Premierul Victor Ponta a ajuns duminica seara la Madrid, unde efectueaza o vizita de lucru la invitatia omologului sau spaniol, Mariano Rajoy, anunta Agerpres. Din delegatia care il insoteste pe premier fac parte ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, si ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini. Potrivit agentiei spaniole de presa EFE, cei doi prim-ministri vor discuta despre evolutia economica a UE si noi posibilitati de afaceri pentru companiile spaniole.

Victor Ponta a apreciat ca vizita la Madrid este una deosebit de utila, nu doar din perspectiva relatiilor traditionale dintre Romania si Spania, dar si pentru ca in aceasta tara se afla un numar important de romani.

"Peste un milion de romani traiesc in Spania si, evident (...), cu premierul spaniol voi discuta despre relatiile noastre economice si politice, dar si despre romanii de acolo. Este o tara cu necazuri acum, economice, insa nu vreau sa uitam nici relatiile noastre traditionale, nici, repet, faptul ca peste un milion de romani traiesc acolo si as vrea sa gasim toate solutiile pe care le avem pentru imbunatatirea acestor relatii", declara primul-ministru pe 17 iulie, la inceputul sedintei de guvern.

Victor Ponta se va intalni luni cu omologul sau spaniol, Mariano Rajoy, precum si cu regele Juan Carlos I al Spaniei, printre obiectivele vizitei numarandu-se reconfirmarea sprijinului Spaniei pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Potrivit Guvernului, premierul va mai aborda subiecte precum reconfirmarea pozitiei autoritatilor spaniole de liberalizare totala a pietei muncii pentru lucratorii romani incepand cu 1 ianuarie 2014 sau intensificarea contactelor politice bilaterale, cu accent pe contactele la nivel ministerial, in domenii precum economie, transporturi, agricultura, interne, justitie, munca.

Victor Ponta va avea o intalnire si cu Ignacio Gonzalez Gonzalez, presedintele Comunitatii Madrid, unde se afla cea mai mare comunitate de romani din Spania, dar si cu Alfredo Perez Rubalcaba, secretarul general al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE).

Identificarea unor proiecte de impact, cu participare spaniola (in infrastructura, telecomunicatii, energii regenerabile), captarea interesului investitorilor spanioli, in conditiile in care Spania ocupa locul 8 in topul investitorilor din Romania, precum si schimbul de experienta in atragerea si gestionarea fondurilor europene se afla de asemenea pe agenda primului-ministru.

O alta componenta importanta a vizitei se refera la cooperarea dintre autoritatile romane si cele spaniole in ceea ce priveste dezvoltarea de politici de protejare a comunitatii romanesti din Spania.

Vizita de lucru se inscrie in procesul de relansare a dialogului politic bilateral inregistrat in 2013, data de vizita ministrului de Externe spaniol, Jose Manuel Garcia-Margallo, la Bucuresti.

Componenta economica a vizitei premierului in Spania este cu atat mai importanta in contextul in care schimburile comerciale bilaterale dintre Romania si Spania s-au multiplicat de patru ori in ultimii sase ani iar volumul investitiilor de capital spaniol a crescut in 2011 de opt ori, raportat la nivelul din 2004 - la 31 decembrie 2012, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu Spania a fost de 2.410,42 milioane euro.