Ovidiu Silaghi, propus de PNL pentru functia de ministru al Transporturilor, a dezmintit marti informatiile potrivit carora ar avea inca probleme cu acuzatiile aduse de Agentia Nationala de Integritate, care constatase o diferenta nejustificata intre averea dobandita si cea declarata. Silaghi a afirmat ca a castigat procesul cu ANI din luna aprilie, sentinta fiind "definitiva si neatacabila", si ca recursul aflat in prezent la Inalta Curte a fost inaintat de el, cerand ANI despagubiri de un leu. Digi24 precizeaza ca vorba de un proces care este acum pe rolul instantei supreme, dar si de o actiune in faza precontencioasa, la Oradea. Potrivit Digi24, in litigiul de la Curtea de Apel Bucuresti, Silaghi a pierdut si a facut recurs la instanta suprema. In cealalta situatie, Silaghi a avut castig de cauza la Comisia de verificare a averilor de la Oradea, insa hotararea comisiei este departe de a fi definitiva.

Ovidiu Silaghi este in proces cu Agentia Nationala de Integritate, care l-a acuzat ca nu poate justifica 200.000 de lei. ANI a constatat, in urma procedurilor de evaluare, existenta unei diferente semnificative, in sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, in cuantum de 206.798 de lei (aprox. 45.955 Euro), intre cheltuielile efectuate si veniturile realizate in perioada 07.05.2012-15.10.2012 de catre Ovidiu Ioan Silaghi, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, se arata intr-un comunicat al Agentiei din 9 noiembrie 2012.

"Aceasta constatare a ANI a fost pentru mine o piedica pentru a face parte din Guvernul Ponta II. Eu procesul cu Agentia Nationala de Integritate l-am castigat din luna aprilie. Sentinta este definitiva si neatacabila; la ceea ce unele publicatii si posturi de televiziune fac referire, recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie este un recurs facut de mine, si nu de catre ANI, in care cer despagubiri institutiei de un leu", a declarat marti Ovidiu Silaghi, imediat dupa votul din Biroul Politic National al PNL.

Ovidiu Silaghi a reusit, anul trecut, sa scape de confiscarea a 200.000 de lei, suma considerata nejustificata de inspectorii ANI, dupa ce a atacat raportul in instanta. Decizia Comisiei speciale a Curtii de Apel Oradea a fost contestata insa de inspectorii ANI si se afla in faza precontencioasa. Aceasta poate fi atacata in instanta, asa cum s-a intamplat in cazul medicului Serban Bradisteanu, noteaza Digi24.

In paralel, liberalul a incercat sa anuleze, la Bucuresti, referatul ANI. Ovidiu Silaghi a pierdut si a facut recurs, acesta urmand sa fie judecat in aprilie 2014.

Procesul s-a derulat la Curtea de Apel Bucuresti, unde a solicitat anularea raportului ANI. In 18 martie, completul de la sectia de contectios administrativ a respins cererea lui Ovidiu Silaghi. "Respinge actiunea ca inadmisibila. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica astazi, 18.03.2013", se arata in documentul Curtii de Apel Bucuresti.

Atacat cu recurs, dosarul a ajuns pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a stabilit termen de judecata pentru data de 11 aprilie 2014.

In conferinta de presa de marti, Ovidiu Silaghi a subliniat ca sentinta Curtii de Apel Oradea in cazul ANI impotriva sa este definitiva. Intrebat daca a fost informat de ANI ca institutia ar fi atacat decizia Comisiei de Verificare a Averilor in contencios administrativ, Silaghi a sustinut ca nu exista nicio cale de atac.

"In contencios administrativ am inceput eu procesul cu ANI. Instanta de contencios administrativ si-a declinat competenta catre Curtea de Apel Oradea, unde solutia este definitiva si neatacabila. Eu am continuat cu recursul la ICCJ. (...) Nu au cum. Nu au timp sa atace. Era un termen de atac. Din aprilie pana acum a trecut ceva timp. Casa mea de avocatura nu stie nimic despre asa ceva", a declarat Silaghi, citat de Agerpres.

Biroul Politic National al PNL a decis marti sa-l propuna pe deputatul liberal Ovidiu Silaghi pentru functia de ministru al Transporturilor.

Silaghi a mai detinut postul de ministru al Transporturilor in Cabinetul Ponta I, dar el nu a mai fost cooptat in Guvernul format dupa alegerile din 9 decembrie 2012, intrucat fusese acuzat de Agentia Nationala de Integritate de averi nejustificate.

PNL a anuntat insa marti ca in acest caz s-a pronuntat Curtea de Apel Oradea, care a emis o decizie de clasare, definitiva si irevocabila, subiectul este inchis si nicio institutie nu mai cerceteaza acest dosar.

Potrivit unor surse oficiale ANI, in acest moment, pe legea ANI, decizia in cazul lui Silaghi este definitiva si irevocabila, insa inspectorii ANI au folosit un artificiu legislativ si au depus o plangere in contencios administrativ pe dreptul comun tot la Comisia de cercetare de pe langa Curtea de Apel Oradea. Sursele citate sustin insa ca sansele de castig sunt foarte reduse.