​DOCUMENT UPDATE Raportul final al Comisiei pentru Rosia Montana respinge proiectul Guvernului si recomanda o noua lege-cadru pentru exploatarile aurifere

de L. Pirvu     HotNews.ro
Luni, 11 noiembrie 2013, 17:59 Actualitate | Politic

 documente
Raportul privind Rosia Montana care propunea respingerea proiectului de lege initiat de guvern a primit aviz favorabil, cu 17 voturi pentru si doua abtineri. In acest raport, parlamentarii propun descretizarea licentei de exploatare prin care se poate afla cine a facut presiuni pentru a transfera licenta cu titlu gratuit de Minvest Deva, detinatorul de drept, catre Compania Rosia Montana.

De asemenea, Comisia anunta ca va sesiza DNA-ul si Parchetul pentru a investiga posibilele incalcari ale legislatiei,
facand referire la transferarea licentei de la Minvest catre Golden Corporation. 

Totodata, parlamentarii recomanda crearea unei noi legi - cadru pentru exploatarile aurifere.


In sedinta USL, social-democratii si liberalii au cazut de acord sa dea raport de respingere si sa initeze o noua lege care sa creeze baza legala pentru exploatarea de la Rosia Montana.
 
Concluziile Raportului Comisiei Rosia Montana:

 • Comisia considera ca Proiectul de lege supus examinarii nu acopera in mod satisfacator toate cerintele complexe privind cadrul desfasurarii activitatii de exploatare a resurselor minerale in Romania si, in consecinta, propune respingerea acestuia.
 • Avand in vedere carentele legislatiei actuale, care nu tine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier in discutie, Comisia recomanda completarea cadrului legislativ cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia considera necesara stabilirea unor conditii de parteneriat corect intre actionarul majoritar si compania de stat romaneasca, cu respectarea normelor comunitare obligatorii si a principiilor dezvoltarii durabile a zonelor in care va fi realizat proiectul.
 • Comisia apreciaza modificarile conditiilor Acordului initial (licenta) propuse de Guvernul Romaniei, considerand ca acestea reprezinta o imbunatatire reala fata de licenta in vigoare si pot aduce beneficii economice pentru statul roman.
 • Comisia propune, prin prezentul raport, o serie de actiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care sa sprijine pozitia de negociere a statului roman si in alte proiecte de asemenea anvergura.
 • Comisia apreciaza ca este necesara analizarea unor scenarii alternative de stabilire a redeventelor si a participatiei statului in cazul exploatarilor miniere, avand in vedere exemplul altor state.
 • Comisia atrage atentia asupra unor posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul derularii proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana. De aceea, Comisia va inainta prezentul raport autoritatilor competente cu scopul asigurarii legalitatii integrale a proiectului Rosia Montana si investigarii, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale.
 • Comisia considera ca este nevoie de un cadru legislativ cat mai larg care sa fie supus dezbaterii parlamentare, referitor la proiectele miniere auro-argentifere, care sa permita dezvoltarea industriei miniere in Romania si atragerea de investitori.
 • Comisia recomanda desecretizarea licentei si a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai putin a hartilor si a documentelor referitoare la zacamant).
 • Comisia solicita ministerelor de resort si institutiilor implicate in evaluarea proiectului de la Rosia Montana analizarea tuturor aspectelor semnalate in urma audierilor desfasurate in cadrul Comisiei si cuprinse in prezentul raport si demararea procedurilor in consecinta.
Raportul adoptat de Comisie urmeaza procedura legislativa uzuala fiind trimis la Senat pentru a fi dezbatut si adoptat de catre plen. Dupa ce raportul va fi adoptat de Senat va merge la Camera Deputatilor unde va urm aceiasi procedura, Camera fiind si forul decizional in acest caz.

Comsia speciala Rosia Montana va fii desfiintata insa PSD cu sprijinul PNL doreste sa creeze o noua lege cadru in baza careia Guvernul sa poata emite o ordonanta pentru exploatarea de la Rosia Montana. De altfel, finalizarea raportului a fost intarziata datorita neintelegerilor PSD-PNL pe aceasta tema.

Citeste si:


Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


7167 vizualizari

 • +10 (18 voturi)    
  pai, daca tot zic de "transparenta"... (Luni, 11 noiembrie 2013, 18:25)

  Codruta N [utilizator]

  ... atunci sa precizeze CLAR, NUMELE acelor persoane care au reprezentat si reprezinta "statul roman" in AG ale RMGC... si modul in care au votat acestia, pentru cheltuielile NESIMTITE cu publicitatea, salariile unora care NU aveau ce face pe acolo (dat fiind ca compania NU opera!!) samd...! >:

  Adica vreau sa vad PERSOANELE, cu NUMELE lor!! NU vreo functie ayurea, gen "director tehnic MinVest" sau alte povesti!!
  • +8 (14 voturi)    
   Nu este clar ca Rosia Montana a fost respinsa (Luni, 11 noiembrie 2013, 18:50)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   Proiectul Rosia Montana a fost respins de o comisie parlamentara si cu asta ce?! Ce putere are acea comisie? Daca proiectul era invalidat de plenul parlamentului respingerea era cit de cit credibila. Pe de alta parte vad ca Ponta zice ca Rosia Montana se va face totusi in baza unei alte legi!

   Deci aceasta respingere este asa de ochii lumii, decizia comisiei in cauza neavind nici o valoare legala.
   • +10 (10 voturi)    
    Respingerea e doar exercitiu de imagine (Marţi, 12 noiembrie 2013, 3:47)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    - exista legea minelor deci nu mai e nevoie de nicio alta lege "cadru" si nici de comisii si comitete de partid

    - USL incearca sa traga de timp, nu vor sa spuna nici da pt ca pierd voturi dar nici nu pt ca pierd finantarea de la americanii care au actiuni la RMGC

    - singurul lucru care lipseste inainte ca acest proiect minier sa inceapa e AVIZUL DE MEDIU pe car il poate da ministrul mediului
  • +5 (9 voturi)    
   Exploatare aur interzisa pe 50 ani de Parlament! (Luni, 11 noiembrie 2013, 19:10)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   Doar o lege votata de plenul camerelor reunite ale parlamentului si promulgata de presedintele tarii, lege care sa interzica cu desavirsire exploatarea aurului de la Rosia Montana pe 50 ani, da credibilitate respingerii afacerii oneroase RMGC.

   Nu putem avea incredere in votul unei comisii parlamentare (vot consultativ, nerecunoscut de Constitutie). Oricind, pe tacute, o alta comisie poate decide ca aurul sa se poata totusi exploata daca RMGC isi schimba numele, de exemplu.

   Trebuie sa fim siguri ca in urmatorii 50 ani nu va mai aparea un nou RMGC sau cine stie ce alta escrocherie.
   • +1 (3 voturi)    
    nu chiar... (Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:10)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Nu toate exploatarile sunt "rele" - exista si exploatari in subteran.
    Sa interzica exploatarea in cariera si prelucrarea prin cianurare totala - in rest, sa se aplice legislatia (de mediu, a muncii, a patrimoniului samd.).
    Si sa interzica iazurile de decantare "de vale" - n-au decat, tovarashii mineri, sa-si puna gunoaiele in cap! Sau sa isi readuca deseurile in subteran, umpland cu slamul chiar golurile create de ei!
 • +15 (21 voturi)    
  rezultat (Luni, 11 noiembrie 2013, 18:29)

  fartonicul [utilizator]

  si va fi inchis proiectul sau va mai fi nevoie de inca 1 luna pt a trage de timp, pt a redacta legislatia? intre timp va rog sa explicati jandarmeriei care zice ca sunt blocate trotuarele desi manifestantii stau lipiti de gard.
 • +11 (21 voturi)    
  de mentionat (Luni, 11 noiembrie 2013, 18:34)

  fartonicul [utilizator]

  utilajele RMGC sunt in plina actiune la Rosia.
  • +4 (4 voturi)    
   adica ce fac? (Marţi, 12 noiembrie 2013, 11:06)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui fartonicul

   Nu au aviz sa inceapa lucrari - ce fac utilajele alea?
 • +9 (19 voturi)    
  dulce-amar.... (Luni, 11 noiembrie 2013, 18:39)

  luci30 [utilizator]

  o batalie cistigata,intr-un razboi pe care trebuie sa-l continuam,pt. noi si copii nostri....
  • -1 (11 voturi)    
   intrebare pt viitor (Luni, 11 noiembrie 2013, 21:42)

   AlinaElena1 [anonim] i-a raspuns lui luci30

   Preferi sa le lasi copiilor tai o tara poluata si saraca si Rmgc sa se duca sa investeasca intr-o alta tara, mai deschisa investitiilor?
   • +6 (12 voturi)    
    poluare? (Luni, 11 noiembrie 2013, 23:55)

    fartonicul [utilizator] i-a raspuns lui AlinaElena1

    din commu tau se vede ca nu ai un IQ prea mare. RMGC crezi ca nu va lasa o tara poluata in urma?
    • 0 (0 voturi)    
     ecologizarea deja inceputa (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 0:06)

     sonnia [utilizator] i-a raspuns lui fartonicul

     Eu ma plimb mult prin tara si vad acum o tara foarte poluata, iar la Rosia Montana, in scurta mea vizita acolo acum cateva luni, am vazut o statie pilot de epurare a apei care elimina poluarea istorica de la Rosia Montana
 • +14 (20 voturi)    
  jmecherie ordinara (Luni, 11 noiembrie 2013, 18:40)

  Razvan_M [utilizator]

  Jnapanii astia temporizeaza cautand un moment de neatentie al opiniei publice. Concomitent, fortele de represiune ale jandarmeriei provoaca manifestantii, deocamdata prin violente punctuale. Lupta inca nu s-a terminat.
  Doar Uniti putem sa Salvam Rosia Montana!
  • +5 (9 voturi)    
   De tot râsul! (Marţi, 12 noiembrie 2013, 0:03)

   marchi [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   Cu alte cuvinte, ne prefacem că schimbăm legea, o coafăm, o parfumăm, îi punem și o pălărie nouă, o rebotezăm... eventual mai facem o comisie, care să constate că cealaltă comisie n-a constatat ce trebuia să constate... Și uite-așa, tragem de timp, și tragem din greu (deh, muncă grea, neicușorule!) până pe la Crăciun...
 • +1 (17 voturi)    
  niste incompetenti! (Luni, 11 noiembrie 2013, 18:41)

  Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator]

  Cat ne-a costat acest proiect? Cati bani s-au pierdut din cauza asta? Guvern plin de incompetenti! Nu sunt in stare sa faca un proiect cap-coada calumea.
  • -5 (15 voturi)    
   pierdem miliarde de nepierdut (Luni, 11 noiembrie 2013, 23:02)

   andinny [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

   putem pierde miliarde bune, locuri de munca si ecologizare, bani de care Romania chiar nu se poate lipsi. Adica Rmgc vrea sa aduca bani in tara si noua nu ne pasa?
 • +7 (11 voturi)    
  De comparat! (Luni, 11 noiembrie 2013, 22:44)

  marchi [utilizator]

  1. Domnul Adrian Constantin Cucu a susţinut: „[…] din punctul meu de vedere, de-abia de acum încolo începe adevărata democraţie în România […] pentru că acum au ieşit oameni în stradă, se exprimă şi protestează. […] Este inadmisibil să se dea o lege care să încalce alte legi, inclusiv legea fundamentală a statului român, Constituţia, în speţă”. A continuat prin a arăta că „societatea civilă a dovedit că are capacitatea, calificarea, energia şi voinţa necesară pentru a susţine o dezvoltare alternativă a Roşiei Montane, că se pot crea şi alte căi de dezvoltare a zonei, nu prin minerit sau prin cianură. Spre exemplu, în turism. Un lucru foarte important de menţionat este că Gabriel Resources nu are o asigurare a proiectului minier”. Din punctul său de vedere, cea mai bună soluţie este „retragerea definitivă a acestui proiect, pentru că este abuziv, imoral şi ilegal […]” şi doreşte includerea Roşiei Montane în patrimoniul internaţional UNESCO”.

  2. Dragoș Tănase: „media locurilor de muncă este undeva la 3 600 – directe şi indirecte – pe perioada de viaţă a proiectului.”
  (De ce mințiți, domnule Dragoș Tănase? Vă contrazic chiar documentele RMGC!)

  3. Domnul Marincea explică că „teoriile conform cărora cianurile libere sunt fotodegradabile sunt aplicabile, dar nu în această situaţie, deoarece este vorba despre o masă de 260 milioane de tone care se comportă ca un burete şi care conține, pe lângă cianuri, telurocianuri şi sulfocianuri. Compania nu a luat în considerare faptul că, în cazul unei veri secetoase, oxidarea sulfocianurilor va duce la o descompunere hazardoasă a unei mase mari şi la emisii masive de acid cianhidric care ar afecta puternic mediul.
  Domnul Marincea a afirmat că avizul favorabil dat de către fostul director al Institutului Geologic Român, în decembrie 2011, este “un fals grosolan şi o situaţie penală” pentru care Parchetul s-a autosesizat.”

  p.s. Foarte interesant documentul, credeți-mă!
  • 0 (0 voturi)    
   Rosia Montana (Duminică, 22 decembrie 2013, 0:48)

   Hadrian85 [utilizator] i-a raspuns lui marchi

   si pe care dintre afirmatii le considertati dvs. pertinente sau care dintre ele reflecta cel mai curat adevarul ?
 • -1 (3 voturi)    
  Sova -priceputu-n legi si-a facut datoria !ha,ha (Marţi, 12 noiembrie 2013, 3:33)

  andreesanu [utilizator]

  Si ca urmare a marii reusite in ministerul de povesti
  abramburesti ,pe viitor se v-a ocupa numai de : GOGOBERIDE,TIRIBONFLAXURI,GULGUTIERE ca orce hahalera care se respecta.
 • +3 (5 voturi)    
  Ajunge,opriţi_vă. (Marţi, 12 noiembrie 2013, 8:18)

  grimis [utilizator]

  Procurorii militari şi parchetele să_şi facă datoria până la capăt,cu jurământul de onoare.Se ştiu bine actele de corupţie ,si de unde au pornit.Se cunosc şi făptaşii tocmai din1997, 2001,până în ziua de azi.La Realitatea TV.s_a difuzat o parte din aceste fapte de corupţie.Sunt dosare cu praf pe ele şi nesoluţionate.Românii adevăraţi şi patrioţi nu se vor lăsa intimidaţi şi nu vor ceda în faţa acestor cotropitori.VĂ AJUNGE ,OPRIŢI_VĂ .
  • +1 (1 vot)    
   adevarat (Marţi, 12 noiembrie 2013, 21:19)

   TRABI [utilizator] i-a raspuns lui grimis

   Asa este , in asa fel sa punem problema si sa nu mai comentam ce a spus ponta si basescu .
   Asteptam forta tineretului la orice magarie a politicienilor .
 • -2 (8 voturi)    
  Da mineritului (Marţi, 12 noiembrie 2013, 10:00)

  Alin Croitoru [utilizator]

  Intradevar comisia nu are putere legislativa dar cu siguranta legea va fi respinsa in parlament.Este insa nevoie de crearea unei legi cadru care sa apere interesele statului in ceea ce priveste revigorarea mineritului care este mai mult decat necesara.Aberatile alea de genu sa dam afar RMGC si sa pedepsim pe nu stiu cine nu au nici o treaba cu realitatea.Dupa cum spunea si Darius Valcov acele fapte probabil s-au prescris....Nu va mai imbatati cu apa rece ecoanarhistilor
 • -3 (5 voturi)    
  Pro investitii! (Marţi, 12 noiembrie 2013, 10:55)

  Maria_12 [utilizator]

  Daca proiectul de lege e prost, foarte bine ca nu l-au aprobat, sa faca altul mai bun. Dar blocarea investitiilor si gonirea investitorilor din Romania o sa ne bage pe toti intr-un ***at mai mare decat le trece prin cap domnilor corporatisti care devin ecologisti dupa ora 17 si in weekend.
  Foarte bine. Sa faca Parlamentul o lege mai buna, mai avantajoasa pentru statul roman, sa supravegheze institutiile statului si societatea civila respectarea legilor si a proiectelor, ca asta e treaba lor, pentru asta sunt platiti. Dar sa o faca. Sa ne punem toti la masa, sa discutam, sa gasim solutii. Dar sa atragem investitorii.
  Fratilor, o sa murim de foame. Nu vedeti ca toti pleaca si pe aia care nu pleaca ii gonim noi, de destepti ce suntem?
 • +1 (1 vot)    
  inselatorie ieftina (Marţi, 12 noiembrie 2013, 21:06)

  TRABI [utilizator]

  Tocmai pentru ca a existat posibilitatea de a interveni populatia in oprirea instrainarii aurului nostru , a condus la inselatoria care vi se va prezenta chipurile ca fiind o noua lege corecta
  Nu va lasati inselati - nu exista inca in parlamentul tarii cineva care sa vrea constient binele Romaniei.
  Pai nu sunt in guvern oameni care sa stie a negocia o afacere profitabila pentru ei dar mai ales pentru tara - aceasta se vede din locul pe care-l ocupa Romania d.p.d.v. economico-financiar si social in Europa
  Tarile dezvoltate economic si serioase in astfel de afaceri cu resursele subterane au participatie intotdeauna mai mare de 51% fata de partener iar redeventele sunt net avantajoase pe termen lung .
  Chiar nu observati ce comportament au toti politicienii si ce probleme discuta public care dau tenta de impotenta si de lipsa a maturitatii ?
  La noi in media expun/vorbesc si ne dau indicatii : becali / nastase ( puscariasi ) , fenechiu ( puscariabil ) , iliescu ( a aplicat politica de tinere in intuneric a populatiei si de vanzare a tarii ) , ponta ( plagiator ) , basescu ( care o face pe salvatorul tarii de cate ori i se pare lui ca ne-a mai inselat o data - crede ca am uitat cu ce s-a ocupat si ce a mai vandut si el din tara ) , antonescu ( un ametit care se trezeste vorbind si chiar nu-si da seama ce a spus ) si altii --->
  -- pai cine suntem noi oare ?
  Toate adunaturile astea chiar nu se pricep la nimic , ei stiu doar sa vanda tara , forta de munca ,sa exporte femeile noastre ca prostituate sau la a sterge la fund ur pe bosorogii di alte tari in timp ce copii lor sunt dati uitarii , la a reindexa taxele cand vad ca nu mai au ce fura , piele a dracului pe ei sa nu dea salariile pe care le merita cei care muncesc cu adevarat , la a face o mascarada din scoala Romaneasca .....................> trageti concluziile ----vai de noi daca nu ne trezim !
 • 0 (0 voturi)    
  Rosia M (Duminică, 24 noiembrie 2013, 21:01)

  OnetValeriu [anonim]

  Rosia Montana va trebuii sa invinga in cele din urma, este imposibil ca cineva din comuna sa traiasca din alceva inafara de minerit. Hai minerul, hai proiectul RMGC!
 • 0 (0 voturi)    
  Rosia Montana (Luni, 25 noiembrie 2013, 17:14)

  OnetValeriu [anonim]

  Anul trecut, nivelul investiţiilor a fost cel mai scăzut din ultimii 5 ani. Asta ne arată că ţara noastră are nevoie urgentă de investitori. Mineritul este o soluţie pentru dezvoltarea României și este șansa noastră la un loc de muncă!
 • 0 (0 voturi)    
  Beneficii (Luni, 25 noiembrie 2013, 17:16)

  OnetValeriu [anonim]

  La finalul proiectului minier, veniturile totale sunt estimate la 9,8 miliarde de dolari. După plățile efectuate către furnizorii externi, 78% dintre beneficiile economice vor rămâne în România, adică echivalentul a 5,3 miliarde de dolari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă