Eurodeputatul PDL Cristian Preda a declarat, luni, pentru Mediafax, ca a trimis presedintelui PE, Martin Schulz, si presedintelui Comisiei de afaceri juridice (JURI) o solicitare ca mandatul lui Ovidiu Silaghi sa nu fie validat, pe motiv ca un urmarit penal nu poate respecta reputatia PE. Preda sustine ca europarlamentarii trebuie informati in legatura cu intentiile fostului ministru roman al Transporturilor: eurodeputatii "trebuie sa stie ca, validand mandatul lui Silaghi, accepta interpretarea" acestuia, care foloseste calitatea de membru al PE "ca un scut in fata justitiei din Romania".

Cererea de invalidare a mandatului lui Ovidiu Silaghi se bazeaza pe o serie de prevederi din Regulamentul de procedura al PE. Articolul 1 din Anexa 1 a Regulamentului mentioneaza faptul ca eurodeputatii trebuie sa respecte cateva "principii generale de conduita: actiunea dezinteresata, integritatea, trasnparenta, constiinciozitatea, cinstea, responsabilitatea si respectarea reputatiei Parlamentului". Totodata, comisia de verificare a validitatii mandatelor "ar trebui sa puna intrebari privind sarirea mai multor pozitii din lista PNL" de la europarlamentarele din 2009, a mai precizat Cristian Preda.

Partidul National Liberal a obtinut cinci mandate de europarlamentar la alegerile din 2009. Ovidiu Silaghi era plasat pe locul 7, iar Eduard Hellvig, pe 14. Mandatul unui europarlamentar intra in vigoare dupa ce statul respectiv trimite la Parlamentul European numele acestuia. Inainte de a putea participa la lucrarile Legislativului de la Strasbourg, eurodeputatul trebuie sa declare in scris ca nu detine o functie incompatibila cu cea de deputat in Parlamentul European, se arata in Regulamentul de Procedura. Pe de alta parte, verificarile comisiei pot dura mai multe luni. In cazul in care aceasta constata o incompatibilitate, mandatul este invalidat.

Autoritatea Electorala Permanenta a transmis catre Parlamentul European notificarile pentru ocuparea de catre liberalii Eduard Hellvig si Ovidiu Silaghi a locurilor vacante de europarlamentari, inainte ca demisiile din Camera Deputatilor sa fie publicate in Monitorul Oficial, au declarat joi surse oficiale. Ulterior, demisiile au fost publicate in Monitorul Oficial.

Presedintele Traian Basescu a transmis, duminica, ministrului Justitiei cererile de urmarie penala pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, si Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor.

Procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie solicitase vineri, 6 septembrie, presedintelui aviz pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta.

In 19 august, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta. In 3 septembrie, liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat din calitatea de deputat.

In aceeasi zi, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca Ovidiu Silaghi si Eduard Hellvig au demisionat din Camera Deputatilor pentru a merge la Parlamentul European, ei completand astfel locurile vacantate de Cristian Busoi si Ramona Manescu.