Servciul sanitar rus "Rospotrebnadzor" a anuntat embargo la vinurile moldovenesti, seful serviciului Ghenadi Onishcenko declarand ca interdictia va intra in vigoare pe un termen nedeterminat, informeaza Publika.md.

"Asteptam o solutie sistemica de la autoritatile moldovenesti. Noi nu suntem dispusi sa servim drept bona pentru economia Republicii Moldova", a declarat Onishcenko, citat de Interfax.

"Rospotrebnadzor" a anuntat ca testele de laborator au demonstrat ca in loturile de vinuri importate in ultimele zile s-a depistat un continut sporit de dibutilftalat, substanta nociva care afecteaza in special rinichii si ficatul. Potrivit Rospotrebnadzor, este vorba despre opt loturi de productie alcoolica ale intreprinderilor moldovenesti "Purcari", "Cricova" si "Aroma".

Revenit recent de la Moscova, ministrul moldovean al Agriculturii, Vasile Bumacov, a anuntat ca acolo nici nu se discuta despre un eventual embargo.

In scurt timp insa, oficialul moldovean a fost contrazis de medicul sef sanitar de stat al Rusiei, Ghenadi Onishcenko.

Incidentul vine intr-un moment in care Republica Moldova se pregateste sa semneze, la summit-ul UE de la Vilnius din luna noiembrie, un acord istoric de asociere cu Uniunea Europeana.

Potrivit presei de la Chisinau, analistii moldoveni se asteptau la astfel de masuri si la santaje din partea Rusiei. Serviciul sanitar rus "Rospotrebnadzor" a mai venit cu avertizari privind calitatea vinurilor moldovenesti la doar o zi dupa ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a facut declaratii acide privind livrarea gazelor naturale.

Rusia a mai interzis importul de vinuri din Moldova in 2006.

  • Curtea Constitutionala moldoveana a suspendat decizia guvernului privind concesionarea Aeroportului Chisinau

Pe de alta parte, Curtea Constitutionala din R.Moldova a declarat, marti, admisibila sesizarea privind controlul constitutionalitatii a hotararii guvernului de la Chisinau cu privire la aprobarea concesionarii activelor Aeroportul International Chisinau si a conditiilor concesionarii acestora, anunta Teleradio Moldova.

"In vederea evitarii prejudiciilor si consecintelor negative iminente pentru securitatea economica sau financiara a statului, fara a prejudicia fondul cauzei, CC a dispus suspendarea actiunii Hotararii Guvernului nr. 321 din 30 mai 2013 cu privire la aprobarea concesionarii activelor I.S. "Aeroportul International Chisinau" si a conditiilor concesionarii acestora, pana la solutionarea in fond a cauzei cu emiterea unei decizii sau hotarari definitive", precizeaza sursa citata. Decizia Curtii intra in vigoare la data adoptarii, se spune intr-un comunicat al instantei.

Amintim ca miercuri, 4 septembrie, guvernul moldovean a aprobat concesionarea pe 50 de ani a Aeroportului International Chisinau, compania selectata drept concesionar fiind una din Rusia.