Aeroportul International Chisinau a fost concesionat pe 50 de ani, compania selectata drept concesionar fiind una din Rusia, anunta presa din R. Moldova. Tot o firma cu capital rusesc a preluat 20% din actiunile statului moldovean la Banca de Economii (BEM), singura banca la care era actionar majoritar.

Guvernul moldovean a aprobat miercuri raportul privind rezultatele concursului de selectare a concesionarului pentru Aeroportul International Chisinau, scrie Unimedia.md. Potrivit documentului, compania care va primi in gestiune aeroportul este "UK Komaks" din orasul Habarovsk, Federatia Rusa.

Unimedia.md precizeaza ca, initial, autoritatile Republicii Moldova au invitat sa participe in concurs sapte companii internationale care au o experienta in domeniu de cel putin doi ani. Ulterior, insa, doar companiile din Rusia s-au inscris in competitie.

  • Statul moldovean nu mai este actionar majoritar al Bancii de Economii. Guvernul a pierdut 20% din actiunile institutiei, care au fost preluate de o firma cu capital rusesc

Guvernul Republicii Moldova a pierdut 20% din actiunile detinute la Banca de Economii (BEM), dar si-a pastrat pachetul de blocaj, de 33,3%, din hartiile de valoare ale acesteia, informeaza Agerpres.

Guvernatorul Bancii Nationale din R. Moldova, Dorin Dragutanu a declarat, la postul Publika TV, ca la recenta adunare extraordinara a actionarilor Bancii de Economii, s-a decis majorarea cu peste 80 de milioane de lei (aproximativ cinci milioane de euro) a capitalului statutar. Guvernul nu a participat la emisia suplimentara de actiuni.

Dupa tranzactie, statul moldovean si-a diminuat astfel cota la BEM de la 56 la 33 de procente.

"Actionarii privati, care acum dobandesc o majoritate, s-au angajat ca intr-un termen scurt sa capitalizeze semnificativ BEM, prin masuri speciale de remediere si doresc sa revina la o activitate normala profitabila", a declarat guvernatorul BNM, Dorin Dragutanu.

Anterior, Parlamentul a recomandat Executivului trei posibile solutii pentru depasirea crizei de la Banca de Economii. Una dintre acestea prevedea pastrarea de catre stat doar a pachetului de actiuni de blocaj.

Potrivit vicepresedintelui Comisiei Nationale a Pietei Financiare, o firma din Moldova cu capital rusesc detine o cota egala cu cea a statului. "La Banca de Economii acum sunt peste 2.000 de actionari, dar majoritari, cu pachete semnificative sunt statul, cu 33,38%, si o persoana juridica ce va avea un pachet similar cu pachetul statului", a anuntat vicepresedintele Comisiei Nationale a Pietei Financiare, Iurie Filip, citat de Publika.md.

Potrivit Publika, firma care detine un pachet similar cu cel al statului este o intreprindere cu capital strain "Sisteme Informationale Integrate". Fondatorul companiei, care are un capital social de 57 de milioane de lei (3,5 milioane euro), este firma din Rusia "Konstanta". Intreprinderea, condusa de Iana Gaidaiciuk, isi are sediul in Chisinau si a fost inregistrata inca in anul 1997.

Banca de Economii a fost in centrul unui scandal, la inceputul acestui an, dupa ce in 2012 a inregistrat pierderi de aproximativ 20 de milioane de euro. Persoane din anturajul fostului premier Vlad Filat, aflate la conducerea bancii, au fost atunci acuzate ca ar fi acordat credite neperformante si ca ar fi intentionat sa cumpere banca la un pret redus. De asemenea, Fondul Monetar International, care recomanda de mai multi ani privatizarea BEM si-a exprimat ingrijorarea fata de situatia acesteia. In luna martie, Guvernul de la Chisinau a decis sa majoreze cu aproximativ 12,5 milioane de euro capitalul social al bancii, iar recent a fost schimbata si conducerea institutiei.