Ramona Manescu: Daca exploatarea cu cianuri ar fi dus la dezastre ecologice, nordul Europei era un dezastru
"Eu ca europarlamentar am sustinut acest proiect. De ce? Pentru ca exploatarea cu cianuri nu este o chestiune noua. In Finlanda se face aceasta exploatare cu cianuri si nu putem sa spunem ca Finlanda are o politica de mediu de neglijat, si niciuna din tarile nordice nu au politici de mediu de neglijat, chiar sunt promotori ai politicilor de mediu in Uniunea Europeana. Nu putem spune ca exploatarea cu cianuri chiar duce la dezastre ecologice, pentru ca daca ar fi dus la dezastre ecologice, am fi vazut toata zona de nord a Europei intr-un dezastru. Si nu este cazul. In plus, exista tehnologii care intr-adevar sa nu pericliteze mediul sau oamenii prin exploatare", a declarat ministrul Transporturilor pentru agentia Mediafax.
Ea a adaugat ca si in Finlanda, intamplator sau nu, tot o companie canadiana exploateaza.
"Nu vad de ce in Romania nu se poate exploata, in Finlanda se poate exploata, si nu numai in Finlanda. Sunt multe discutii, sigur ca dezbaterea publica este foarte buna, nu trebuie in niciun caz sa dam totul gratis, si aici sunt de acord cu cresterea redeventelor. Este absolut normal, trebuie sa ne vedem interesul, sa ne aparam interesul, sa ne aparam bogatiile si resursele pe care le avem, dar in acelasi timp trebuie sa fim pragmatici si sa gandim economic si pe termen lung", a mai spus ministrul Transporturilor.
Compania Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.
La Rosia Montana (judetul Alba) se afla cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Investitia Rosia Montana este blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Probabil ca nu ar fi chiar atat de multi oameni impotriva proiectului daca ar exista garantia ca se respecta regulile. Insa, ca multe alte chestii Made in Romania, acest proiect pute urat de tot si nici macar nu a inceput exploatarea efectiva. Ce credeti ca o sa urmeze dupa ce incepe? Lapte si miere, nu? La fel ca toate celelalte proiecte mari din Romania.
"Europarlamentarul arată că în Finlanda există 52 de exploatări miniere de aur, aşa cum a spus şi Ponta, însă cianuri se folosesc doar în câteva. Ea mai arată că o companie canadiană numită Agnico-Eagle, care operează mina de aur din Kittila, Laponia, este cea mai puternică susţinătoare a exploatării aurului prin metoda cianurării şi că, deşi susţine că nu există niciun risc pentru mediu, în apa deversată de mină s-au înregistrat niveluri de cianură care depăşesc limita legală.
"Pentru români, ar putea să fie relevant să ştie că minele finlandeze nu sunt amplasate în zone dens populate. De exemplu, în Kittila sunt mai mulţi kilometri pătraţi decât oameni, densitatea populaţiei din Kittila fiind de 0,78 persoane pe kilometrul pătrat", mai scrie europarlamentarul finlandez."
Ca idee, exploatarea de la Baia Mare folosea ~100 de tone de cianura pe an (10% din cantitatea folosita in toate minele europene).
Rosia Montana va folosi 13,000 de tone pe an (de 13 ori mai mult decat toate minele active din Europa si de 130 de ori mai mult decat la Baia Mare.
Acum, daca te gandesti ca primi afectati vor fi cei 5-6000 de locuitori ai Abrudului, doi kilometri in aval, parca-ti vine sa o strangi de gat pe Ramona.
Madam !!!! Nu fii nesatula ca scoatem chitantele si facturile pe piata si o sa fie prapad ... Ca va ia mama naibiii de borfasi!
Semnat: Chef PR Gold Corp.
Concret exploatarea la care faceti referire in Canada e in permafrost, adica un fel de mlastina inghetata permanent. baietii au obtinut din exploatare(datorita specificitatii zacamantului) un compus cu arsenic si s-au gandit sa il bage in permafrostull inghetat. Din cauza activitatilor in zona asta a inceput sa cedeze si au aparut scurgeri din camerele de depozitare.
Planul de ecologizare al intregii foste mine inclusiv de re-inghetare a acelor camere de depozitare va costa cam 400 mil dolari si nicidecum 1,5 miliarde pe an.
mai cititi si voi ca Google e mare
Din putinele mele lecturi pe subiect, de cand Guvernul canadian isi bate capul cu problema (ceva peste 10 ani), estimarile costurilor de remediere (mai corect ar fi “de tinere sub control a poluarii”) au evoluat pe traseul 350mln –> 430mln –> 488 mln –> 500mln –> 640 mln –> 750mln –> 903mln (martie 2012). Si asta inca dinainte de-a se apuca propriu-zis de treaba.
Dinamica asta a costurilor pare sa fi pus autoritatile canadiene pe ganduri, in sensul ca bugetul federal planificat pentru astfel de operatiuni – 3.5 mld pentru 15 ani – s-ar putea lesne dovedi cu totul insuficient, in conditiile in care doar Giant Mine si o alta mina, Faro, Yukon, ar inghiti aproape jumatate din total."
http://www.contributors.ro/dezbatere/rosia-montana-ce-e-de-facut/, mai sunt niste linkuri serioase pe-acolo.
P.S. Excludem persoanele care au inteles acest comentariu si cele care din motive obiective nu au putut pleca din tara.
Aaaaaaa... e prietena lui ponta. Are o parere "dezinteresata". Hahaha
Oricum, declaratia e din gama '' daca baba ar avea un ...oi ar fi ministru de razboi''
Insistarea doar pe cianuri e in favoarea rmgc pt ca vin cu expertize si vor dovedi ca le pot controla iar guvernul asta asteapta.
Pai Doamna Ministru, exploatarea cu cianuri a dus la dezastre ecologice in Romania.
DA, in Romania!
"Accidentul minier din 2000 de la Baia Mare a constat într-o scurgere de cianură produsa lângă Baia Mare. Accidentul s-a produs la societatea Aurul S.A., un joint-venture al companiei australiene Esmeralda Exploration și al guvernului român. Cianura deversată a afectat râurile Săsar, Lăpuș, Someș, Tisa și Dunăre înainte de a ajunge la Marea Neagră."
Este drept ca s-a sustinut ca "evenimentul" a fost unul atat de improbabil ca, prin Legile Probabilitatilor, amendate prin Hotarare de Guvern/OUG putem sustine ca nici nu s-a produs.....
Asa ca mai bine discutam de nordul Europei in loc sa vorbim despre ce s-a petrecut "la nord de noi insine"! Hai tu, ce mai sunt 100 de tone de cianuri in ziua de azi!
NU sa scoata legi dedicate, prin care sa permita unei firme de TZEPARI, sa incalce legi ale tzarii si Directive europene!!
Cat muncesc oamenii astia.
-aurul este sterpelit de o firma de apartament cu actionari miliardari. practic ne este furat mai mult aur decat ne-a furat rusia!!!!
-situsurile arheologice si natura din jur sunt distruse complet prin evaporarea a patru munti, astfel ca zona va fi complet neproductiva economic dupa 20 de ani
-la noi se foloseste o cantitate de 13 ori mai mare de cianuri decat in TOATA EUROPA. in nordul europei sunt baltoace cu cianuri in comparatie cu oceanul de aici
-nordul europei a luat si el teapa!!! pentru ca intretinerea lacurilor cu cianuri este foarte scumpa si va dura sute de ani. prin urmare, va consuma banii echivalenti acelui aur. asta nimeni nu spune. la noi, va fi u cernobal pe care vesnic (exact) o sa-l intretinem pe bani multi
-modul in care s-au semnat si cedat drepturile acestui rmgc sunt frauduloase. cerem anchetarea ultimilor 20 de ani (nu din ultimii 25)
Concluzia: problema principala este ca suntem tratati ca o colonie africana cucoana!!!
Maneasco nu-ti vezi lungul nasului si vorbesti despre ce n-ai habar,te vagi in seama ca si Nicolaescu si Vosganian.