Purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea, ii solicita premierului Victor Ponta sa dea dovada de corectitudine atunci cand face referiri care implica prevederi ale Constitutiei Romaniei si il atentioneaza sa inceteze orice fel de actiuni, inclusiv legislative, impotriva presei audiovizuale. Bogdan Oprea a precizat ca astfel de actiuni sunt de natura sa aduca prejudicii majore, nu numai presei autohtone, dar si credibilitatii statului de drept. Comentariile Presedintiei vizeaza declaratiile premierului Victor Ponta din deschiderea sedintei de Guvern de miercuri privitor la Ordonanta de Urgenta privind Insolventa.

Oprea arata ca, in sedinta de Guvern de miercuri, Ponta "si-a dat masura capacitatii de a minti si de a dezinforma si a incapacitatii de a respecta Constitutia Romaniei", precizand ca "in expozeul politicianist cu care ne-a obisnuit la inceputul fiecarei sedinte de Guvern", seful Executivului a afirmat ca "a ajuns presedintele sa moara de grija presei dupa ce era marele dusman al presei si al mogulilor".

Reprezentantul Preseditiei arata ca presedintele Traian Basescu "s-a aflat deseori si, foarte probabil, se va mai afla in dispute publice cu proprietarii trusturilor media si, uneori, chiar cu jurnalisti, actualmente, vezi cazurile Ghita si Voiculescu, dar niciodata nu a dispus si nu a luat vreo masura care sa duca la ingradirea libertatii presei".

Totodata Oprea i-a reamintit premierului ca OUG privind Insolventa incalca Articolul 1 din Constitutia Romaniei, dupa cum reiese si din sesizarea inaintata de Avocatul poporului Curtii Constitutionale.

  • Declaratia purtatorului de cuvant al presedintelui Romaniei

Purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, domnul Bogdan Oprea, face urmatoarea declaratie de presa:

"Si in sedinta de Guvern de astazi, domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta si-a dat masura capacitatii de a minti si de a dezinforma si a incapacitatii de a respecta Constitutia Romaniei. In expozeul politicianist cu care ne-a obisnuit la inceputul fiecarei sedinte de Guvern, domnul prim-ministru a afirmat ca 'a ajuns presedintele sa moara de grija presei dupa ce era marele dusman al presei si al mogulilor'. Pentru o corecta informare a publicului, trebuie sa-i reamintim domnului prim-ministru cateva lucruri. Domnul presedinte Traian Basescu s-a aflat deseori si, foarte probabil, se va mai afla in dispute publice cu proprietarii trusturilor media si, uneori, chiar cu jurnalisti, actualmente, vezi cazurile Ghita si Voiculescu, dar niciodata nu a dispus si nu a luat vreo masura care sa duca la ingradirea libertatii presei. Ii reamintim, de asemenea, domnului prim-ministru ca, asa cum reiese si din sesizarea de astazi a Avocatului Poporului, Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa incalca prevederile Constitutiei Romaniei de la Articolul 1 aliniatul (5) care spune ca 'respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie', dar si ale Articolului 15 aliniatul (2), potrivit caruia 'legea dispune numai pentru viitor'. Aceeasi ordonanta de urgenta a Guvernului contravine, totodata, si Articolului 16 aliniatul (1) potrivit caruia 'cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari'. Il rugam pe domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta sa dea dovada de corectitudine atunci cand face referiri care implica prevederi ale Constitutiei Romaniei si, in acelasi timp, il atentionam sa stopeze orice fel de actiuni, inclusiv legislative, impotriva presei audiovizuale. Continuarea acestui mod de actiune este de natura sa aduca prejudicii majore, nu numai presei autohtone, dar si credibilitatii statului de drept din Romania."

Premierul Victor Ponta a inceput sedinta Guvernului de miercuri cu o serie de atacuri la adresa presedintelui Traian Basescu. "Avem o sedinta care sper sa se termine pana la 18.30 cand iese presedintele sa ne certe. Circul este asigurat la 18.30 in fiecare zi", au fost primele cuvinte ale premierului, dupa care a continuat cu noi atacuri si ironii. "Prefer sa tin cu partenerii europeni sau americani, nu cu tot felul de dictatori. (...)Pana la urma, supararile presedintelui ca nu il primeste nimeni in strainatate nu ne privesc. Probabil, toata lumea stie ca a fost demis anul trecut si de aceea nu vrea sa il primeasca nimeni", a mai spus Ponta.

Si Codul Insolventei a fost un prilej pentru premier sa aminteasca de presedinte. " A ajuns presedintele sa moara de grija presei dupa ce era marele dusman al presei si al mogulilor. Cred ca intrarea intr-o dezbatere legala este foarte buna si Avocatul Poporului a cerut Curtii Constitutionale sa se pronunte daca este constitutional sau nu ca, pana la urma, toti sa platim taxe sau daca este constitutional ca doar unii sa plateasca taxe si unii nu. Si cred ca decizia Curtii Constitutionale va da un mesaj foarte clar in ce masura in Romania suntem impartiti doar intre cei care respecta legea si cei care nu o respecta. Nu intre cei care platesc taxe si sunt luati de fraieri si cei care nu platesc taxele si cred ca sunt mai destept", a spus Ponta.