Presedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat marti seara ca l-a sunat pe Victor Ponta, dupa apelul public al acestuia pentru mentinerea USL, pentru a-l intreba daca exista "date noi" legate de numirea ministrilor liberali, iar primul ministru i-a raspuns ca "nu", astfel incat "toata aceasta interventie a fost una de efect teatral".

"Am apreciat foarte mult prestatia, cum sa-i spun, mediatica, e poate un pas inainte din colectia de momente in care oamenii politici sunt gata sa planga, de genul Traian Basescu, Stolojan", a comentat Crin Antonescu, care a revenit in tara dupa o vizita oficiala efectuata in Austria.

Acesta a precizat ca initial nu a inteles care era "mesajul" pe care Victor Ponta a incercat sa-l transmita, inclusiv faptul ca Daniel Constantin ar fi renuntat la sefia Senatului, "de parca era vorba de Ianukovici", asa ca l-a sunat pe primul ministru.

"L-am sunat, mi-a raspuns. L-am intrebat daca pana a intra in sedinta delagatiei permanente avem niste date noi, daca domnia sa si PSD sunt dispusi sa convocam sedinta camerelor reunite si sa mergem pe formula convenita de la inceput. Din pacate mi-a spus ca nu", a explicat Antonescu, concluzionand ca "toata aceasta interventie (a lui Victor Ponta) a fost una de efect teatral".

Liderul PNL a aratat ca, in opinia sa, "suntem unde eram acum doua saptamani".

"Aceasta situatie nu mai poate fi prelungita si intr-un fel sau altul ii vom pune punct in aceasta seara. Eu nu am sentimentul ca in calitate de oameni cu responsabilitate politica majora avem nevoie de o amanare. De doua saptamani tara sta pe loc si se uita la televizor pe o chestiune foarte simpla", a argumentat el.

UPDATE 23.00 Crin Antonescu a fost intrebat si in conferinta de presa de dupa sedinta conducerii partidului despre apelul la PNL facut de Victor Ponta si despre faptul ca premierul parea "foarte afectat" in momentul in care vorbea de posibila rupere a USL. "Eu cred ca domnul Basescu a palit de o usoara invidie, adica de la treaba cu Stolojan n-am vazut ceva mai tare. Chiar l-am felicitat pe domnul prim-ministru", a raspuns Antonescu.

Intrebat de asemenea daca are vreun regret ca s-a rupt USL, liderul liberal a declarat: "Chiar am un regret foarte mare. Un asemenea proiect politic, am spus, dadea niste sanse pe care greu le realizezi altfel, dar asta este... am exprimat acest lucru. Sigur, ma stapanesc mai bine sa nu plang. Sunt, cum sa spun, poate ceva mai aspru, sunt si mai batran, poate de aceea".

Puiu Hasotti: In parlament s-a format alta majoritate

Liderul senatorilor liberali, Puiu Hasotti, a afirmat marti ca in parlament s-a format o alta majoritate, din moment ce UDMR voteaza alaturi de PSD, PC si UNPR, iar PNL este dat afara de la guvernare.

"Regret ca USL pare a se destrama", a spus el, inainte de inceperea Delegatiei Permanente a liberalilor, unde urmeaza sa se decida iesirea PNL de la guvernare.

Acesta a afirmat ca, in Senat, UDMR a votat deja alaturi de PSD, PC si UNPR.

"UDMR la guvernare e un motiv in plus ca noi sa nu fim de acord cu acest guvern. PSD pare a alege o guvernare alaturi de UDMR, care a fost alaturi de guvernele Boc si Ungureanu si e responsabil de anumite masuri" adoptate in acea perioada, "in loc sa-l accepte pe Klaus Iohannis vicepremier", a argumentat Hasotti.

Liderul senatorilor liberali a afirmat ca daca premierul Victor Ponta spune ca il accepta pe Klaus Iohannis ministru de Interne si vicepremier, "delegatia permanenta a PNL nici nu mai are loc".

"Nu iesim de la guvernare, suntem dati afara de la guvernare. PSD are de ales intre a avea o alianta cu UDMR sau a-l avea pe Klaus Iohannis vicepremier", a concluzionat acesta.

Nici Klaus Iohannis nu considera ca apelul facut de premierul Victor Ponta catre PNL "nu aduce in esenta absolut nimic nou".

Tariceanu: Ruperea USL, o greseala

Pe de alta parte, fostul premier Calin Popescu Tariceanu considera o greseala ruperea USL si a precizat ca le va cere liberalilor sa nu se grabeasca si sa ia "o decizie inteleapta, nu una bazata pe nervi".

"Am discutat cu unii dintre colegii mei si, cu regret spun, am impresia ca exista deja un curent de opinie puternic care sa duca la un epilog pe care eu il consider gresit, ruperea USL. Spun gresit pentru un motiv esential. Noi, PNL, am fost votati de cetateni sub sigla USL, iar ruperea USL va insemna practic ca aceasta incredere care ne-a fost acordata e inselata", a spus Tariceanu, inainte de inceperea Delegatiei Permanente.

Acesta a sustinut ca in ultimele zile a discutat cu "numerosi colegi" care considera ca iesirea de la guvernare "nu e cea mai buna solutie".

"Par ca zarurile sa fie aruncate", a comentat Tariceanu, adaugand insa ca el spera ca "resursele refacerii USL nu sunt complet epuizate" si se va gandi in zilele urmatoare "ce ar putea fi facut" in acest sens.

"Sa nu ne grabim, sa luam o decizie inteleapta, nu una bazata pe nervi, pe lucruri care nu tin de dispute ideologice", a pledat fostul premier, adaugand ca, desi nu a fost la inceput "un entuziast sustinator al proiectului" USL, PNL ar trebui sa isi tina "cuvantul si onoarea" din moment ce s-a angajat alaturi de PSD in fata alegatorilor.