Europarlamentarul PDL Monica Macovei recomanda Republicii Moldova sa atace la Organizatia Mondiala a Comertului decizia Rusiei de a impune un embargo asupra importurilor sale de vin si sa solicite despagubiri, precizand ca va solicita Comisiei Europene sa sprijine acest demers.

Reactia sa vine dupa ce Servciul sanitar rus "Rospotrebnadzor" a anuntat embargo la vinurile moldovenesti, acuzand prezenta in acest produs a unui "continut sporit de dibutilftalat, substanta nociva care afecteaza in special rinichii si ficatul".

In opinia Monicai Macovei, acest embargo este ilegal, in conditiile in care Rusia, membra a Organizatiei Mondiale a Comertului din 2012 a luat aceasta decizie "fara a se cere informatii de la autoritatile din Republica Moldova si fara a se solicita inspectii la producatorii moldoveni din partea inspectorilor sanitari rusi".

Fostul ministru al Justitiei afirma, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca "embargoul impus de Federatia Rusa pe importurile de vin este o incercare urata de destabilizare a parcursului european al Republicii Moldova", in conditiile in care interdictia vine cu doua luni inainte de parafarea Acordului de Asociere dintre Moldova si Uniunea Europeana.

"Aceasta provocare arata ca Federatia Rusa nu ii respecta pe cetatenii Republicii Moldova si vrea sa le interzica prosperitatea pe care le-o ofera piata Uniunii Europene", considera Monica Macovei, care adauga ca "serviciul Sanitar rusesc este ridicat la rang de 'minister de razboi' pentru a pedepsi tarile din 'vecinatatea apropiata' care nu raspund ordinelor Federatiei Ruse".

"Sa nu uitam ca bunastarea si stabilitatea sunt in Uniunea Europeana, unde traiesc 500 de milioane de oameni. Aceasta este o piata pentru vinuri si alte produse din Republica Moldova, piata in care se aplica reguli pentru fiecare parte, se joaca previzibil si corect si nu exista provocari si santaje", mai spune Monica Macovei.