Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, sambata, la Sighetu Marmatiei, ca daca vicepremierul Liviu Dragnea va dori sa discute de indata Legea electorala o va face pentru "domnia sa", desi sunt probleme mult mai urgente, precum Rosia Montana sau Codul Silvic. Liderul PNL a declarat, intr-o conferinta de presa, ca exista alte probleme mai importante si urgente decat modificarea legii electorale, precum Rosia Montana sau Codul Silvic, dar ca poate avea o discutie pe aceasta tema cu Liviu Dragnea, "din respect si colegialitate".

"Mie imi par mai urgente alte chestiuni, dar nu am nicio problema sa introducem pe lista de prioritati si acest lucru. Romania nu are o urgenta acum asa cum are Rosia Montana, Codul Silvic, cum are construirea bugetului pentru 2014, cum are alegerea intre investitiile importante care se pot face. Imi par lucruri mai urgente decat legile dupa care se vor desfasura alegerile in 2016. Dar cu toata prietenia si colegialitatea, ca si ctitor, fondator al USL, daca domnul Dragnea vrea sa discutam de indata legea electorala, o voi face pentru domnia sa", a afirmat Crin Antonescu, citat de Mediafax.

Intrebat daca a fost deranjat de reactia lui Dragnea, care spunea ca este necesara o discutie cu PNL cat mai curand pentru ca lucrurile sa fie transate daca se merge mai departe cu USL, Crin Antonescu a afirmat ca este obisnuit cu "lucruri mult mai dure". "Chiar nu aveau de ce sa ma deranjeze. Am fost usor ingrijorat, pentru ca este un om la care tin, de starea sa de iritare, pentru ca este un om in general calm si asta m-a surprins un pic, dar nu au fost declaratii care sa ne atace, sa ne jigneasca, in niciun caz. Sunt obisnuit cu lucruri mult mai dure din partea vietii, in general", a mai spus liderul PNL.

Parlamentarii PNL - 63 de senatori si deputati - propun, intr-o initiativa de modificare a legii pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, revenirea la sistemul de vot in doua tururi pentru primari si la alegerea sefului Consiliului Judetean in mod indirect, de catre consilieri.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, ca PSD nu sustine initiativa PNL de modificare a legii administratiei locale si considera ca trebuie o discutie cu PNL cat mai curand pentru ca lucrurile sa fie transate cat mai rapid, daca se merge mai departe cu "acest USL".

"Poate sa fie o initiativa, noi nu o sustinem in niciun fel. O sa discutam in Parlament, din moment ce nu s-a discutat in USL cand s-a depus, discutam in Parlament si transam in Parlament. Nu putem continua asa, aceasta tara nu poate fi guvernata in acest mod. Un grup de parlamentari depune un proiect de modificare a unei legi importante. (...) Aceste lucruri trebuie transate foarte rapid. Suntem in stare sa mergem mai departe cu acest USL si sa urmarim obiectivele stabilite politic in programul USL pe care le-am prezentat in 2011, pentru programul de guvernare asumat de noi cu buna credinta, bine, daca nu putem, trebuie sa hotaram, sa nu pacalim populatia", a afirmat Dragnea.

El a spus ca lucrurile trebuie lamurite "intr-o discutie foarte calma", care sa aiba loc cat mai curand. Liviu Dragnea a aratat ca este vorba despre onoare si nu mai vrea sa participe la o mare minciuna. Ulterior, presedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat, la Satu Mare, ca subscrie la ideea liderului PSD Liviu Dragnea ca sunt destule lucruri de clarificat in interiorul USL pentru a putea merge mai departe. El a mentionat ca subiectul legat de legile electorale nu este cuprins in programul de guvernare, dar a existat o intelegere la nivelul USL pentru o discutie "despre pachetul de legi electorale".

Presedintele PNL a afirmat ca, de regula, initiativele majore trebuie discutate in conducerea partidului, motiv pentru care subiectul initiativei propuse de parlamentarii PNL a fost ridicat in sedinta BPN de saptamana trecuta. Antonescu a mai spus ca sunt trei acte politice majore care au facut si fac efecte "neplacute" si in cazul carora nu a existat consultare la nivelul USL, precizand ca nu vrea sa le nominalizeze public, ci ii va transmite vicepremierului Liviu Dragnea personal.