevoie de Europa, mai mult decat Europa are nevoie de Rusia, iar Rusia trebuie sa inteleaga ca, daca vrea sa fie un actor global, trebuie sa respecte statele UE si statele care aspira la UE.

"Nu te poti impotrivi destinului. Moldova doreste sa ajunga in Uniunea Europeana, statele din Balcanii de Vest doresc sa ajunga in UE. Noi dorim sa ne integram profund in UE si sa asiguram un spatiu de stabilitate si securitate si dorim, in acelasi timp, sa avem o relatie buna cu Rusia, dar ca sa ai o relatie buna cu un partener si cu un vecin trebuie ca vecinul sa nu-ti arunce in fiecare zi mizerii la tine in curte sau sa te injure", a sustinut presedintele Camerei Deputatilor.

El a explicat ca Rusia are relatii foarte bune cu Uniunea Europeana, are relatii foarte bune cu structurile euro-atlantice si 'trebuie sa le pastreze asa fara sa upgradeze un mesaj negativ atunci cand dialogheaza cu celelalte state membre ale UE'.

Valeriu Zgonea a reiterat ideea ca Peninsula Crimeea a fost anexata ilegal, dar si preocuparea fata de situatia din Ucraina: "Toata Europa este preocupata de cetatenii din Ucraina. Vrem ca Ucraina sa fie un spatiu de prosperitate, nu suntem de acord cu manifestarile care sunt acolo. Noi credem ca Crimeea este anexata ilegal, eu personal cred acest lucru, nu sunt de acord cu acest mod. (...) Se incalca grav legislatia internationala si ne intoarcem cu foarte multi ani in urma", a conchis Zgonea.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris sambata pe contul sau de Twitter ca, la solicitarea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul sau: "La solicitarea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu ma lasa din nou sa trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160", a scris, pe contul sau de Twitter in limba engleza, Dmitri Rogozin, care s-a aflat de vineri intr-o vizita in Transnistria, necoordonata cu autoritatile Republicii Moldova. "Voi zbura, in pofida interdictiei", a mai scris vicepremierul rus, intr-o postare ulterioara.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a calificat drept o "declaratie foarte grava" amenintarea vicepremierului rus Dmitri Rogozin cu folosirea unui bombardier strategic rus, in conditiile in care Romania si-ar fi inchis spatiul aerian pentru avionul sau.

In acest context, MAE a solicitat autoritatilor de la Moscova, ministerului rus de Externe, sa precizeze public daca afirmatiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezinta pozitia oficiala a guvernului Federatiei Ruse fata de Romania ca stat membru UE si NATO.