Ministrul Transporturilor Ramona Manescu (PNL) sustine proiectul Rosia Montana in forma propusa de Guvern si precizeaza ca a fost in favoarea investitiei si ca europarlamentar, apreciind ca exploatarea cu cianuri nu duce la dezastre ecologice, iar decizia pe acest subiect trebuie sa fie pragmatica.

"Eu ca europarlamentar am sustinut acest proiect. De ce? Pentru ca exploatarea cu cianuri nu este o chestiune noua. In Finlanda se face aceasta exploatare cu cianuri si nu putem sa spunem ca Finlanda are o politica de mediu de neglijat, si niciuna din tarile nordice nu au politici de mediu de neglijat, chiar sunt promotori ai politicilor de mediu in Uniunea Europeana. Nu putem spune ca exploatarea cu cianuri chiar duce la dezastre ecologice, pentru ca daca ar fi dus la dezastre ecologice, am fi vazut toata zona de nord a Europei intr-un dezastru. Si nu este cazul. In plus, exista tehnologii care intr-adevar sa nu pericliteze mediul sau oamenii prin exploatare", a declarat ministrul Transporturilor pentru agentia Mediafax.

Ea a adaugat ca si in Finlanda, intamplator sau nu, tot o companie canadiana exploateaza.

"Nu vad de ce in Romania nu se poate exploata, in Finlanda se poate exploata, si nu numai in Finlanda. Sunt multe discutii, sigur ca dezbaterea publica este foarte buna, nu trebuie in niciun caz sa dam totul gratis, si aici sunt de acord cu cresterea redeventelor. Este absolut normal, trebuie sa ne vedem interesul, sa ne aparam interesul, sa ne aparam bogatiile si resursele pe care le avem, dar in acelasi timp trebuie sa fim pragmatici si sa gandim economic si pe termen lung", a mai spus ministrul Transporturilor.

Compania Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

La Rosia Montana (judetul Alba) se afla cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana este blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului.