Agentia Nationala de Integritate il acuza de incompatibilitate pe primarul municiului Buzau, Constantin Boscodeala. In urma procedurii de evaluare, ANI a constat ca Boscodeala s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 21 mai 2010 - 12 martie 2013, cand a detinut, simultan, functia de primar al Buzaului si calitatea de reprezentant al Primariei in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor SC Aquafor SA Buzau, se arata intr-un comunicat de presa al ANI.

Potrivit ANI, Constantin Octavian Boscodeala a incalcat dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora "Functia de primar (...) este incompatibila cu functia de reprezentant al unitatii administrativ - teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local".

ANI mai arata ca, potrivit prevederilor legale, "persoana (...) fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica (...) pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului".

Constantin Boscodeala este membru al Partidului Social Democrat. Boscodeala detine functia de primar al municipiului Buzau din 1996, aflandu-se la ora actuala la al cincilea mandat consecutiv.

Edilul Buzaului nu este singurul politician in aceasta situatie. ANI a anuntat pe 24 aprilie ca Primarul Sibiulu - Klaus Johannis - si presedintii Consiliilor Judetene din Brasov - Aristotel Cancescu - si din Constanta - Nicusor Constantinescu - sunt incompatibli deoarece au ocupat in paralel, incalcand legea, atat functia de primar sau presedinti de CJ cat si cea de reprezentant al municipalitatii in cadrul unor servicii de utilitati publice.

La inceputul lunii aprilie, cu doua saptamani inainte de anuntul ANI privindu-i pe cei trei politicieni, sase parlamentari PSD au initiat modificare unei legi in sensul eliminarii incompatilibitatii intre functia de primar sau presedinte de Consiliu Judetean cu cea de reprezentant in conducerea unor companii de utilitati publice.

Cei sase deputati PSD sunt: Axente Ioan (Sibiu), Gheorghe Fraticiu (Sibiu), Roman Gheorghe (Sibiu), Marian Neacsu (Ialomita), Florin Iordache (Olt) si Covaci Dorel (Timisoara). Eu au depus in data de 8 aprilie la Camera Deputatilor o initiativa legislativa privind completarea si modificarea legii administratiei publice (215/2001).

Vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat si el, in luna iunie, ca se doreste modificarea legii pentru ca alesii locali care sunt reprezentantii comunitatii respective in cadrul unei societati comerciale sa nu mai fie considerati incompatibili.

"Am si initiat de mai mult timp un proiect de modificare a acestui act normativ pentru ca mi se pare incorect si lipsit de noima sa nu dai posibilitatea unei comunitati sa-si puna reprezentanti intr-o societate comerciala pentru dezvoltarea acestei comunitati din partea comunitatii. Este o prevedere mai mult decat incorecta, este nedreapta si aceasta lege trebuie modificata si clarificata si am initiat aceasta procedura, este in continuare la Ministerul Justitiei", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Intrebat daca noile modificari se pot aplica retroactiv, vicepremierul a spus ca nu crede ca acest lucru va fi posibil.