Presedintele Traian Basescu, aflat in vizita de stat in Israel, a fost primit de presedintele Statului Israel la resedinta oficiala a acestuia din Ierusalim, Shimon Peres numindu-l pe seful statului roman "prieten" si "capitan de nava". Basescu a subliniat in discursul sau ca Romania sustine initiativa secretarului american de stat John Kerry pentru un compromis intre Israel si Palestina, si a dat ca exemplu "compromisul franco-german", care a adus o pace durabila in Europa.

"Am venit intr-un moment important israelienii si palestinienii incearca gasirea unei formule de pace. Suntem sustinatori ai initiativei lui John Kerry si avem convingerea ca Israelul va face tot ce tine de el pentru a asigura regiunii pacea", a afirmat seful statului. "Nu este lucru mai important pentru un politician ca la un mom sa spuna poporului: Eu v-am adus pacea. Sigur, pacea nu se obtine usor. In Europa s-a obtinut greu, cu sacrificii uriase, si chiar cu sacrificii de suveranitate ale statelor europene. Marele compromis franco-german a asigurat pacea. Compromisul franco-german poate fi o lectie si pentru aceasta regiune".

Reamintim ca secretarul american de stat John Kerry s-a lansat intr-un efort sustinut de gasire a unei cai de comunicare si compromis intre pozitiile aparent ireconciliabile ale Israelului si Palestinei (citeste o analiza The Guardian). Principalele probleme intre cele doua parti sint: granitele, recunoasterea unui stat palestinian de catre Israel, statutul Ierusalimului drept capitala a ambelor state.

In context trebuie amintite si discutiile pe care Traian Basescu le-a avut in urma cu o saptamana cu emisarul american Victoria Nuland. Temele de discutie intre cei doi au ramas secrete, dar premierul Victor Ponta a declarat intr-o emisiune TV ca subiectul principal al vizitei emisarului american este "confidential" si despre care s-a discutat in ultima sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Seful statului a adresat un cuvant de multumire la Resedinta Prezidentiala "Beit Hanasi", pe agenda aflandu-se si semnarea in Cartea de Onoare si convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale.

"Langa locuinta mea din Bucuresti este un loc cu o gradina unde se poate servi masa in weekend si unde ma duc adesea pentru ca stiu ca sambata seara intalnesc grupuri de israelieni care viziteaza romania. Este pentru mine o mare placere sa trec o ora doua impreuna cu grupurile care ne viziteaza si impresionant este ca vin si copiii lor si constat ca stiu limba romana si stiu multe despre locurile in care s-au nascut", a mai spus seful statului roman in adresarea sa.

"Avem domenii de excelenta colaborare precum tehnica militara, colaboram excelent in lupta antiterorista, crima transfrontaliera", a spus el.

Seful statului a mentionat si cele peste 6200 de firme israeliene care au investit in Romania si clinicile medicale private deschise de cetateni israelieni, care asigura "cea mai buna asistenta medicala in sistemul privat".

"Cu siguranta discutiile pe care le vom avea astazi vor deschide noi orizonturi pentru cooperarea dintre Romania si Israel," a mai spus Traian Basescu.

Basescu a mai vorbit si despre antisemitism si a spus ca "in Romania nu exista un sentiment antisemit", dar "inca mai avem, sporadic, cate un politician, cate un om care are tentatia de a nu recunoaste Holocaustul".

"Si simt nevoia sa mai spun un lucru, ca urmare a ceea ce am vazut in presa israeliana. Asa este, inca mai avem, sporadic, cate un politician, cate un om care are tentatia de a nu recunoaste Holocaustul. Am vazut preluarile in presa israeliana ale declaratiilor unui politician care si-a cerut scuze si vreau sa va asigur ca in Romania nu exista un sentiment antisemit, ca inca avem oameni care nu stiu si nu au apucat sa invete la scoala istoria adevarata a tarii lor, dar Romania si-a asumat prin vointa predecesorului meu, presedintele Iliescu, decizia de a institui o comisie pentru cercetarea realitatilor Holocaustului, Romania a recunoscut Holocaustul si Romania incearca acum sa transfere generatiilor de astazi ceea ce nu li s-a spus in timpul comunismului, realitatea inceputului anilor 1940. In Romania exista un monument al Holocaustului in Bucuresti care este vizitat de foarte multi copii care vin din tara si viziteaza capitala. In Romania este o lege care pedepseste drastic discriminarea, in Romania nu exista institutie a statului care sa tolereze discriminarea sau nerecunoasterea realitatilor istorice ale inceputului anilor 1940", a spus Traian Basescu.

UPDATE Presedintele Shimon Peres a declarat in cadrul discursul sau ca il primeste pe presedintele Basescu cu inima deschisa.

"Va primesc aici cu toata inima, domnule presedinte si un prieten. Pentru mine este si mai important ca sunteti capitan de nava si de aceea antrenamentul de capitan, pentru presedinte, este foarte bun", a declarat Shimon Peres.

Contextul si programul vizitei lui Traian Basescu in Israel:

Tot luni, la ora 11.00, la sediul Guvernului, sunt programate scurte declaratii de presa ale presedintelui Romaniei si ale prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu, urmate de convorbiri ale celor doi oficiali, iar la ora 12.10, la Muntele Herzl, Cimitirul Eroilor Israelieni, va avea loc un ceremonia de depunere a unei coroane de flori la mormantul lui Theodor Herzl, noteaza Mediafax.

Presedintele Traian Basescu va vizita, la ora 12.20, Muzeul Memorial al Martirilor si Eroilor Holocaustului "Yad Vashem", urmand ca la ora 12.40 sa se desfasoare ceremonia de aprindere a "Flacarii Vesnice" si depunerea unei coroane de flori la Memorialul Martirilor.

Traian Basescu mai are trecuta in agenda vizitei de stat vizitarea Memorialului Copiilor si semnarea in Cartea de Onoare, precum si participarea la semnarea Declaratiei de cooperare intre Administratia Prezidentiala din Romania si Memorialul Martirilor si Eroilor Holocaustului "Yad Vashem" din Israel pentru combaterea discriminarii, intolerantei si antisemitismului.

Conform programului, la ora 13.45, ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Avigdor Lieberman, va oferi un dejun in onoarea presedintelui Romaniei, iar la ora ora 16.15, presedintele se va afla in Orasul Vechi, unde va vizita Biserica Sfantului Mormant si Zidului Plangerii.

De asemenea, la ora 19.00 va avea loc un dineu de stat oferit de presedintele Statului Israel, Shimon Peres, in onoarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, la resedinta prezidentiala "Beit Hanasi".

Marti, presedintele Traian Basescu are programate, la sediul Guvernului, convorbiri cu presedintele Knessetului Statului Israel, Yuli Edelstein, iar la ora 10.40, va avea loc vizitarea Asezamantului Bisericii Ortodoxe Romane la Locurile Sfinte.

Seful statului are programate, marti, si intalniri cu comunitatile de romani din zona.

Preseidntele Basescu va face de asemenea marti o vizita la Ramallah, urmand sa aiba o intrevedere cu presedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Presedintele Traian Basescu se afla, in perioada 19-21 aprilie, in vizite de stat in Israel si Teritoriile Palestiniene.

Inainte de plecarea in aceste vizite, presedintele Basescu a declarat ca obiectivele vizitei in Israel sunt legate, in primul rand, de colaborarea bilaterala. "Dupa cum stiti, avem o colaborare consistenta atat din punct de vedere comercial, dar si din punct de vedere al operatiunilor comune, fie ca vorbim de cooperare economica, fie ca vorbim de cooperare in domeniul militar sau cooperare stiintifica. De altfel, unul din obiectivele legate de cooperarea stiintifica este cu privire la transferul de tehnologie israeliana in domeniul medical si, in acelasi timp, la invitarea specialistilor israelieni sa participe la proiectul Laserului de la Magurele", a mentionat Basescu. In acelasi timp, seful statului a precizat ca se doreste extinderea cooperarii romano-israeliene in domeniul agriculturii si al industriei alimentare, cu invitarea investitorilor israelieni sa isi mareasca participarea in economia romaneasca in domeniul industriei alimentare.

"Un interes aparte il prezinta cooperarea in domeniul antiterorist - motiv pentru care si o delegatie a SRI (din care face parte directorul Serviciului, George Maior - n.r.) se va afla in delegatia mea -, cooperarea pentru neproliferarea armamentelor nucleare si cooperarea in domeniul criminalitatii transfrontaliere; nu in ultimul rand, cooperarea institutiilor romanesti in combaterea traficului de persoane si a traficului de droguri - sunt alte obiective in discutiile cu demnitarii si institutiile din Israel", a mai spus Basescu.

De asemenea, "un capitol aparte" este rezervat initiativei de pace a secretarului de stat John Kerry, a precizat seful statului.

"Si din acest punct de vedere va asigur ca Romania sustine fara rezerve initiativa de pace a secretarului de stat Kerry, implicarea SUA ca mediator intre Israel si Palestina si ajungerea la o solutie care sa satisfaca vechea noastra abordare in ceea ce priveste conflictul palestiniano-israelian, doua state in pace si securitate, sigur, avand in vedere ponderea lumii arabe, trebuie data o atentie deosebita securitatii Israelului", a precizat Traian Basescu.

"Atat in Israel, cat si la Ramallah, voi avea discutii cu demnitarii din ambele capitale, cu privire la situatia din regiune, unde constatam instabilitatea din Egipt, situatia de razboi civil din Siria, situatia instabila din Irak si, nu in ultimul rand, situatia din Liban. Practic, pe acest fond de instabilitate din jurul Israelului si a teritoriilor palestiniene, este clar ca initiativa de pace a secretarului de stat Kerry este o oportunitate in ceea ce priveste asigurarea pacii in regiune. O oportunitate care in opinia noastra nu trebuie ratata. Iar Romania este una din tarile care au sustinut consecvent necesitatea ajungerii la un acord israeliano-palestinian, in conditiile in care stim foarte bine cele cinci chei ale acestei solutii israeliano-palestiniene, stim si inflexibilitatea partilor pe anumite probleme si avem si puncte de vedere asupra concesiilor care trebuiesc facute. In orice caz, mesajul nostru principal din acest punct de vedere va fi legat de faptul ca oricand este mai bun un compromis de la abordarile traditionale ale celor doua parti care au facut ineficiente negocierile de pace pana acum, deci, este mai bun un compromis, decat sa nu ai siguranta si pace pentru propriii tai cetateni", a mai spus seful statului.