Liberalii vor mai intai dezbatere publica pe proiectul descentralizarii, propus de Liviu Dragnea. Primul liberal care s-a declarat impotriva a fost ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe care a anuntat, marti ca nu sustine proiectul Legii descentralizarii pentru ca ar urma sa afecteze inclusiv Internele. Vicepremierul Dragnea a declarat, marti, ca a trimisproiectul de lege privind descentralizareacatre primari pentru a vedea propunerile incluse, el aratand ca ulterior va avea o intrevedere cu edilii pentru a da o forma finala actului normativ si ca sustine fara rezerve prevederile acestuia. UPDATE: Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis a declarat ca proiectul de lege nu ar trebui sa fie promovat prin ordonanta de urgenta. " Va rog sa nu va asteptati sa se finalizeze prea curand cu un consens politic", a spus Iohannis.

Radu Stroe / Liviu DragneaFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres, Ministerul Dezvoltarii Regionale

Vezi aici ce propune proiectul de descentralizare.

Ministerul Administratiei si Internelor informeaza, intr-un comunicat transmis marti presei, ca proiectul ordonantei de urgenta privind descentralizarea unor institutii, printre care si din componenta MAI, nu a fost transmis ministerului lui Stroe, in conditiile in care, in situatia unei asemenea initiative legislative, MAI ar trebui sa fie co-initiator.

MAI atrage atentia ca descentraizarea se poate face doar in urma unor consultari cu toate ministerele, institutiile publice, organismele abilitate si partenerii sociali, ori descentralizarea unor componente ale Politiei Romane ar putea genera efecte inclusiv asupra sigurantei cetateanului. In conditiile date, "MAI nu poate sustine o astfel de viziune asupra descentralizarii, neasumata de altfel nici de catre Guvernul Romaniei."

Ministrul Radu Stroe a aratat marti ca sistemul de politie nu poate fi decuplat si pus pe mai multe centre de comanda pentru ca si-ar pierde eficienta. "Tot sistemul trebuie sa participe. Fiind decuplat de la comanda unica si fiind pus la opt comenzi nu mai e eficient", sustine ministrul

"Ia imaginativa-si si dumneavoastra, Romania e o tara saracuta si nu poate avea 789 centre de comanda pentru situatii de urgenta", a afirmat Stroe.

"Agentii si tot sistemul nostru lucreaza pe niste reguli care au in vedere si problematici care tin de securitatea nationala, in colaborare cu alte structuri ale statului. Cat avem, 200-300 de orase? Ce facem daca impartim politia in 200-300 de orase?", a subliniat reprezentantul ministrul.

  • Comunicat de presa MAI

Precizari MAI referitoare la proiectul de act normativ privind descentralizarea unor institutii

Avand in vedere aparitia in mass-media a unor informatii referitoare la initierea unui proiect de act normativ privind descentralizarea unor institutii, inclusiv din componenta Ministerului Afacerilor Interne, Directia Informare si Relatii Publice a MAI face urmatoarele precizari:

Proiectul de ordonanta de urgenta la care se face referire nu a fost transmis Ministerului Afacerilor Interne, cu atat mai mult cu cat, in situatia unei asemenea initiative legislative, MAI ar trebui sa fie co-initiator.

MAI apreciaza ca ideea descentralizarii se poate materializa numai in urma unor consultari cu toate ministerele, institutiile publice, organismele abilitate si partenerii sociali, respectiv organizatiile profesionale sau sindicale.

Referitor la aceasta tema, in ceea ce priveste descentralizarea unor componente ale Politiei Romane, conducerea MAI considera ca orice initiativa de acest tip trebuie sa aiba in vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra sigurantei cetateanului.

In aceste conditii, MAI nu poate sustine o astfel de viziune asupra descentralizarii, neasumata de altfel nici de catre Guvernul Romaniei.

Klaus Iohannis: Regionalizarea nu se va petrece nici in anul acesta, nici in anul urmator

  • Klaus Iohannis:  Am vazut propunerea legislativa nu mi-a fost inaintata pe linie de partid dar am primit-o pe linie de Asociaia Municipiilor din Romania unde a fost trimisa spre consultare. Noi primarii si in general politicienii locali de mult  spunem ca este necesara o descentarlizare mult mai extinsa (....) insa, in detaliu pot sa spun ca este o tematica atat de vasta inca in niciun caz nu se poate aborda dupa pararea mea prin procedura de ordonanta de urgenta, cum nu se poate aborda prin simpla initiere de la un minister (...)  Imi imaginez ca va dura foarte mult si va avea nevoie de foarte multe runde de negocieri si cu adminsitratorii in functie, cu ministrii, primarii si presedintii de Consilii Judetene dar, va avea avea nevoie si de o faza, care o evaluez destul de lunga, de negociere politica in cadrul USL. Dupa aceea evident va putea intra in dezbatere in Parlament (...) Va rog sa nu va asteptati sa se finalizeze prea curand cu un consens politic.
  • "Nu avem un punct de vedere comun, sunt pareri diferite la multe capitole si nu am considerat ca in aceasta faza este obligatoriu sa fortam ajungerea la o concluzie doar ca sa avem una. Dupa parerea noastra, regionalizarea nu se va petrece nici in anul acesta, nici in anul urmator. Si atunci nu suntem in niciun caz sub presiunea timpului si decat sa venim cu o concluzie preliminara care nu ne reprezinta, mai bine venim cu o concluzie finala care este bine gandita si care necesita un pic mai mult timp de dezbatere si de gandire", a afirmat liderul PNL, citat de Mediafax.

Si presedintiele PNL, Crin Antonescu considera ca este nevoie de dezbatere in Parlament a proiectului initiat de Liviu Dragnea. "1 ianuarie 2014 pentru a avea in vigoare aceasta lege, este o data greu de realizat daca vorbim despre proiect de lege, daca vorbim despre ordonante, sigur ordonantele se pot da multe in fiecare zi ceea ce nu este cazul. (...) Au fost discutii pe descentralizare dar insuficiente", a spus Antonescu.

  • Dragnea: Sustin fara rezerve proiectul Legii descentralizarii. Initiativa legislativa, in dezbatere cu primarii

La randul sau, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marti, ca a trimis proiectul de lege privind descentralizarea catre primari pentru a vedea propunerile incluse, el aratand ca ulterior va avea o intrevedere cu edilii pentru a da o forma finala actului normativ si ca sustine fara rezerve prevederile acestuia, informeaza Mediafax.

"Nu a fost o circulara pe care am trimis-o eu in teritoriu. Sunt cateva luni de cand impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale, primari de comune, orase municipii si presedinti de CJ lucram impreuna la un pachet de legi, printre care si Legea descentralizarii", a spus Dragnea.

El a precizat ca a colectat la Ministeul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice toate solicitarile primarilor si le-a dat forma unui proiect de lege, pentru ca erau solicitari legate de principii.

"Le-am pus (propunerile, n.r.) intr-o forma de proiect de lege si le-am transmis-o lor, deci nu am dat drumul in eter sau nu am trimis-o asa prin tara cu curierul. Le-am dat-o lor (primarilor, n.r.), punctual, la cele patru asociatii, sa se uite pe forma finala, sa se uite si la ce au propus ceilalti, urmand ca dupa ce se uita la ea sa mai faca eventual si alte adaugiri si sa avem o intalnire in care sa dam o forma finala, dupa care sa incepem sa discutam politic in USL si, cand finalizam acest proces, sa i-o prezint primului-ministru", a spus Dragnea.

  • Guvernul pregateste "marea descentralizare" prin Ordonanta de Urgenta. Ministerele cedeaza sefilor de Consilii Judetene si primarilor politia si alte deconcentrate, plus Metroul si porturile dunarene. Banii de servicii sociale vin tot de la Guvern

Guvernul va ceda Consiliilor Judetene si primariilor politia rutiera si de ordine publica din teritoriu, alte servicii deconcentrate ale ministerelor, precum si companii de la Ministerul Transporturilor, cum sunt Metrorex Bucuresti si porturile dunarene. Executivul central va da mai departe si banii pentru serviciile sociale, insa tot primarii ii vor imparti in teritoriu. Propunerea legislativa, sub forma unui proiect de ordonanta de urgenta, a fost initiata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si trimisa catre primarii si CJ-uri pentru consultare, dupa cum au declarat pentru HotNews.ro reprezentanti ai administratiei locale. Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a declarat luni ca nu cunoaste acest proiect.

Masurile sunt cuprinse intr-un proiect de ordonanta de urgenta "privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale", initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Astfel, 11 domenii principale de activitate ale Guvernului vor fi cedate catre administratia locala: amenajarea teritoriului si urbanismului, sanatate, educatie, tineret si sport, transporturi si infrastructura, intreprinderilor mici si mijlocii, turism, ocuparii fortei de munca, culturii, agriculturii, protectiei mediului si silviculturii. Pana la definitivarea descentralizarii, personalul transferat la nivel local este platit mai departe de ministere.