Comisia parlamentara pentru Rosia Montana a audiat, joi seara aproximativ 10 protestatari din Piata Universitatii si reprezentanti ai ONG-urilor. In cadrul dezbaterilor, protestatarii au spus ca singura revendicare a Pietii Universitatii este retragerea proiectului Rosia Montana."Nu ma astept la compasiune din partea dvs. Ne sfidati zi de zi, rabdarea are o limita.(...)Singura revendicare a Pietii pentru care am venit aici este anularea proiectului de lege si interzicerea mineritului pe baza de cianuri", le-a spus parlamentarilor protestatarul Octavian Georgescu.

Lista participantiilor la audieriFoto: Hotnews

Presedintele Comsiei, Darius Valcov a anuntat in debutul sedintei ca fiecare invitat are la dipsozitie cinci minute pentru a-si spune opinia si i-a asigurat pe protestatari ca rolul comisiei este acela de a asculta toate parerile privind proiectul Rosia Montana. "Noi nu suntem nici de-o parte, nici de cealalta, suntem comisie parlamentara, ascultam cele doua parti si, in final, trebuie sa luam o decizie. Sa nu considerati din start ca avem o decizie luata, o gandire intr-un sens sau celalalt, de aceea sunteti invitati aici. Cei care s-au inscris pentru audieri dupa 25 septembrie vor veni la o alta intalnire", a declarat Valcov.

Totodata, presedintele comisiei i-a anuntat pe participantii la sedinta ca parlamentarii nu le pot raspunde la intrebari ci sunt acolo "sa le asculte punctele de vedere". "Noi trebuie s apunem intrebari, Noi nu suntem nici de-o parte nici de celalata, suntem Comisia Parlamentului care asculta cele doua tabere si in final trebuie sa luam o decizie. Dvs puteti sa ne puneti intrebari, dar nu putem sa va oferim raspunsuri",i-a informat Vlaciv pe invitati.

Vezi cum s-au derulat audierile in comisia parlamentara:

Liviu Georgescu, inginer:

  • Nu exista argumente pro proiect, doar daca suntem platiti putem afirma acest lucru. Vreau sa stiu pe ce sume s-au transferat resursele tarii, petrolul, aurul, padurile. Nu, ca acuma sunt secrete. Cum adica sunt secrete? Argumente de mediu ... cianura nu se duce niciodata. Sunt minciuni. Toate firmele astea sunt conduse de oameni, care nu vreau sa spun cum sunt fiindca dupa aceea spuneti despre mine ca sunt rasist. Aurul nu este o resursa ca oricare alta, ci reprezinta o valoare. Banii sunt simple hartii, daca nu ai aur. Locuri de munca ... iarasi o ipocrizie. Sunt niste filmulete pe Youtube, ca de unde altundeva sa stiu... ca presa... iti dau numai ce vor ei sa-ti dea. Deci despre ce vorbim? Stiti vorba asta, ca e la moda...

Florin Iordache, deputat PSD:

  • Parerea mea este ca in momentul in care contestati ar trebui sa cunoasteti mai bine proiectul. (...) Va plac migdalele? Ati mancat migdale? Vreau sa va spun ca intr-un sambure de migdala este o concentratie de trei ori mai mare decat va fi in apa care va rezulta de acolo   

Deputatul PNL Mircea Dolha l-a intrebat pe invitat daca a fost la Rosia Montana.

Liviu Georgescu:

  • Am fost prin anul 2007, cand a inceput scandalul. Dup-aia... am si eu treburi, nu pot sa stau ...

Vochitoiu Haralambie, deputat PPDD:

  • Faptul ca nu se pricepe la comunicare, intr-adevar nu trebuie sa blamam sau sa zambim. Vreau sa clarific un lucru aici: Ati fost platiti sa iesiti in strada? Intrebarea mea este pentru toti din Piata Universitatii, ca sa lamurim odata pentru totdeauna, ati fost platiti de cineva sa iesiti in strada? Da sau Nu". 

Replica invitatiilor: un "Nu" general. O voce din sala :"Eu astept propuneri"

Lucian Florin Potra, antrepenor:

  • Ni se propune un proiect care are niste date fara sa aiba la baza un business plan. Noi cand facem o afacere, orice investitor din Romania si de peste tot, stie ca trebuie sa aiba la dispozitie un business plan. Noi si nici dumneavoastra nu am avut la dispozitie asa ceva. Avem niste cifre frumoase, care nu au un calcul in spate. Cum puteti semna un contract inainte sa aveti sursele de finantare?
  • Garantiile banesti pentru mediu am inteles ca vor fi de 25 de milioane de dolari. Ganditi-va ca la un RCA, daca te plimbi cu masina, ai o asigurare de 2 milioane de euro. Nu este posibil ca la un proiect de asemenea anvergura sa ai doar 25 de milioane, in eventualitatea in care se intampla un accident ecologic. V-as propune sa solicitati o asigurare de la o companie de renume, pentru ca asa ne asigura si pe noi ca intr-adevar se vor respecta garantiile de mediu. O companie de renume nu da niciodata o asigurare, daca nu a verificat toate elementele

Stefan Vianu, profesor la Arhitectura, departamentul de Istorie, Teorie si Conservarea Patrimoniului:

  • Exista la ora actuala zeci de argumente ale specialistilor, toate sunt contra. Asa-zisele argumente pro pe proiect sunt date de propaganda RMGC. Nu am vazut nici un om de stiinta care sa fi dat argumente pro. Daca acest proiect ar fi adoptat, Doamne fereste, este obligatia celor care-l adopta sa ne ofere argumentele specialistilor pro, care sa fie raspunsurile la toate argumentele care s-au dat
  • In campania din 2012 a USL, unul din obiective era respingerea proiectului Rosia Montana, cu evaluarea pe trei zone: respectul pentru mediu, protejarea interesului national si combaterea coruptiei politice. Argumentele contra proiectului RMGC erau anul trecut convingatoare, speram ca vor fi considerate la fel si acum

Octavian Georgescu, protestatar, inginer software

  • Nu ma astept la compasiune din partea dvs. Ne sfidati zi de zi, rabdarea are o limita. Am venit pentu a va arata un profil de protestatar pentru ca au fost facute niste filmari ca noi am fi cumparati cu bani sau bere, veniti din pub-uri si ne place sa batem cu peturile bulevardele Bucurestiului si poate suntem cumva si sub infulenta unor substante. Exista in Piata o opinie "Nu va prezentati la comisie ca este o capcana". Nu trebuie sa focalizati acolo unde este o spartura ca sa atacati acolo. Luati-va dupa principii. Singura revendicare a Pietii pentru care am venit aici si vreau sa o precizez este anularea proiectului de lege si interzicerea mineritului pe baza de cianuri. 
  • De ce spun asta? Ca sa n-aveti loc de intors. Nu vrem demisii, sau discutam despre gaze de sist - asta va spun din moment ce se creeaza mai multe subiecte, important pentru noi este sa se rezolve problema asta. Trebuie sa se intample ceva. Nu este meseria noastra sa stam pe strada, o facem cu foarte mare greutate si multe eforturi. Nu va puteti bate joc de noi chiar in felul asta. Rabdarea are o limita. Asta e referitor la hipsteri injectati. 
  • In Piata s-a facut un atelier de argumente impotriva legii cinaurilor, asa ii zicem noi. Pe aceasta cale as vrea sa va aduc aminte de stiinta. Stiinta nu este ceva care se face in dezbateri parlamnetare in talk-show-uri..... Trebuie sa respectati anumite valori, cred ca in meseria dvs trebuie sa va informati minimal, sa va informati si sa fiti atenti de unde va informati. Academia a dat un  studiu foarte clar, geologii la fel. Trebuiesa luati atitudine Proiectul trebuie sa fie respins, asta e singura revendicare, nu mai vrem sa se creeze alte diversiuni.

Darius Valcov, deputat PSD

  • Noi am creat aceasta comisiei pentru dezbateri si dialog. 

Octavian Georgescu:

  • Incercati sa fiti politicosi. Si eu am fost politicos dar cand ne-ati intrebat de bani... mi se pare o intrebare impertinenta.(...)
  • Nu numai ca profitul statului roman este incredibil de mic in raport cu resursele dar practic se rad niste munti. Cine stie ce este in muntii aia, ce istorie de 2000 de ani? Este cea mai veche galerie aurifera. Are un mare atu de a intra in patrimoniul UNESCO,sunt galerii de 200 de ani care au intrat in UNESCO. Nu mai spun de tablitele romane. Stiti dreptul roman, crestinismul si stiinta greaca au facut Europa, sunt valori universale, iarasi un atu pentru UNESCO. Exploatati prin turism, oferiti solutii de dezvoltare durabila. (...) Dupa dinamitarea acestor munti nu va mai ramane piatra pe piatra. Cand se vorbeste despre restaurari sunt utopii complete. Stim bine ca acolo vor lucra mai mult masini decat oameni, ca nu darama oamenii muntii. Asta dupa niste precedente in Romania: Certez cu 95 de oameni morti si Baia Mare cu  sute de tone de peste infestati ajunsi in Dunare. Nu mai putem fi asa naivi dupa precedentele astea. Ni se da exemplu Finlanda, acolo iarna dureaza opt luni, Canada este o tara in care temperatura ajuta la fixarea acestei cianuri. In Apuseni temperatura ajunge si la 30 de grade, este o chestie pe care o stie oricine. Stim ca in Romania nu se fac toate respectand legea, in conditiile astea noi creeam cel mai mare bazin de cianuri intr-o vale cu calitati geologice care nu o recomanda pentru asa ceva. Sfideaza bunul-simt. Nu intru in detalii cu 15 mlg, se vede din avion ca proiectul este catastrofal.  

Sergiu Nistor, presedinte ICOMOS:

  • ICOMOS este o organizatie internationala care are un numar de 10 000 de mMebrii, in Romania sigur suntem mai putini. Numarul nostru este mai mare decat cel al specialistilor pe are ii are ministrul Daniel Barbu la minister dupa cum domnia sa a spus. Ministerul are in Directia de Patrimoniu doi arheologi, doi arhitecti, un inginer si un pensionar reincadrat si un stagiar. Eu am mai multi specialisti atestati in departamentul pe care il conduc la Universitatea Arhitectura Ioan Mincu. Documentarul pe care l-am pregatit impreuna cu specialistii pe care ii conduc si ICOMOS International si Romania considera ca nu se pot concilia exploatarea si pastrarea vestigiile. Intalmplator sau nu exista o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care constata urmatoarele, citez: Instanta de fond a retinut ca exploatarea uni parti a masivului Carnic este incompatibila cu obligatia de protejare a galeriilor romane descoperite in zona". 
  • Intorcandu-ne la regimul de protectie, prin legea legea 5/2000 de aprobare a planului de amenajare a planului teritorial, sectiunea zone protejate, ca in localitate avem doua valori de patrimoniu de interes national, monumente istorice de valoare exceptionala  definite ca Centru Istoric si Galeriile Romane. Prin urmare suntem in fata unor valori recunoscute prin lege ca fiind de importanta  nationala si chiar exceptionala.(...)  Noi spunem de cativa ani de zile ca discutam despre un sit de inalta semnificatie europeana si chiar mondiala pentru ca ilustram prin galeriile romane un numar important de proceduri, pentru ca tablitele cerate sunt o sursa inestimabila de documentare a dreptului roman, pentru ca peisajul minier reprezinta o farama din peisajul preindustrial al unei Europe a care nu mai exista. Semnificatia universala a sitului a fost recunoscuta de mai multe organizatii stiintifice. 

Eduard Sorin Pantilimon:

  • Vreau sa ridic problema muzeului Aurului de la Brad. Daca tot ati fost in aceea zona sper ca v-ati oprit si la Muzeul de Brad si sa vedeti ca acolo au fost cateva obiecte care au fost scoase de Rosia Montana afara sa fie prelucrate de mana umana. Sunt niste exponate si daca se va trece la exploatare prin dinamita si excavare cred ca vor mai fi astfel de exponate care vor fi distruse. As vrea sa-mi spuneti de ce nu se vorbeste despre acest muzeu, daca puteti dvs sa vorbiti despre el, pentru ca exista un embargo total pe acest muzeu, sunt doar 3 muzee in lume.

Radu Pantelica, dezvoltator software:

  • Am participat la manifestatiile din Piata Universitatii in fiecare duminica si as vrea sa va spun ca strada, pozitia strazii este ca proiectul de la Rosia Montana sa fie retras. Indiferent de ce argumente pro sau contra, vointa pietei este sa fie retras. Strada nu a fost politica, nu a strigat nici macar Jos Guvernul, a strigat numai "Uniti salvam Rosia Montana" si ca "Presa a fost cumparata si minte" si, ca urmare, majoritatea tarii este dezinformata.  Cei care am reusit sa ne coordonam suntem totusi putini, daca presa ar fi dat adevarul, am fi fost mult mai multi. 

    ___________

"Pentru audieri s-au inscris pe site-ul comisiei persoane fizice care vor sa-si expuna parerea in proiectul Rosia Montana. Nu pot sa va dau numele dar ii veti afla in debutul sedintei . Nu au fost identificati lideri ai Pietei Universitatii si am ales sa dam posibilitatea tuturor care vor sa-si exprime punctul de vedere", a explicat pentru Hotnews.ro presedintele Comisiei, Darius Valcov.

Potrivit unui comunicat oficial al Comisiei, au fot invitati la audieri reprezentantii ONG-urilor Fundatia Culturala 'Rosia Montana'; Ordinul Arhitectilor din Romania; Asociatia Aurarilor Alburnus Maior; Asociatia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu; Asociatia Salvati Bucurestiul; Asociatia 'Arhitectura. Restaurare. Arheologie'; Centrul de Resurse Juridice, Cluj.

Presedintele comisiei a declarat pentru Hotnews.ro ca, din cei invitati la audieri, doar reprezentantii ICOMOS au acceptat, restul refuzand invitatia din diverse motive.

Repezentantii asociatiei Alburnus Maior au emis un comunicat de presa prin care precizeaza activitatea Comisieie parlamentare privind Rosi Montana este inutila si facuta cu scop propagandistic. "Campania Salvati Rosia Montana nu va participa la lucrarile acestei comisii refuzand sa legitimeze convorbiri inutile si nelegitime pe marginea unui proiect de lege vadit anticonstitutional si fata de care opozitia publica din Romania este fara precedent", se arata in comunicatul de presa.