Presedintele Consiliului Judetean Cluj, liberalul Horia Uioreanu, i-a transmis joi o scrisoare premierului Victor Ponta prin care ii semnaleaza acestuia ca institutiile care ar trebui descentralizate sunt in aceste zile "vandalizate". Uioreanu se plange premierului ca "bunurile materiale ale acestora sunt transferate pe sest si extrem de rapid de la actualii administratori spre agentiile si institutiile care raman in subordinea ministerelor".

"Am trimis aceasta scrisoare deschisa care nu este un atac impotriva domnului Ponta, ci este o atentionare la ceea ce se intampla in teritoriu. Daca noi primarii si presedintii de CJ am acceptat politic ca aceasta descentralizare sa se efectueze nu intelegem de ce unele directii sau ministere din subordinea dumneavoastra incep sa faca transferul unor bunuri, automobile, calculatoare, etc spre directiile care raman in subordinea ministerelor.

Din punctul nostru de vedere parca cineva are interesul sa compromita actul de descentralizare cu care noi totii am fost de acord. Dau cazul de la Ministerul Mediului, unde s-a trimis o circulara prin care automobilele de la directia de mediu sa fie transferate la garda financiara, care ramane in subordinea ministerului. Este un semnal de alarma in sensul ca asemenea gest poate duce la compromiterea descentralizarii pe care noi ne-am dorit-o cu totii. Am un vis urat si sper sa nu se faca, in sensul sa nu ma trezesc la 1 ianuarie cu o cheie si fara sa gasesc o usa", a explicat Uioreanu, la Palatul Parlamentului.

Redam integral textul scrisorii:

Scrisoare deschisa adresata Primului Ministru al Guvernului Romaniei

Domnule Prim Ministru Victor Ponta!

Ma adresez domniei voastre in calitate de premier, pentru a va semnala unele aspecte deloc placute ale procesului de descentralizare. In urma cu o saptamana, la decizia politica a USL, v-ati asumat raspunderea pe Legea descentralizarii, asteptata de ani de zile si salutata de toti oamenii responsabili din tara. In acest demers ati fost sustinut pe deplin, indiferent de carcotelile unora sau altora, si de noi, presedintii de consilii judetene, chiar daca am avut unele nemultumiri legate de institutiile pe care urmeaza sa le preluam.

Din pacate, inainte de a intra in vigoare aceasta lege, a inceput un adevarat proces de devalizare a acelor structuri care vor trece la autoritatile judetene si locale. Bunurile materiale ale acestora sunt transferate pe sest si extrem de rapid de la actualii administratori spre agentiile si institutiile care raman in subordinea ministerelor. Astfel, autoturismele din patrimoniul Agentiilor Judetene de Protectie a Mediului au fost transferate, printr-o simpla semnatura, spre Garda de mediu, structura care ramane la ministerul de resort. Probabil ca mai sunt situatii similare, eu fac referire la cele care mi-au fost deja aduse la cunostinta.

Daca asa se procedeaza, si mai este ceva timp pana legea va intra in vigoare, sa ne asteptam ca in zilele urmatoare sa fie transferate calculatoarele, intreaga tehnica IT si mobilierul? Exista, oare, persoane care au interesul ca institutiile descentralizate sa nu mai poata functiona astfel ca oponentii politici sa poata spune ca acest proces este un esec si ca autoritatile judetene si locale nu sunt capabile sa gestioneze si coordoneze serviciile si institutiile care trec in subordinea lor? Indraznesc sa sper ca nimeni din USL, fie el membru al Guvernului sau simplu membru de partid, nu-si doreste asa ceva!

Ca urmare, va rog, domnule Prim Ministru, sa dispuneti revocarea dispozitiilor existente si care prevad devalizarea acelor structuri pe care urmeaza sa le preluam si sa interziceti emiterea unor ordine guvernamentale similare. Sunt convins ca va doriti, cel putin la fel de mult ca si noi, presedintii de consilii judetene, ca acest prim pas in descentralizare sa fie unul de succes, iar administratia locala din Romania sa functioneze eficient. Nu este corect sa transferati institutii fara patrimoniu si sa ne obligati sa cheltuim bugetele judetelor si municipiilor pentru achizitionare de autoturisme, tehnica IT sau mobilier pentru a asigura functionalitatea noilor subordonate.

Cu speranta ca solicitarea mea va avea rezultatul scontat, raman al Dumneavoastra,

Cu respect,

Horea Dorin Uioreanu

Presedintele Consiliului Judetean Cluj

Vicepresedinte al UNCJR