Regionalizarea si descentralizarea ar ajuta Romania sa se desprinda de comunism, iar cei ce nu doresc o descentralizare reala "probabil ca sunt nostalgici si nu doresc sa se rupa de comunism, care exista inca" in tara noastra, a declarat miercuri vicepremierul Liviu Dragnea, la o zi dupa ce numarul doi in PNL, Klaus Iohannis, afirmase ca "regionalizarea nu se va petrece nici anul acesta, nici anul viitor".

"Regionalizarea si descentralizarea sigur ca deranjeaza foarte multa lume, dar ar reforma complet sistemul si ne-ar ajuta sa ne desprindem de comunism. Cei care nu doresc descentralizare reala probabil ca sunt nostalgici si nu doresc sa se rupa de comunism, care inca exista in Romania", a spus Liviu Dragnea, la Palatul Parlamentului, raspunzand intrebarilor ziaristilor.

Dragnea, vicepremier si numarul doi in PSD, a reafirmat ca "2013 e poate singura fereastra de oportunitate pe care o are tara asta sa adopta cele doua acte foarte importante", exprimandu-si totodata nemultumirea ca nu s-a ajuns inca la o reuniune a conducerii USL, desi pe un ton mai temperat decat o facuse in urma cu o saptamana.

In ceea ce priveste proiectul de act normativ numit de presa "marea descentralizare", Liviu Dragnea a precizat ca acesta a fost trimis liberalilor, iar PSD asteapta acum un raspuns. Intrebat pana cand asteapta acest raspuns, acesta a raspuns: "Pana primim...".

Pe de alta parte, vicepremierul a precizat ca nu este vorba de un "proiect de act normativ transmis de mine pe circuit de avizare", ci o serie de propuneri transmise autoritatilor locale spre consultare.

"Nu e un proiect finalizat, sigur ca sunt deschis la orice discutie, important e sa facem descentralizarea care sa schimbe acest sistem", a notat acesta.

Intrebat cum comenteaza nemultumirile exprimate de ministrul de Interne Radu Stroe legate de trecerea politiei, inclusiv a celei rutiere, in subordinea autoritatilor locale, Dragnea a precizat ca este vorba de propuneri ale primarilor: "Ca vor trece la primarii de orase si municipii e important, dar nu e un casus belli".

Intrebat concret cum comenteaza afirmatia lui Klaus Iohannis, vicepremierul a replicat: "Eu nu sunt atat de vizionar ca dl Klaus si nici atat de hotarat".

El s-a pronuntat insa pentru accelerarea procesului de regionalizare, explicand ca de zece ani se vorbeste de descentralizare. "Au trecut zece ani de zile si mai avem un pic si incepem", a comentat el, ironic.

In ceea ce priveste ritmul de implementare al procesului, Dragnea a precizat ca proiectul este prevazut in programul de guvernare al USL: "Discutam din 2011 de regionalizare, e in programul USL. Nu stiu la Sibiu ce inseamna timp scurt si timp lung, noi in sud suntem un pic mai agitati".

Ziaristii l-au intrebat daca se poate vorbi in aceste conditii de ruperea USL. "Eu sper sa nu. Am avut o serie intreaga de proiecte majore cu care am mers in fata romanilor si care ne-au crezut si ne-au si votat (...) Nu ne-am casatorit sa vorbim acum de divort (...) Suntem colegi intr-un proiect politic major si functionam in continuare", a raspuns el.

"Oricum (nerealizarea celor doua proiecte) nu e un motiv de bucurie si nu e un motiv care sa ne dea garantia ca putem avea foarte multa incredere unii in altii", a adaugat el, precizand ca isi alege cu grija cuvintele.