Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambata, de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), la Targu Mures, ca institutiile justitiei din Romania sunt folosite ca "politie politica" pentru a transmite mesajul ungurilor ca nu trebuie sa revendice drepturi depline, informeaza Agerpres. El a precizat ulterior ca nu doreste sa acuze justitia in ansamblul ei si ca afirmatiile facute de el privind politia politica din prezent la adresa unor lideri ai maghiarilor nu reprezinta un atac la adresa justitiei, ci doar o constatare.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

"Tot prin institutiile justitiei se incearca sa ni se transmita mesajul ca un ungur nu trebuie sa traiasca cu drepturi depline, ca poate face puscarie. Tot o aratare a muschilor e ca politia politica urmareste reprezentantii maghiarilor. Nu cred ca pentru albumul de fotografii (...) Primarul din Targu Mures elimina in afara orasului actiunile unguresti, pentru el ungurul bun e ungurul tacut, care nu tine la identitatea lui si nu vrea nimic", a spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a subliniat ca din ce in ce mai des se constata ca pastrarea drepturilor dobandite e la fel de grea ca obtinerea lor, iar "perversitatea politica este acolo unde stau aparatorii legilor" si ca exemple elocvente sunt subiectele Colegiul Miko Imre si steagul secuiesc.

El a sustinut ca daca drepturile obtinute de maghiari nu s-ar revoca, UDMR nu ar trebui sa se teama, insa permanent se inventeaza ceva nou si se incearca reorganizari care pot insemna o schimbare de situatie intr-o directie nedorita.

La finalul sedintei Consiliului Reprezentantilor Teritoriali de la Targu Mures, liderul UDMR a precizat ca nu doreste sa acuze justitia in ansamblul ei si ca afirmatiile facute de el privind politia politica din prezent la adresa unor lideri ai maghiarilor nu reprezinta un atac la adresa justitiei, ci doar o constatare.

"In ceea ce priveste justitia: sunt cateva decizii, unele definitive, altele nu, care pun sub semnul intrebarii prin tot ce am facut in 22 de ani in politica. Vorbesc de retrocedari, bunurile confiscate de comunisti, vorbesc de drepturile lingvistice, de folosirea simbolurilor comunitatii. Din acest punct de vedere, nu cred ca suntem pe un drum bun si eu nu am acuzat si nu acuz justitia in ansamblul ei, ca nu se poate si nu ar fi corect. Dar cateva decizii nu acopera adevarul, nu acopera nici legea in spiritul sau in litera ei, ci pur si simplu ramane semnul intrebarii daca au fost sau sunt decizii corecte sau nu. La asta m-am referit si acest lucru trebuie spus. Nu e un atac la adresa justitiei, doar o constatare", a afirmat Kelemen Hunor.

De asemenea, liderul UDMR a aratat ca politica nu trebuie sa fie ca o "sala de asteptare, in care UDMR sa astepte fara sa deranjeze pe nimeni, fiindca la un moment va veni si vremea cand UDMR va fi chemata la guvernare". El a adaugat ca formatiunea sa trebuie sa se "imprieteneasca" din nou cu instrumentele democratice ale politicii de opozitie, fara a se preface ca folosirea acestor instrumente ar insemna schimbarea de directie in politica UDMR.

"Trebuie sa ne imprietenim din nou cu metodele democratice ale opozitiei politice, nu trebuie sa ne prefacem ca folosirea acestor instrumente ar insemna o alta directie in politica noastra. Politica sa fie o sala de asteptare, in care doar sa stam? Ne-am confruntat cu provocari grele in ultimii ani si nimic nu spune ca situatia se va schimba. Nu e tragedie sa fii in opozitie. Daca drepturile nu s-ar revoca, n-ar trebui sa ne temem", a aratat Kelemen Hunor.

El a mai afirmat ca desi de un an si jumatate UDMR se afla in opozitie si nu poate influenta deciziile unui guvern sustinut de o coalitie de 70% in Parlament, isi va indeplini mai departe rolul de opozitie constructiva, iar din aceasta pozitie a reusit impunerea unor amendamente in Legea descentralizarii.