Aproximativ 5.000 de delegati din intreaga tara se reunesc, vineri si sambata, la Bucuresti, in Congresul extraordinar al Partidului Social Democrat, principalul punct pe ordinea de zi fiind alegerea unei noi conduceri a formatiunii, pana la scrutinul din 2016, precum si modificarea Statutului PSD, scrie Agerpres.

Evenimentul va avea loc sub genericul "120 de ani de social-democratie in Romania". Congresul este precedat de dezbateri pe ateliere organizate vineri dimineata de Departamentele PSD pe modelul 'guvernului din umbra', la acestea urmand sa fie prezenti ministri de resort, dar este asteptat si premierul Victor Ponta. Inaintea Congresului PSD, care se va desfasura la Sala Palatului, va avea loc Consiliul National al partidului.

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, ar urma sa fie reconfirmat in fruntea formatiunii. Si-a inscris candidatura la functia de presedinte al PSD si Andrei Alexandru, membru al organizatiei sector 2 a partidului, fost consilier al lui Nicolae Vacaroiu, care a mai candidat pentru aceasta functie si la Congresul din 2010.

Congresul PSD va desemna opt vicepresedinti pentru viitoarele regiuni de dezvoltare si va stabili opt vicepresedinti la nivel national.

Cinci locuri in viitorul Birou Permanent National apartin Organizatiei de femei a partidului. Se va adopta, cel mai probabil, infiintarea functiei de presedinte executiv, functie pentru care ar urma sa candideze vicepremierul Liviu Dragnea.

In urma modificarii statutului in cadrul Congresului PSD, secretarul general al PSD va fi numit si validat de Comitetul Executiv, la propunerea presedintelui PSD. Cel mai vehiculat nume pentru aceasta functie este deputatul Andrei Dolineaschi, presedinte al Organizatiei PSD Botosani.

Fostul presedinte Ion Iliescu va ramane presedinte de onoare al PSD, iar pentru functia de presedinte al Consiliului National al partidului - detinuta pana in 20 iunie anul trecut de fostul premier Adrian Nastase - nu se vor organiza alegeri. Nastase este unul dintre invitatii speciali ai Congresului PSD.

Presedintele filialei PSD Bucuresti, Ecaterina Andronescu, declara recent ca fostul prim-ministru va veni la congres, invitat de liderul formatiunii, ca si ceilalti fosti presedinti ai Partidului Social Democrat.

"Va veni la congres pentru ca domnul Ponta i-a invitat pe toti fostii presedinti ai PSD. O sa fie si domnii Gherman si Iliescu, Nastase si Geoana. Toti vor fi pe scena la congres", afirma Andronescu, citata de presa centrala.

Sunt invitati ai Congresului PSD reprezentanti ai socialistilor europeni, ai Internationalei Socialiste, precum si presedinti sau reprezentanti ai partidelor parlamentare, cu exceptia Partidului Democrat Liberal.

In cea de a doua zi de congres, sambata, la reuniune ar urma sa participe si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Cele cinci candidate pentru posturile alocate Organizatiei de femei a PSD sunt Ecaterina Andronescu, Rovana Plumb, Corina Cretu, Lia Olguta Vasilescu si Gabriela Firea.

Vicepresedintii la nivel national vor fi alesi de toti delegatii, urmand a fi validati in functie de numarul de voturi cumulate. Intre cei care doresc sa candideze la o functie de vicepresedinte PSD se afla: Dan Nica, Nicolae Banicioiu, Constantin Nita, Titus Corlatean, Dan Sova, Marian Vanghelie, Marian Oprisan, Constantin Nicolescu, Gheorghe Bunea Stancu, Silvian Ciuperca, Ion Calea, Eugen Bejinariu, Ion Calinoiu, Paul Stanescu.

Vicepresedintii pe regiuni vor fi votati doar de delegatii care reprezinta regiunea respectiva. Pentru regiunea Bucuresti-Ilfov favorit este primarul sectorului 3, Robert Negoita. La functia de vicepresedinte al regiunii Sud-Vest vor candida presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, si presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu. La regiunea de Sud-Est functia de vicepresedinte este disputata de presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, si de primarul Buzaului, Constantin Boscodeala.

Pentru regiunea Sud-Muntenia vor candida presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, si presedintele CJ Ialomita, Silvian Ciuperca. Presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu, intentioneaza sa candideze pentru o functie de vicepresedinte PSD la nivel national, dar si pentru functia de vicepresedinte la regiunea Centru, unde ar mai candida ministrul Apararii, Mircea Dusa, si presedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea.

In celelalte regiuni exista cate un singur candidat. Astfel, in regiunea Nord-Est candidat este primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, iar pentru regiunea Nord-Vest - Ioan Rus. In regiunea Vest, aspirant la o functie de vicepresedinte regional este presedintele CJ Timis, Titu Bojin, care ar putea fi contracandidat de deputatul Ion Mocioalca.

Congresul PSD urmeaza sa adopte si o rezolutie privind fuziunea cu UNPR.

La inceputul acestei saptamani, Victor Ponta declara ca fuziunea celor doua partide se va realiza, dar aceasta nu mai este o chestiune de urgenta, atat timp cat exista grupuri parlamentare comune. PSD a avut, de la infiintare si pana in prezent, sase presedinti: Ion Iliescu (aprilie 1990 - iulie 1990; ianuarie 1997 - decembrie 2000), Petre Roman (iulie 1990 - martie 1992), Oliviu Gherman (iunie 1992 - ianuarie 1997), Adrian Nastase (decembrie 2000 - aprilie 2005), Mircea Geoana (aprilie 2005 - 20 februarie 2010) si Victor Ponta (21 februarie 2010 - prezent).