Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sambata, la Universitatea de vara de la Baile Tusnad, ca limba materna este foarte importanta, dar le-a recomandat conationalilor sai sa nu ramana inchistati, ci sa invete si alte limbi straine, relateaza Agerpres.

Viktor Orban la Universitatea de vara de la Baile Tusnad (foto arhiva)Foto: Agerpres

Acesta a spus ca Ungaria se afla la ora actuala intr-o "situatie ridicola", pentru ca multi studenti nu reusesc sa obtina un certificat de competente de limbi straine, absolut necesare pentru detinatorii unei diplome universitare. Orban a adaugat ca daca te uiti in Uniunea Europeana fiecare dintre limbile statelor membre au o legatura una cu alta, doar maghiara "nu are nici o rudenie".

"E foarte importanta cunoasterea limbii maghiare, nu trebuie sa renuntam la limba materna, dar nu trebuie sa fim inchistati doar in folosirea ei (...) Nu ne putem permite sa ramanem in continuare inchistati in limba materna. Nu e o virtute patriotica sa nu vorbesti alta limba decat cea materna", a spus Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale asigurate de organizatorii evenimentului.

Declaratia a fost facuta in contextul unei intrebari din public cu privire la linia cu predarea in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures. Legat de acest subiect, premierul Ungariei a spus ca infiintarea sectiei este un obiectiv important pentru comunitatea maghiara.

Viktor Orban, despre dubla cetatenie: Trebuie sa avem o Patrie-Mama puternica, o Ungarie puternica

Viktor Orban a mai declarat sambata, la Baile Tusnad, ca maghiarii, dispersati in intreaga lume, pot constitui o natiune puternica prin sistemul dublei cetatenii, care este parte a politicii nationale a Patriei-Mame, transmite Mediafax.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat ca in secolul XX mai multe evenimente au avut ca rezultat dispersarea comunitatilor maghiare, fara ca populatia sa fie dislocata, facand referire si la Transilvania, care "a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie si acum nu mai este".

"Ne-au cam dispersat evenimentele, comunitatile au fost dispersate, fara sa fie dislocate. Au aparut granite, de pilda suntem in Transilvania, care a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie si acum nu mai este. Dupa 1956, 250.000 de maghiari au parasit Ungaria", a declarat Viktor Orban.

Premierul de la Budapesta a afirmat ca poporul maghiar dispersat poate constitui o natiune puternica. doar daca este "o natiune cosmopolita, prin sistemul dublei cetatenii, care este parte a politicii nationale a Ungariei" si care poate contribui astfel, la imbunatatirea situatiei fiecarui maghiar, "din New York, Tusnad sau Argentina".

Potrivit acestuia, intre comunitatile maghiare din afara granitelor si Ungaria exista o puternica legatura, care s-a concretizat cu acordarea dublei cetatenii.

"Dubla cetatenie este o parte importanta a politicii nationale, care ajuta comununitatile maghiare sa se descurce mai bine si, pentru a fi eficienta, trebuie sa avem o Patrie-Mama puternica, o Ungarie puternica, iar aceste legaturi sa fie functionale", a spus Orban.

Viktor Orban: Ungaria s-a orientat catre o politica nationala. Marile putreri doresc sa adune resursele de la celelalte popoare

Premierul ungar a mai declarat sambata ca Ungaria s-a orientat, in ultimii trei ani, catre o politica nationala, axata pe valorificarea potentialului intern, pentru a nu se afla printre "marii perdanti" ai schimbarilor de dupa 1990, scrie Mediafax.

Viktor Orban a afirmat ca in perioada 1989 -1990 s-au produs schimbari nu numai ca la nivelul unor tari, ci la "intreg sistemul in care oamenii traiesc pe mapamond".

In acest context, a spus Orban, marile putreri si-au "utilizat resursele si puterea pentru a acapara, cumva, resursele mondiale, cu telul de a disemina culturi si idealuri".

"Care sunt resursele pe care marile puteri doresc sa le adune de la celelalte popoare? Resurse de materii prime, omul - resursa bilogica, marile puteri doresc sa-si creasca populatia, au nevoie de calitate, de cele mai bune creiere si puteti observa ca in SUA universitatile sunt un centru pentru acesti oameni de stiinta", a spus premierul ungar.

Viktor Orban a mai spus ca politica nationala, axata pe resursele si valorificarea potentialului intern a aparut tocmai din necesitatea Ungariei de a se opune acestor tendinte de monopol si pentru a-si pastra "suveranitatea" economica.

"Problematica strategiei nationale a Ungariei este sa putem utiliza resursele proprii. Vom putea sau vom fim unul dintre marii perdanti de dupa 1990? Vom pierde sau vom castiga?!", a spus Orban.

El a afirmat ca Guvernul Ungariei s-a concentrat si pe scaderea datoriei de stat, care a ajuns in prezent la 79 la suta, iar intentia este de a o achita in cursul verii.

Premierul ungar a mai spus ca un alt obiectiv al Guvernului de la Budapesta este sa consolideze capitalul autohton.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat, simbata, la lucrarile Universitatii de Vara "Balvanyos", unde, alaturi de presedintele CNMT, Tokes Laszlo, intr-o dezbatere moderata de secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, a vorbit despre "Timpul Nostru!", tema inspirata de motto-ul celei de-a 24-a editii a Universitatii si taberei de la Baile Tusnad.

El a fost intampinat cu ropote de aplauze de cei aproximativ 3.000 de participanti, care i-au scandat numele.

La randul sau, primarul satiunii Baile Tusnad, Albert Tibor, i-a daruit premierului ungar o sticla cu palinca traditionala si cateva borcane cu dulceata de afine si de zmeura, pregatite de sotia edilului.